Ερευνητές από το βρετανικό πανεπιστήμιο του Μπέρμινχαμ ανακάλυψαν ότι μια χημική ουσία του βαλσάμου, του γνωστού ανθοφόρου φυτού, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.
Η ερευνητική ομάδα κατάφερε να παράγει τη χημική ένωση από το φυτό αυτό και να την τροποποιήσει για να σκοτώσει κύτταρα χρόνια λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας (CLL) στο εργαστήριο.
Το βάλσαμο βρίσκεται σε αφθονία στους βρετανικούς κήπους και χρησιμοποιείται ευρέως ως φάρμακο κατά της ημικρανίας και άλλων πόνων. Η χημική ουσία στην οποία αναφέρονται οι Βρετανοί επιστήμονες είναι η παρθενολίδη, η οποία εδώ και αρκετά χρόνια έχει διαπιστωθεί ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Παρότι βρίσκεται στο εμπόριο, είναι εξαιρετικά ακριβή και προς το παρόν οι σχετικές δοκιμές της δεν έχουν ξεπεράσει τη βασική έρευνα.
Η ομάδα του Μπέρμινχαμ κατάφερε όχι μόνο να δημιουργήσει μια μέθοδο παραγωγής παρθενολίδης απευθείας από το φυτό, αλλά και μια διαδικασία τροποποίησης της για την παραγωγή επιπλέον χημικών ουσιών που κατάφεραν να σκοτώσουν καρκινικά κύτταρα σε vitro πειράματα, δηλαδή πειράματα σε δοκιμαστικό σωλήνα. Αυτές οι χημικές ενώσεις που προέκυψαν καθιστούν το βάλσαμο ένα υποσχόμενο «φάρμακο» κατά του καρκίνου.
Η χημική ένωση της παρθενολίδης φαίνεται να λειτουργεί μέσω της αύξησης των επιπέδων παραγωγής δραστικών μορφών οξυγόνου (ROS) στα κύτταρα. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν ήδη ψηλότερα επίπεδα εξαιτίας των ασταθών αυτών μορίων, οπότε η επίδραση της παρθενολίδης είναι να αυξάνει τα επίπεδα τους σε τέτοιο σημείο που να επέρχεται ο θάνατος του κυττάρου.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό MedChemComm ήταν ένα επιστημονικό στοίχημα στο οποίο συμμετείχαν ερευνητές από διάφορα πανεπιστημιακά κέντρα για τον καρκίνο και φαρμακευτικές εταιρείες. Σε θέση επικεφαλής ο Δρ. Άγγελος Αγαθαγγέλου του Ινστιτούτου για τον Καρκίνο και τις Γονιδιωματικές μελέτες, ο οποίος ερευνά νέους τρόπους καταπολέμησης της χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας που αφορά κυρίως ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.
Όπως σχολιάζει ο ίδιος «υπάρχουν αρκετές αποτελεσματικές θεραπείες για την χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, αλλά μετά από κάποιο διάστημα η ασθένεια σε κάποιους ανθρώπους γίνεται πολύ ανθεκτική. Μας ενδιέφερε να ανακαλύψουμε περισσότερα για τις δυνατότητες της παρθενολίδης. Με την εξειδίκευση των υπολοίπων ερευνητών μπορέσαμε να αποδείξουμε ότι αυτή η χημική ένωση είναι πολλά υποσχόμενη και μπορεί να προσφέρει εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές για τους καρκινοπαθείς με CLL».
Πηγη:https://www.healthweb.gr