Βάρος καρδιά: Διαχειριστείτε το βάρος σας και μειώστε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Η σημαντική απώλεια βάρους μπορεί να αντιστρέψει τους περισσότερους καρδιαγγειακούς κινδύνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Η σημαντική απώλεια βάρους μπορεί να αντιστρέψει τους περισσότερους καρδιαγγειακούς κινδύνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Η συγχρονική μελέτη του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ παρουσιάστηκε στο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη το οποίο πραγματοποιείται διαδικτυακά φέτος από τις 27 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου. Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο κίνδυνος υψηλής αρτηριακής πίεσης και δυσλιπιδαιμίας (ανθυγιεινά επίπεδα χοληστερόλης ή άλλων λιπών στο αίμα) ήταν παρόμοιος στους Αμερικανούς που είχαν παλιά παχυσαρκία (αλλά τώρα είχαν υγιές βάρος) και σε εκείνους που διατηρούσαν πάντα υγιές βάρος.

Ωστόσο, αν και ο κίνδυνος του τρέχοντος διαβήτη τύπου 2 μειώθηκε με την απώλεια βάρους, παρέμεινε αυξημένος σε άτομα που είχαν παλαιότερα παχυσαρκία σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν ποτέ παχυσαρκία. Καθώς αυξάνεται ο ΔΜΣ, αυξάνεται η αρτηριακή πίεση, η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL ή κακή) χοληστερόλη, άλλα μη φυσιολογικά λίπη στο αίμα, το σάκχαρο του αίματος και η φλεγμονή. Αυτές οι αλλαγές αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις , εγκεφαλικό επεισόδιο και θάνατο από καρδιαγγειακή νόσο.

Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για το εάν τα αποτελέσματα της παχυσαρκίας επιμένουν σε εκείνους που στη συνέχεια επιτυγχάνουν και διατηρούν ένα υγιές βάρος. Για να μάθουν περισσότερα, οι ερευνητές ανέλυσαν παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου σε 20.271 μη ηλικιωμένους ενήλικες στις ΗΠΑ (ηλικίας 20-69 ετών), συγκρίνοντας αυτούς που είχαν παλιά παχυσαρκία αλλά είχαν υγιές βάρος τουλάχιστον τον περασμένο χρόνο (326) και με τους δύο. Εκείνοι που είχαν πάντα υγιές βάρος (6.235) και εκείνοι που είχαν αυτήν τη στιγμή παχυσαρκία.

Η διαχείριση βάρους μπορεί να αναζωογονήσει την καρδιά σας

Μετά την προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα και την εθνικότητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος υψηλής αρτηριακής πίεσης και δυσλιπιδαιμίας ήτα ν παρόμοιος σε εκείνους που είχαν παλιά παχυσαρκία και σε εκείνους που διατηρούσαν πάντα ένα υγιές βάρος. Σε σύγκριση με εκείνους που είχαν πάντα υγιές βάρος, τα άτομα που είχαν παλιά παχυσαρκία είχαν τριπλάσιες πιθανότητες για διαβήτη από εκείνους που δεν είχαν ποτέ παχυσαρκία. ενώ τα άτομα με τρέχουσα παχυσαρκία είχαν επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη. Εκείνοι που είχαν επί του παρόντος παχυσαρκία είχαν επίσης τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες για τρέχουσα υψηλή αρτηριακή πίεση και δυσλιπιδαιμία. Πρώτα από όλα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι δύσκολο να χάσεις βάρος και να το διατηρήσεις μακριά. Σχεδόν όλοι στο αρχικό μας δείγμα που είχαν ποτέ παχυσαρκία, παρέμειναν έτσι. Μην απελπίζεστε όμως: αν καταφέρετε να χάσετε βάρος, όχι μόνο μπορεί να αποτρέψει αλλά και να αναστρέψει σημαντικά προβλήματα υγείας. Η καλύτερη στιγμή για να είστε υγιείς είναι πριν από 20 χρόνια, η δεύτερη καλύτερη στιγμή είναι τώρα.

Τα ευρήματά τους δείχνουν συσχετισμούς παρατήρησης και όχι αιτία και αποτέλεσμα και δεν μπορούν να αποκλείσουν την πιθανότητα ότι άλλοι μη μετρημένοι παράγοντες (συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης) ή ελλιπή δεδομένα (π.χ. διατροφικές συνήθειες, συμπεριφορές σωματικής δραστηριότητας) μπορεί να έχουν επηρεάσει τα αποτελέσματα. Τέλος, η μελέτη βασίστηκε σε αυτοαναφορές διάγνωσης της νόσου και φαρμακευτικής αγωγής, καθώς και στο υψηλότερο σωματικό βάρος ποτέ, το οποίο μπορεί να μην είναι ακριβές.

 

 

Πηγη: https://www.healthweb.gr/