Ερευνητική ομάδα από Πανεπιστήμια της Αυστραλίας και των ΗΠΑ (ένα από αυτά το ΜΙΤ) βρήκαν τρόπο να αναστρέψουν την απώλεια των μυών και της αντοχής των ηλικιωμένων, μετά από πειράματα σε ποντίκια.
Η απώλεια μυϊκής μάζας στα άτομα μεγάλης ηλικίας μπορεί να είναι αναστρέψιμη, με την παροχή στο σώμα ενός βασικού μορίου, το οποίο χρειάζεται για να “ξαναφτιάξει” τα αιμοφόρα αγγεία, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Οι αρτηρίες και τα τριχοειδή αγγεία, που μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά μέσα στο σώμα, δεν αντικαθίστανται τόσο γρήγορα όσο μεγαλώνουμε και αυτό οδηγεί τους μυς σε ταχύτερη εξάντληση. Τελικά αρχίζουν να ατροφούν από την λίγη χρήση.
Αλλά η νέα έρευνα έδειξε ότι αυτή η διαδικασία ήταν «απροσδόκητα εύκολο να αντιστραφεί» σε ηλικιωμένους ποντικούς, με την παροχή του μορίου – κλειδί, που βοηθά στη διατήρηση και στην “ανοικοδόμηση” του εσωτερικού των αιμοφόρων αγγείων. Συγκεκριμένα προκάλεσε μια νέα μάζα αιμοπεταλίων, που αναστέλλουν την απώλεια μυών και οι επιστήμονες είδαν την αντοχή των πειραματόζωων να βελτιώνεται κατά 80%.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, μια θεραπεία για την αποκατάσταση της φυσικής κατάστασης και για την καταπολέμηση της αδυναμίας στα γηρατειά θα αποτελούσε σημαντικό βήμα προς μια ζωή, όχι μόνο μεγαλύτερης σε διάρκεια, αλλά και πιο υγιεινής και με περισσότερη ποιότητα, καθώς θα σήμαινε ότι οι ηλικιωμένοι θα μπορούσαν να παραμένουν ενεργοί και ανεξάρτητοι, μειώνοντας τον κίνδυνο να καταλήξουν στο νοσοκομείο.
Και ενώ δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το ίδιο αποτέλεσμα θα συμβεί και στους ανθρώπους, όπως συνέβη στα ποντίκια, τα ευρήματα ήταν τόσο εντυπωσιακά, ώστε η ερευνητική ομάδα έχει, ήδη, ξεκινήσει κλινικές δοκιμές, προκειμένου να διαπιστώσει εάν μπορούν να υπάρξουν ανάλογα αποτελέσματα.
“Θα πρέπει να δούμε αν αυτό συμβαίνει στους ανθρώπους, αλλά μπορεί πραγματικά να είμαστε σε θέση να διασώσουμε τη μυϊκή μάζα στον γηράσκοντα πληθυσμό με αυτή την παρέμβαση”, δήλωσε ένας από τους βασικούς συγγραφείς της μελέτης, ο καθηγητής βιολογίας του ΜΙΤ Leonard Guarente.
“Υπάρχουν πολλές διασταυρώσεις μεταξύ μυών και οστού, οπότε η απώλεια μυϊκής μάζας τελικά μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οστού, σε οστεοπόρωση και σε αδυναμία, γεγονότα που αποτελούν σημαντικά προβλήματα στη γήρανση”.
Όπως αναφέρεται στο περιοδικό Cell, οι ερευνητές εξέτασαν τα κύτταρα που αποτελούν την εσωτερική επένδυση των αιμοφόρων αγγείων σε θηλαστικά. Ένα από τα βασικά συστατικά είναι μέλος μιας οικογένειας πρωτεϊνικών μορίων, που ονομάζονται Surtuins. Αυτά έχουν χαρακτηριστεί ως «πρωτεΐνες μακροζωίας» σε άλλες μελέτες, που εξετάζουν τον τρόπο δράσης τους στη διαδικασία της γήρανσης.
Οι ερευνητές ξεκίνησαν με το να διαγράψουν την περιοχή του γενετικού κώδικα σε ποντίκια, η οποία τους επιτρέπει να παράγουν ένα είδος πρωτεϊνικών μορίων, το sirtuin ένα.
Διαπίστωσαν ότι σε ηλικία έξι μηνών τα ποντίκια είχαν ένα πολύ λιγότερο εκτεταμένο δίκτυο αιμοπεταλίων και φυσική κατάσταση περίπου στο μισό, σε σύγκριση με τα ποντίκια που ήταν ακόμη σε θέση να το παραγάγουν.
“Κατά τη γήρανση ο αριθμός των αιμοφόρων αγγείων μειώνεται και χάνεται η ικανότητα παράδοσης θρεπτικών συστατικών και οξυγόνου σε ιστούς, όπως οι μυς, και αυτό συμβάλλει στην απώλεια μυϊκής μάζας και αντοχής”, δήλωσε ο Dr Guarente.
Η ομάδα επικεντρώθηκε σε ένα ένζυμο, το NAD, το οποίο ενεργοποιεί το sirtuin ένα, αλλά η παραγωγή του επιβραδύνεται με την ηλικία – για να δημιουργηθεί το NAD, το σώμα χρειάζεται μια άλλη ουσία, το λεγόμενο NMN.
Ποντίκια 18 μηνών – ηλικία που στους ανθρώπους αντιστοιχεί περίπου στα 50 – έλαβαν NMN για δύο μήνες και είδαν το δίκτυο των τριχοειδών αγγείων τους να αποκαθίσταται, σε επίπεδα που παρατηρούνται σε νεαρά ποντίκια. Αυτό οδήγησε σε αύξηση της αντοχής τους από 56-80%.
Πηγη:http://healthmag.gr