Αυτοψία στα νοσοκομεία της χώρας από κλιμάκιο, με επικεφαλής τον νέο γενικό γραμματέα Ιωάννη Κωτσιόπουλο

Από τις πρώτες κιόλας μέρες ανάληψης των καθηκόντων τους, ο υπουργός και ο υφυπουργός έχουν έρθει αντιμέτωποι με μία σειρά δυσλειτουργιών, οι οποίες δείχνουν το μέγεθος των προβλημάτων του ΕΣΥ.

Αυτοψία σε νοσοκομεία όλης της χώρας διενεργεί από σήμερα κλιμάκιο στελεχών του υπουργείου Υγείας, με επικεφαλής τον νέο γενικό γραμματέα Ιωάννη Κωτσιόπουλο (φωτογραφία).

Όπως ανακοινώθηκε μέσω “twitter” από την Αριστοτέλους, η ειδική ομάδα εργασίας ξεκινά από σήμερα σειρά επισκέψεων στα νοσοκομεία της χώρας. “για τον εντοπισμό δυσλειτουργιών και φαινομένων κακοδιαχείρισης που έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών”…

Από τις πρώτες κιόλας μέρες ανάληψης των καθηκόντων τους, ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης έχουν έρθει αντιμέτωποι με μία σειρά δυσλειτουργιών, οι οποίες δείχνουν το μέγεθος των προβλημάτων του ΕΣΥ.

Αντίληψη έχει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε επισκεφθεί τον περασμένο Ιανουάριο το νοσοκομείο “Αττικόν”, όπου είχαν αναπτυχθεί σειρά ράντζων στους διαδρόμους.

Δίνοντας δείγματα γραφής, ξεκίνησε ένορκη διοικητική εξέταση, προκειμένου να προσδιοριστούν τυχόν υπάρχουσες ευθύνες σχετικά με την μη κάλυψη με γιατρούς, κατά τον τρέχοντα μήνα, του Παιδιατρικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου.

Επείγοντα χαρακτήρα έχουν και τα προβλήματα του νοσοκομείου Αμαλιάδας, με τους εργαζόμενους να προγραμματίζουν συλλαλητήριο στις 31 Ιουλίου, στο υπουργείο Υγείας.

Σε ανακοίνωση του Συλλόγου τους επισημαίνεται πως στη γενική συνέλευση συζητήθηκαν η ανάγκη αυτονόμησης του νοσοκομείου από την ενιαία διοίκηση και η αντιμετώπιση πληθώρας προβλημάτων.

Ανενεργή παραμένει η παθολογική κλινική, η γυναικολογική κλινική είναι σε αναστολή λειτουργίας, ενώ παρατηρούνται αθρόες μετακινήσεις γιατρών και ειδικά παθολόγων προς το νοσοκομείο του Πύργου.

Θριάσιο

Σοβαρά είναι τα προβλήματα και στη λειτουργία των κλινικών του Θριάσιου νοσοκομείου, με πιο χαρακτηριστικά την έλλειψη νοσηλευτικού, ιατρικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού.

Σύμφωνα με τον ανεπαρκή οργανισμό του, στο νοσοκομείο είναι κενές 77 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και 45 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, ενώ παραμένει η κατάργηση δεκάδων οργανικών θέσεων ειδικευμένων γιατρών.

Αυτό οδηγεί σε προβλήματα στα νοσηλευτικά τμήματα (Α’ και Β’ Παθολογική, Πνευμονολογική, Γενική Χειρουργική, Νευροχειρουργική).

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, αναλογούν δύο νοσηλευτές ανά βάρδια (ή και ένας σε ορισμένες περιπτώσεις), οι οποίοι έχουν την ευθύνη για 30 ή περισσότερους ασθενείς.

Υπάρχουν κλινικές στη Νευροχειρουργική και στη Γενική Χειρουργική, όπου γίνονται περικοπές στις εβδομαδιαίες ημέρες ανάπαυσης (ρεπό) και οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να πάρουν μόνο δύο εβδομάδες καλοκαιρινής άδειας.

Μετακινήσεις

Την ίδια ώρα, γίνονται συνεχείς μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού, ακόμα και από εξειδικευμένα τμήματα όπως τα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) για να καλυφθούν πρόχειρα οι καθημερινές ανάγκες λειτουργίας.

Αντίστοιχα, μόνον ένας ή δυο τραυματιοφορείς καλύπτουν την κίνηση όλου του νοσοκομείου, ενώ χρειάζεται να καλύπτουν εξειδικευμένα τμήματα, όπως η εντατική και τα επείγοντα.

Βοηθοί θαλάμου μετακινούνται σχεδόν καθημερινά από κλινική σε κλινική για να καλυφθούν πρόχειρα οι καθημερινές ανάγκες λειτουργίας.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις στην ιατρική υπηρεσία, όπου παραβιάζεται συστηματικά η υποχρεωτική χορήγηση ρεπό μετά από εφημερία.

Σε κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου (Παθολογικές, Ακτινολογικό, Χειρουργικές, Αιμοδοσία), οι γιατροί συχνά να  αναγκάζονται να πραγματοποιούν περισσότερες εφημερίες από όσες προβλέπονται, με αποτέλεσμα τη δική τους συνεχιζόμενη καταπόνηση και επιπτώσεις στην ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας στους ασθενείς.

 

Πηγη:https://www.iatronet.gr