Βαρύ το πλήγμα της επέλασης του κορονοϊού και στην Ελβετία

Λίγες κλίνες έχουν μείνει κενές και στην Ελβετία, με τα νοσοκομεία της χώρας να μην συνεργάζονται το ένα με το άλλο για την απορρόφηση της πίεσης.

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι μόνο 242 από τα πλήρως πιστοποιημένα 900 κρεβάτια ήταν κενά στην Ελβετία. Ένας εθνικός ιατρικός σύλλογος έχει θέσει πρότυπα ποιότητας που περιλαμβάνουν επαρκή στελέχωση μονάδων εντατικής θεραπείας με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό φροντίδας.

«Εξακολουθούν να είναι στη διάθεση επιπλέον 500 κλίνες που μπορούν να διατεθούν», δήλωσε ο Αντρέας Στέτμπαχερ σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.

Ωστόσο, ένας ανώτερος εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας προειδοποίησε ότι δεν ήταν δίκαιο για τα νοσοκομεία να τους ζητήσει να ανοίξουν νέους θαλάμους και να θέσει το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης υπό πίεση. Υπάρχουν επί του παρόντος περίπου 540 ασθενείς covid σε μονάδες εντατικής θεραπείας, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% του συνόλου των ασθενών σε αυτούς τους θαλάμους. Αντ’ αυτού κάλεσε τον πληθυσμό να τηρήσει τους κανόνες υγιεινής για να σταματήσει την εξάπλωση του ιού.

Παρόμοιες προειδοποιήσεις για την υπερβολική πίεση στο Σύστημα Υγείας εκδόθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος λοιμώξεων νωρίτερα αυτό το έτος, αλλά το ελβετικό σύστημα υγείας δεν κατέρρευσε.

Έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των νοσοκομείων

Ο αριθμός των καθημερινών λοιμώξεων είναι σήμερα περίπου 4.500 – και τα επίσημα στοιχεία δείχνουν μια τάση προς μια αργή μείωση των περιπτώσεων COVID-19 κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Ωστόσο, ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τον κορονοϊό αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες. Την Τρίτη, αναφέρθηκαν 142 νέοι θάνατοι, αυξάνοντας το σύνολο σε περίπου 3.300 αυτό το έτος.

Υπάρχει μια συνεχιζόμενη διαμάχη για μια υποτιθέμενη έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των νοσοκομείων σε διάφορες περιοχές της χώρας, όταν πρόκειται για την εισαγωγή ασθενών. Η Δυτική Ελβετία έχει πληγεί ιδιαίτερα από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ενώ τα νοσοκομεία ιδιαίτερα γύρω από τη Ζυρίχη, την κεντρική και ανατολική Ελβετία συνεχίζουν να πραγματοποιούν τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέν Μπερσέτ επέκρινε δημοσίως τις σε μεγάλο βαθμό αυτόνομες 26 υγειονομικές αρχές για την αποτυχία τους να δώσουν προτεραιότητα στους ασθενείς COVID.

 

 

Πηγή: https://www.news4health.gr/