Βρέθηκε νέος ιός σε ρωσικές νυχτερίδες ανθεκτικός στα εμβόλια COVID – Ανησυχούν οι ειδικοί

Οι αμερικανοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι ένας ιός που ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε ρώσικες νυχτερίδες είναι επίσης ικανός να μολύνει ανθρώπους και να αποφύγει τα αντισώματα και τα εμβόλια κατά της COVID-19.

Ο ιός της νυχτερίδας, που ονομάζεται Khosta-2, είναι γνωστός ως sarbecovirus (κορωνοϊός σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου) – η ίδια υποκατηγορία κορονοϊών με τον SARS-CoV-2 – και εμφανίζει «προβληματικά χαρακτηριστικά», σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS Pathogens .

Μία ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο για την Παγκόσμια Υγείας στη Ουάσινγκτον, βρήκε ότι ο Khosta-2 μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πρωτεΐνες ακίδες του για να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα με παρόμοιο τρόπο με τον SARS-CoV-2.

«Η έρευνα μας δείχνει επίσης ότι οι sarbecoviruses που κυκλοφορούν στην άγρια φύση της Ασίας – ακόμα και σε περιοχές της δυτικής Ρωσίας όπου εντοπίστηκε ο Khosta-2 – αποτελούν απειλή για την παγκόσμια υγεία και τις εξελισσόμενες προσπάθειες εμβολιασμού κατά του SARS-CoV-2» δήλωσε ο ιολόγος και επικεφαλής της μελέτης, Μάικλ Λέτκο.

Πρόσθεσε ότι αυτή η ανακάλυψη υπογραμμίζει την ανάγκη ανάπτυξης νέων εμβολίων που δεν στοχεύουν μόνο διάφορες παραλλαγές τoυ SARS-CoV-2, όπως η Όμικρον, αλλά προστατεύουν έναντι όλων των sarbecoviruses.

«Περίεργοι ρώσικοι ιοί»

Ανάμεσα στους εκατοντάδες sarbecoviruses που έχουν ανακαλυφθεί στα πρόσφατα χρόνια, οι περισσότεροι έχουν βρεθεί σε ασιάτικες νυχτερίδες και δεν είναι ικανοί να μολύνουν τους ανθρώπους. Οι ιοί Khosta-1 και Khosta-2 ανακαλύφθηκαν σε νυχτερίδες κοντά στο Εθνικό Πάρκο της Ρωσίας στο Σότσι, το 2020. Αρχικά, φάνηκε ότι δεν αποτελούν απειλή για τους ανθρώπους, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

«Γενετικά, αυτοί οι περίεργοι ρωσικοί ιοί έμοιαζαν με μερικούς από τους άλλους που είχαν ανακαλυφθεί αλλού σε όλο τον κόσμο, αλλά επειδή δεν έμοιαζαν με τον SARS-CoV-2, κανείς δεν πίστευε ότι ήταν πραγματικά κάτι για το οποίο έπρεπε να ενθουσιαστούμε», είπε ο Letko.

«Όμως όταν τους εξετάσαμε περισσότερο, ήμασταν πραγματικά έκπληκτοι, καθώς ανακαλύψαμε ότι θα μπορούσαν να μολύνουν ανθρώπινα κύτταρα. Αυτό αλλάζει λίγο την κατανόησή μας για αυτούς τους ιούς, από πού προέρχονται και ποιες περιοχές αφορούν».

«Προβληματικά χαρακτηριστικά

O Letko και οι συνάδελφοί του προσδιόρισαν ότι ο Khosta-1 αποτελεί μικρότερο κίνδυνο για τους ανθρώπους αλλά ο Khosta-2 ήταν πιο ανησυχητικός. Ειδικότερα, όπως ο SARS-CoV-2, ο Khosta-2 μπορεί να χρησιμοποιήσει την πρωτεΐνη ακίδα του για να μολύνει κύτταρα με το να προσδένεται στον υποδοχέα πρωτεΐνης που βρίσκεται στα ανθρώπινα κύτταρα και αποκαλείται ACE2.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες ήθελαν να ανακαλύψουν αν ο ιός μπορούσε να διαφύγει από την ανοσία από προηγούμενες λοιμώξεις με κορονοϊό ή από τα COVID εμβόλια. Με τη χρήση ορού από άτομα εμβολιασμένα κατά της COVID-19, η ομάδα ανακάλυψε ότι ο Khosta-2 δεν εξουδετερώθηκε από τα τωρινά εμβόλια. Επίσης εξέτασαν ορό από άτομα που μολύθηκαν από την παραλλαγή Όμκρον αλλά τα αντισώματα παρέμειναν αναποτελεσματικά.

Ευτυχώς, οι συγγραφείς γράφουν ότι ο νέος ιός στερείται κάποια από τα γενετικά χαρακτηριστικά που πιστεύεται ότι «ανταγωνίζονται» το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλουν σε ασθένειες στους ανθρώπους . Υπάρχει, όμως, ο κίνδυνος ο Khosta-2 να προκαλέσει πρόβλημα αν συνδυαστεί με έναν δεύτερο ιό, όπως π.χ. ο SARS-CoV-2.

«Όταν βλέπετε ότι το SARS-2 έχει αυτή την ικανότητα να ξεχύνεται από τους ανθρώπους και στην άγρια ​​ζωή, και στη συνέχεια υπάρχουν άλλοι ιοί όπως ο Khosta-2 που περιμένουν σε αυτά τα ζώα με αυτές τις ιδιότητες που πραγματικά δεν θέλουμε να έχουν, δημιουργείται αυτό το σενάριο όπου συνεχίζεις να ρίχνεις τα ζάρια μέχρι να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν έναν δυνητικά πιο επικίνδυνο ιό», είπε ο Letko.

 

 

Πηγη: https://www.news4health.gr/