Αύξηση 22,9% στις ληξιπρόθεσμες οφειλές ΕΟΠΥΥ και νοσοκομείων, παρά τα υψηλά διαθέσιμα

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, κατά το πρώτο δίμηνο του 2019 τα νοσοκομεία εμφάνισαν αύξηση 22,9% στις ληξιπρόθεσμες οφειλές και ο ΕΟΠΥΥ αύξηση κατά 7%.

Αδυναμία να εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές, εμφανίζει ο κρατικός μηχανισμός, με τον τομέα της Υγείας να κατέχει μερίδα του λέοντος στο χρόνιο αυτό πρόβλημα.

Παρότι η κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει διαθέσιμα 40 δισ. ευρώ από τους φορείς και έχει αδιάθετα 20 δισ. ευρώ από το τρίτο Μνημόνιο, εμφανίζεται να οφείλει τον περασμένο Φεβρουάριο 1,669 δισ. ευρώ.

Το ποσό είναι αυξημένο σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν το Κράτος όφειλε 1,525 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Πρόκειται για υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός γενικής κυβέρνησης), που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής.

Ο τομέας της Υγείας συμμετέχει στις ληξιπρόθεσμες οφειλές με 35,7% ή 596 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν αυξητικές τάσεις.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Φεβρουάριο τα νοσοκομεία όφειλαν 446 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 369 εκατομμυρίων τον Ιανουάριο και 294 εκατομμυρίων τον Δεκέμβριο.

Ο ΕΟΠΥΥ όφειλε τον Φεβρουάριο 150 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 140 εκατομμυρίων τον Ιανουάριο και 191 εκατομμυρίων τον περασμένο Δεκέμβριο.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, κατά το πρώτο δίμηνο του 2019 τα νοσοκομεία εμφάνισαν αύξηση 22,9% στις ληξιπρόθεσμες οφειλές και ο ΕΟΠΥΥ αύξηση κατά 7%.

Συμψηφισμός

Τα ληξιπρόθεσμα του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων εμφανίζουν τα μικτά ποσά και υφίσταται απαίτηση για rebate και clawback που δεν έχει συμψηφιστεί ακόμα.

Στόχος της κυβέρνησης ήταν να μηδενίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου έως το τέλος του περασμένου έτους. Αυτό, ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό, παρά τις προσπάθειες και τις σχετικές συστάσεις από τους πιστωτές της χώρας.

Οι συστάσεις έγιναν πιο έντονες κατά τον πρόσφατο γύρο επαφών κυβέρνησης – “θεσμών”, αλλά τα στοιχεία δεν δείχνουν κάποιο αποτέλεσμα.

 

Πηγη:https://www.iatronet.gr