Βαρδαρός: Οι ΤΟΜΥ κυβερνητική προτεραιότητα και παρέμβαση διεύρυνσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Στη σημασία των ΤΟΜΥ ως δομές με θετικό πρόσημο για το κοινωνικό σύνολο και παρέμβαση που αποσκοπεί στην ανακατανομή των υπηρεσιών υγείας προς όφελος του δημόσιου συστήματος υγείας αναφέρθηκε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, κατά τα εγκαίνια της πρώτης ΤΟΜΥ στην Αλεξανδρούπολη εχθές, Δευτέρα.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να σχολιάσει πως υπήρξε αρκετή παραπληροφόρηση σχετικά με τις συγκεκριμένες μονάδες πριν ξεκινήσει η στελέχωσή τους και πως η μετανάστευση 16.000 γιατρών τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε βασική αιτία του μειωμένου ενδιαφέροντος που υπήρξε αρχικά.

«Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και η συγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στη χώρα» ανέφερε ο κ. Βαρδαρός «είναι μια κεντρική κυβερνητική προτεραιότητα. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν η αυτοδιοίκηση συνδράμει σ’ αυτή την πρωτοβουλία, διότι προφανώς είναι μία παρέμβαση ώστε να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στο κοινωνικό σύνολο».

Περιγράφοντας τις βασικές λειτουργίες της ΤΟΜΥ, ο κ. Βαρδαρός είπε πως αυτές είναι «η οικογενειακή ιατρική και η οργανωμένη πρόληψη και αγωγή υγείας. Οι πολίτες καλούνται να έρθουν, να εγγραφούν, να γνωρίσουν τη δομή, να ανοίξουν τον ατομικό ηλεκτρονικό τους φάκελο και παράλληλα η υπόλοιπη ομάδα υγείας είναι αυτή που θα τρέξει δράσεις πρόληψης και αγωγής υγείας στα σχολεία, στους χώρους εργασίας, στα ΚΑΠΗ».

Αναφορικά με τις αντιδράσεις των ιατρικών συλλόγων στη νέα δομή ο κ. Βαρδαρός σημείωσε ότι «οι περισσότεροι ιατρικοί σύλλογοι στη χώρα, που σε μεγάλο βαθμό αποτελούνται από ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς με ένα συγκεκριμένο μερίδιο αγοράς, έχουν διαγνώσει πολύ σωστά ότι αυτή η παρέμβαση με τις ΤΟΜΥ είναι μία παρέμβαση που ανακατανείμει τις υπηρεσίες υγείας προς όφελος του δημόσιου συστήματος υγείας. Είναι καθαρά μία παρέμβαση που έχει πολύ συγκεκριμένο πρόσημο. Είναι μία παρέμβαση διεύρυνσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, άρα μοιραία ο ιδιωτικός τομέας, που σ’ έναν μεγάλο βαθμό εκπροσωπείται στους ιατρικούς συλλόγους, έχει μία στάση προφανώς καθόλου φιλική σ’ αυτό το εγχείρημα».

Έκανε λόγο για «διάφορα επίπεδα παραπληροφόρησης προς τους νέους γιατρούς, που ήταν η βασική δεξαμενή ανθρώπων που απευθυνόμασταν για να στελεχωθούν αυτές οι υπηρεσίες» και αναγνώρισε ως «βασική αιτία του μειωμένου αρχικά ενδιαφέροντος των γιατρών το ότι 16.000 γιατροί, νέοι γιατροί ως επί το πλείστον, έχουν μεταναστεύσει από τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια που τέτοιες ευκαιρίες εργασίας δεν δίνονταν». Χαρακτήρισε «εντυπωσιακή» την ανταπόκριση των νέων γιατρών στην προκήρυξη του περασμένου Σεπτεμβρίου καθώς «το 80% των γιατρών που έκαναν αίτηση για να στελεχώσουν αυτές τις δομές, ήταν ηλικίας μέχρι 40 ετών».

«Επί της υλοποίησης μπορεί να γίνει και κριτική, να ξαναδούμε λάθηαδυναμίες, αλλά θυμίζω ότι μιλάμε πια επί ενός σχεδίου που υλοποιείται. Είναι ένα πράγμα αυτό και είναι ένα άλλο πράγμα να υποστηρίζουν οι ιατρικοί σύλλογοι ότι οι γιατροί είναι ιδεολογικά αντίθετοι μ’ αυτή την ιστορία… Οι ιδεολογικοπολιτικές διαφορές είναι σεβαστές, αλλά να μένουν στα όρια του δημόσιου διαλόγου και με κάποια κοινά αποδεκτά πλαίσια διαλόγου. Αυτή είναι μία παρέμβαση που η κυβέρνηση την πιστεύει, την υλοποιεί και ακόμη και αυτοδιοικήσεις που δεν βρίσκονται (περίπτωση Αλεξανδρούπολης) κοντά στον δικό μας πολιτικό χώρο την αγκαλιάζουν αυτή την παρέμβαση. Άρα σημαίνει ότι είναι μία παρέμβαση που έχει να δώσει πράγματα στο κοινωνικό σύνολο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρδαρός.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τον κ. Βαρδαρό, λειτουργούν ήδη 70 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα, ενώ το προσεχές διάστημα θα λειτουργήσουν άλλες 12. Μετά το πέρας των εγκαινίων της ΤΟΜΥ Αλεξανδρούπολης, στα οποία παρέστησαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο, Νατάσα Γκαρά, Δημήτρης Ρίζος, Γιώργος Καϊσας, ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Στρατής Πλωμαρίτης, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης, και ο διοικητής του ΠΓΝΕ, Δημήτρης Αδαμίδης, ο αναπληρωτής γ.γ. του υπουργείου Υγείας μετέβη στην Κομοτηνή και την Ξάνθη για τα εγκαίνια αντίστοιχων δομών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγη:https://www.onmed.gr