Βραβείο αριστείας στον καθηγητή Νικόλαο Ζιάκα

Δόθηκε για την πραγματοποίηση για πρώτη φορά παγκοσμίως μεταμόσχευσης ενδοθηλίου κερατοειδούς χιτώνα οφθαλμού από δότη 3 μηνών.

Βραβείο Αριστείας Κλινικοεργαστηριακού Έργου και Εφαρμογής Καινοτόμων Μεθόδων και Τεχνικών θα απονεμηθεί στον Καθηγητή Οφθαλμολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Νικόλαο Ζιάκα, για την πραγματοποίηση, για πρώτη φορά παγκοσμίως, μεταμόσχευσης ενδοθηλίου κερατοειδούς χιτώνα οφθαλμού από δότη ηλικίας 3 μηνών.

Πρόκειται για τον νεότερο δότη στην παγκόσμια ιστορία των μεταμοσχεύσεων. Η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε στην Α΄ Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική του ΑΠΘ στο Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ.

Ένα χρόνο μετά την επιτυχημένη πρωτοποριακή μεταμόσχευση, το μόσχευμα παραμένει λειτουργικό χωρίς σημεία απόρριψης με αποτέλεσμα ο ασθενής να εξακολουθεί να έχει πολύ καλή όραση.

Όπως είναι γνωστό, η ανάγκη για μεταμόσχευση κερατοειδούς στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη της προσφοράς που υπάρχει από δωρητές οργάνων. «Στόχος μου είναι η αξιοποίηση όλο και περισσότερων μοσχευμάτων, και αν είναι δυνατόν από ένα δότη να παρασκευάζονται παραπάνω από δυο, έως και τέσσερα μοσχεύματα κερατοειδούς, με αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των μεταμοσχεύσεων και τη μείωση της τυφλότητας», αναφέρει ο Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Νικόλαος Ζιάκας.

Το μόσχευμα προήλθε από δωρεά των γονέων ενός βρέφους που κατέληξε. Η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2017 από ιατρική ομάδα της Μονάδας Εφαρμογής Ιστών Κερατοειδούς, υπό τον Διευθυντή της, Καθηγητή Οφθαλμολογίας του ΑΠΘ, Νικόλαο Ζιάκα.

Στο Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ, λειτουργεί η μοναδική Τράπεζα Κερατοειδών στην Ελλάδα.

Η Τελετή Απονομής Βραβείων Αριστείας της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 και ώρα 19.30, στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

 

Πηγη:http://www.iatronet.gr