Α. Ξανθός: Αποτυχημένη εμπορική δραστηριότητα η επαναστατική θεραπεία για εξάλειψη της ηπατίτιδας C

Υποχρέωση της Πολιτείας είναι να συνεργαστεί με τους επιστήμονες και την αγορά, προκειμένου να ελεγχθεί η ανεξέλεγκτη ζήτηση φαρμάκου και να μην σπαταλούμε χρήματα που δεν έχουμε..

Μία ιδιαίτερη προσέγγιση στο θέμα της έρευνας για νέα φάρμακα και της τιμολόγησης των προϊόντων που καταλήγουν στον ασθενή, έκανε ο υπουργός Υγείας.

Μιλώντας την Τρίτη σε ημερίδα της ευρωομάδας της Αριστεράς για την Υγεία και το Φάρμακο, ο Ανδρέας Ξανθός δημιούργησε αίσθηση με δύο τοποθετήσεις:

Η πρώτη είναι πως αποτελεί αξιακή παραδοχή της Αριστεράς πως το Φάρμακο δεν είναι απλό εμπορικό προϊόν, αλλά ένα μείζονος σημασίας κοινωνικό αγαθό, το οποίο δεν μπορεί να διέπεται από τους κανόνες της αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Την ίδια αξιακή αποδοχή φαίνεται πως έχουν, εδώ και δεκαετίες, και οι συντηρητικές κυβερνήσεις της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας. Θυμίζουμε πως το Φάρμακο είναι ένα διατιμημένο είδος και δεν λαμβάνει τιμή με βάση τους όρους προσφοράς και ζήτησης, επειδή ακριβώς αποτελεί κοινωνικό αγαθό…

Η δεύτερη τοποθέτηση του υπουργού Υγείας είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Ο κ. Ξανθός ανέφερε χαρακτηριστικά πως “το Φάρμακο είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος όπου η οικονομία της αγοράς αδυνατεί να λειτουργήσει με όρους ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος”…

Επικαλέστηκε, μάλιστα, μία πρόσφατη επισκόπηση της Goldman Sachs, σύμφωνα με την οποία η ανακάλυψη φαρμάκων που εκριζώνουν ασθένειες, όπως η επαναστατική θεραπεία για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C, είναι αποτυχημένες εμπορικές δραστηριότητες, καθώς οδηγούν σε φθίνουσες αποδόσεις και άρα περιορισμένα κέρδη…

Η αναφορά του υπουργού Υγείας είναι μάλλον αντιφατική. Από τη μία, δέχεται πως ο χώρος του Φαρμάκου δεν μπορεί να λειτουργήσει με όρους κοινωνικού συμφέροντος και από την άλλη πως παρέχει μία καινοτόμο θεραπεία για την εκρίζωση της ηπατίτιδας C…

Ένα άλλο σχόλιο επί της αναφοράς του κ. Ξανθού είναι πως, χάρη σε φάρμακα και εμβόλια, έχουν εκριζωθεί τις τελευταίες δεκαετίες αρκετές παθήσεις, που σκότωναν στο παρελθόν εκατομμύρια ανθρώπους.

Δεχόμενοι πως η παρούσα κυβέρνηση απορρίπτει την αγορά και τους νόμους της στο Φάρμακο, περιμένουμε να δούμε – έστω και στην προεκλογική περίοδο – νομοσχέδια για σύσταση κρατικής φαρμακοβιομηχανίας.

Ζήτηση

Εάν όχι, καλό είναι να επιδείξει νηφαλιότητα και να συμβιβαστεί με το παρόν οικονομικό περιβάλλον. Να συνεργαστεί με τους επιστήμονες και την αγορά, προκειμένου να ελεγχθεί η ανεξέλεγκτη ζήτηση φαρμάκου. Να εξορθολογίσει το καθεστώς τιμολόγησης, ώστε να μην σπαταλούμε χρήματα που δεν έχουμε.

Να αναδείξει, τέλος, μία άλλη αναφορά που έκανε ο Έλληνας υπουργός στην ημερίδα της ευρωομάδας της Αριστεράς:

“Η επιστημονική έρευνα παράγει φαρμακευτική και βιοτεχνολογική καινοτομία, που μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση των ασθενών και να επηρεάσει την πρόγνωση ή ακόμα και να θεραπεύσει σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή νοσήματα”…

Ασθενείς

Το έργο των κυβερνήσεων είναι να αξιοποιούν την καινοτομία, προς όφελος των ασθενών, με σκοπό να αναβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής τους. Σε διαφορετική περίπτωση, θα γίνει πράξη αυτό που ανέφερε ο κ. Ξανθός, πως στο μέλλον, η πρόσβαση στα φάρμακα μπορεί να αποτελέσει προνόμιο των πλουσίων.

Σε σωστή κατεύθυνση είναι και η αναφορά του υπουργού Υγείας για πολυμερείς συνεργασίες για κοινή αξιολόγηση (ΗΤΑ) και πραγμάτευση προσιτών τιμών αποζημίωσης.

Στην ίδια λογική είναι και η θέση του για ανάπτυξη συνεργασιών στο πεδίο της έρευνας, ανταλλαγή κλινικών δεδομένων για τις τελικές εκβάσεις της φαρμακευτικής αγωγής, διάχυση πληροφοριών και τεχνογνωσίας σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, δημιουργίας μητρώων ασθενών…

 

Πηγη:https://www.iatronet.gr