Αύξηση κλινών και προσωπικού στο ΕΣΥ – Αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση

Εξαγγελίες του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού στο πλαίσιο περιοδείας στην Πάτρα

Αλλαγές στο ΕΣΥ, που θα περιλαμβάνουν αύξηση της δυναμικότητας σε κλίνες και αύξηση των οργανικών θέσεων κατά 10-15%, αλλά και αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση, προανήγγηλε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια συνάντησή του με εκπροσώπους της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας.

Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι δεν αποτελεί υποχρέωση της Κυβέρνησης η μισθολογική αποκατάσταση των γιατρών από τις μνημονιακές απώλειες, όμως προγραμματίζεται η σταδιακή καταβολή αναδρομικών, από μέρος των υπερπλεονασμάτων.

Διευκρίνισε ότι το ποσό δεν έχει ακόμη καθοριστεί, ούτε υπάρχει χρονοδιάγραμμα και ότι θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν έχει ανοίξει συζήτηση για νέο ιατρικό μισθολόγιο.

Πρωτοβάθμια Περίθαλψη
Αναλυτικά, ο υπουργός επισκέφθηκε χθες Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στην Πάτρα, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Γιώργο Γιαννόπουλο και τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα για την ΠΦΥ, Σταμάτη Βαρδαρό.

Κατά την επίσκεψή του στις ΤΟΜΥ στην Τριών Ναυάρχων και στην Παραλία του Δήμου Πατρέων, καθώς και στο Κέντρο Υγείας στον Άγιο Αλέξιο, τόνισε ότι στην περιοχή της Πάτρας υπάρχουν ήδη 8 ΤΟΜΥ, οι 5 από αυτές σε αυτόνομα κτίρια και 3 που συστεγάζονται σε Κέντρα Υγείας της περιοχής, ενώ σύντομα θα λειτουργήσουν άλλες 2 νέες δομές.

Πρόσθεσε πως σε όλη τη χώρα, λειτουργούν 96 ΤΟΜΥ, ενώ ως το τέλος του 2018 θα φτάσουν τις 120. 

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «Γίνονται μικρά, καλά μελετημένα και εδραιωμένα βήματα στην ανάπτυξη του νέου συστήματος της ΠΦΥ», αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν προβλήματα που αφορούν είτε την εύρεση κατάλληλων χώρων στέγασης των νέων δομών, είτε τη στελέχωση τους με οικογενειακούς γιατρούς , λόγω της μαζικής μετανάστευσης 18.000 γιατρών στο εξωτερικό στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
«Θέλουμε οι ΤΟΜΥ να είναι αποκεντρωμένες κοντά στις γειτονιές για να διευκολύνεται η πρόσβαση των πολιτών και να έχουν εξωστρέφεια στην κοινωνία με έμφαση στην πρόληψη, την αγωγή υγείας και στην κοινοτική  φροντίδα», είπε ο Ανδρέας Ξανθός και συμπλήρωσε: «με τις ΤΟΜΥ η φροντίδα των πολιτών δεν είναι πλέον αποσπασματική και κατακερματισμένη, αλλά υπάρχει μια δομή αναφοράς, ένας γιατρός 1ης επαφής με το σύστημα, μια ομάδα άλλων επαγγελματιών υγείας που υποστηρίζει αυτό το έργο και μέσω της οποίας  οι πολίτες έχουν ολοκληρωμένη φροντίδα και οργανωμένη πρόσβαση και σε άλλες υπηρεσίες του συστήματος υγείας».
Για τις όποιες δυσλειτουργίες παρουσιάζονται το πρώτο διάστημα λειτουργίας των νέων δομών, είπε ότι υπάρχει μέριμνα από την πλευρά του υπουργείου Υγείας για άμεση επίλυση των προβλημάτων.
Απευθυνόμενος στους νέους γιατρούς που καλούνται να στελεχώσουν το νέο μοντέλο της ΠΦΥ, τόνισε ότι η ανάπτυξη των ΤΟΜΥ είναι μια επένδυση που κάνει η πολιτεία σε ένα τομέα του ΕΣΥ που ήταν ελλειμματικός και διαβεβαίωσε για μία ακόμα φορά ότι: «αυτό το σχέδιο της ΠΦΥ θα έχει προοπτική και μετά το πέρας της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, οπότε και θα καλυφθεί από εθνικούς πόρους, έτσι ώστε να υπάρχει μια ομαλή συνέχεια και με αυτό τον τρόπο οι νέες δομές και το προσωπικό τους να ενταχθούν οργανικά στο ΕΣΥ».

Αύξηση κλινών ΕΣΥ
Στη συνέχεια, ο υπουργός Υγείας μετέβη στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τους εκπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» οι οποίοι έθεσαν ζητήματα που αφορούν στον Οργανισμό του νοσηλευτικού ιδρύματος και στην αξιοποίηση του νέου κτιρίου. Πιο συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι η μεταφορά των κλινικών από το παλαιό κτίριο στο νέο κατέδειξε ότι υπάρχει πρόβλημα χωρητικότητας και είναι απαραίτητο να εκπονηθεί το συντομότερο δυνατό η σχετική μελέτη για νέα πτέρυγα.  Οι εργαζόμενοι τόνισαν επίσης ότι πρέπει να γίνουν θεσμικές διορθώσεις και βελτιώσεις στον Οργανισμό του Νοσοκομείου, αίτημα που έγινε δεκτό από τον υπουργό ο οποίος δεσμεύθηκε ότι άμεσα (μέσα στον Οκτώβρη) θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα αντιμετωπίζει την εκκρεμότητα της ενιαίας νοσηλευτικής μονάδας, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή ο σχετικός νόμος με την οποίο θα δοθεί το στίγμα  αναπτυξιακής προοπτικής στα δημόσια νοσοκομεία με πρόβλεψη μεγαλύτερου αριθμού κλινών στους  νέους Οργανισμούς όπου είναι απαραίτητο αλλά και προσαύξηση των οργανικών θέσεων στο ΕΣΥ της τάξης του 10%-15%.

Ιατρικό μισθολόγιο – Αναδρομικά
Ακολούθησε συνάντηση με το ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ). Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζήτησαν διευκρινίσεις από τον υπουργό σε ό,τι αφορά την απόφαση του ΣτΕ για το ιατρικό μισθολόγιο και την καταβολή των αναδρομικών, την πορεία υλοποίησης των προσλήψεων σε μόνιμο προσωπικό, τα κενά που θα προκύψουν μετά τη λήξη της θητείας των επικουρικών γιατρών καθώς και τις αλλαγές που προωθούνται στην ιατρική εκπαίδευση.
Ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι παρότι δεν υπάρχει νομική υποχρέωση για χορήγηση αναδρομικών στους γιατρούς, η κυβέρνηση- αντιλαμβανόμενη την αδικία- αποφάσισε από το υπερ- πλεόνασμα του τρέχοντος έτους να καλυφθεί ένα μέρος αυτής της οφειλής. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα καθοριστεί το ακριβές χρηματικό ποσό που θα διατεθεί και θα ακολουθήσει η σχετική νομοθετική ρύθμιση. Όσον αφορά την αναπροσαρμογή του μισθολογίου ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν έχει ανοίξει ακόμα τέτοια συζήτηση και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος θα είναι ο ακριβής χρόνος υλοποίησης της σταδιακής αποκατάστασης των απωλειών στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο.

Προσλήψεις 6000 μονίμων
Για τις προσλήψεις, ο Α. Ξανθός ανέφερε ότι ήδη έχουν προσληφθεί στο δημόσιο σύστημα υγείας περίπου 5.000 μόνιμο προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό)  και επιπλέον 1000 άτομα μόνιμο διοικητικό προσωπικόαπό τους επιτυχόντες του 1998. «Από το 2016 και μετά, για πρώτη φορά η αναλογία προσλήψεων/ αποχωρήσεων έχει θετικό πρόσημο. Προσλάβαμε πολλούς επικουρικούς προκειμένου να καλύψουμε γρήγορα τα κενά και να αποφύγουμε το λειτουργικό μπλακ- άουτ» είπε ο Υπουργός και απάντησε ότι τα κενά που θα προκύψουν από τη λήξη της θητείας τους θα τα καλύψουν άλλοι επικουρικοί από τη λίστα των ΥΠΕ. Ωστόσο, σημείωσε ότι κάποιοι επικουρικοί έχουν  ήδη προσληφθεί σε μόνιμες θέσεις ενώ ορισμένοι θα μπορούν να επαναπροσληφθούν μέσω της λίστας. «Στις αρχές του νέου έτους η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα ανακοινώσει το πλάνο των επόμενων προσλήψεων που στόχο θα έχουν να καλύψουν τα κενά που προέκυψαν από τις συνταξιοδοτήσεις αλλά και από τις αποχωρήσεις γιατρών και λοιπού προσωπικού στα χρόνια των μνημονίων» είπε ο κ. Ξανθός.

Ιατρική εκπαίδευση
Τέλος, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η αναβάθμιση στην εκπαίδευση των ειδικευομένων στα νοσοκομεία και ότι το υπουργείο Υγείας θα ενσωματώσει αλλαγές στο σημερινό σύστημα εκπαίδευσης και εξετάσεων στο προσεχές νομοσχέδιο θεσμικής αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ. 

Πηγη:http://healthmag.gr