Α. Ξανθός: 15νθήμερη παράταση για λύση στα ογκολογικά κατηγορίας 1Α

Σε δεκαπενθήμερη παράταση προς αναζήτηση ουσιαστικής λύσης στο «γρίφο» της κατηγορίας ογκολογικών φαρμάκων 1Α δεσμεύτηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός στη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης που είχε με τις διοικήσεις των φαρμακευτικών επιχειρήσεων MSD και Φαρμασέρβ-Lilly.

Μολονότι υπήρξαν άμεσα αντανακλαστικά από το υπουργείο Υγείας ως προς την επιστολή της φαρμακευτικής επιχείρησης Φαρμασέρβ-Lilly, εν τέλει δεν καταγράφηκαν σαφείς δεσμεύσεις από πλευράς της Αριστοτέλους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις του υπουργού, κ. Α. Ξανθού, είναι να «κατεβάσει» στο τραπέζι των συζητήσεων και το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, με συγκεκριμένη πρόταση.

Παρά τις θετικές προθέσεις για εξεύρεση λύσης, οι διοικήσεις των ελληνικών και ξένων φαρμακευτικών επιχειρήσεων εκφράζουν την ανησυχία τους ως προς το περιεχόμενο αλλά και το χρόνο που θα απαιτηθεί, δεδομένου μάλιστα και του σεναρίου των επερχόμενων εκλογών.

Στο πλαίσιο καλής «διάθεσης» η διοίκηση της φαρμακευτικής επιχείρηση Φαρμασέρβ-Lilly φέρεται να δεσμεύτηκε πως θα συνεχίσει να προμηθεύει κανονικά τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με τα δύο ογκολογικά φάρμακα της κατηγορίας 1Α, αποσύροντας -μέχρι νεοτέρας- το περιεχόμενο της προειδοποιητικής επιστολής που έκανε λόγο για «αδυναμία διάθεσης».

Λίγες ημέρες νωρίτερα της Φαρμασέρβ-Lilly, η MSD με επιστολή της προς το υπουργείο «κρούει τον κώδωνα» του κινδύνου για τις σοβαρές πιέσεις που ασκούνται εξαιτίας της πολιτικής φαρμάκου.

Το ενδεχόμενο ελλείψεων φαρμάκων κατηγορίας 1Α από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε αναγκαίες θεραπείες εκατοντάδων ασθενών, καθώς πρόκειται για μία ιδιαίτερη κατηγορία που αφορά σοβαρά και χρόνια νοσήματα, όπως καρκίνος και αυτοάνοσα.

 

Πηγη:https://www.healthpharma.gr