Η δημιουργία των χώρων αυτών προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο εισήχθη στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων.
Οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης θα λειτουργούν μόνο από τους εγκεκριμένους φορείς που έχουν ως αντικείμενο την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Σύμφωνα με τον υπουργό, στόχος τους «είναι η παροχή υπηρεσιών μείωσης της βλάβης, η προαγωγή της υγείας των ενεργών χρηστών, η προστασία της δημόσιας υγείας, η μείωση του επιπολασμού των μολυσματικών ασθενειών στον πληθυσμό των χρηστών, η αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας, η προετοιμασία για την ένταξη των χρηστών σε προγράμματα θεραπείας».
Ο Ανδρέας Ξανθός κάλεσε όλες τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις να στηρίζουντ τη ρύθμιση η οποία – όπως δεσμεύθηκε «δεν θα μείνει στα χαρτιά».
Στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου, αναφορικά με τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης, παρατίθενται στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά για το έτος 2016, σύμφωνα με τα οποία οι περιθωριοποιημένοι χρήστες ουσιών είναι πάνω από 17.000, οι μισοί στο λεκανοπέδιο Αττικής.
Οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης θα απευθύνονται κυρίως σε αυτή την κατηγορία χρηστών, οι οποίοι δεν έχουν κίνητρο για ένταξη σε πρόγραμμα απεξάρτησης και μπορούν να ωφεληθούν από μέτρα μείωσης της βλάβης.
Πηγη:https://www.onmed.gr