Βόμβα Τραμπ: Τέλος η χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

η βασική του χρηματοδότηση φαίνεται ότι χάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καθώς όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παύει να χρηματοδοτεί τον οργανισμό καθώς όπως είπε «απέτυχε στη βασική του αποστολή».

Ο Αμερικανός πρόεδρος πριν μία εβδομάδα είχε απειλήσει ευθέως ότι θα προχωρήσει στη διακοπή της χρηματοδότησης, κατηγορώντας τον ΠΟΥ πως δίνει βάρος στην Κίνα υποστηρίζοντάς την ενώ ταυτόχρονα έχει ευθύνες για την εξάπλωση της πανδημίας στις ΗΠΑ, επειδή εκτίμησε λανθασμένα την κατάσταση με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους χιλιάδες Αμερικανοί.

Οι Αμερικανοί έχουν επιρρίψει ευθύνες τόσο στον ΠΟΥ, όσο και στην Κίνα για τον κορονοϊό, κατηγορώντας την πως ευθύνεται για την πανδημία, αλλά και για το γεγονός ότι κρύβει, όπως ισχυρίζεται, τα πραγματικά στοιχεία με τον αριθμό κρουσμάτων και θυμάτων στην χώρα της, από τον κορωνοϊό.

Ο ΠΟΥ είχε αντιδράσει μάλιστα, λέγοντας πως δεν μπορεί να πολιτικοποιούν την πανδημία σε βάρος του οργανισμού, έχοντας μάλιστα και την στήριξη ηγετών από άλλα κράτη, όπως ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζητά μάλιστα να λογοδοτήσει το ΠΟΥ για τα όσα συνέβησαν.

Τα εκατομμύρια

Οι ΗΠΑ αποτελούν έναν από τους βασικούς χρηματοδότες του ΠΟΥ αφού κάθε χρόνο καταβάλλουν στον οργανισμό από 400 έως 500 εκατομμύρια δολάρια για έρευνες αλλά και για παρακολούθηση των ασθενειών και των επιδημιών σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Όμως δεν είναι μόνο τα κονδύλια που προκαλούν σοβαρή δυσλειτουργία στον Οργανισμό με τη διακοπή της χρηματοδότησης από την Αμερική.

Ο ΠΟΥ είναι συνυφασμένος με έρευνες και επιδημιολογικές παρατηρήσεις που ξεκινούν από την Αμερική ενώ θεωρείται ο πιο ισχυρός Οργανισμός στον πλανήτη με ουσιαστικές παρεμβάσεις για τη δημόσια υγεία και επειδή υποστηρίζεται επί δεκαετίες από τις ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα στον άερα είναι μετά τη διακοπή της χρηματοδότησης των ΗΠΑ και αν αυτή θα γίνει τελικά πράξη, όλα τα προγράμματα ελέγχου διαφόρων ασθενειών όπως του HIV και της Ηπατίτιδας που είναι σε εξέλιξη σε ολόκληρο τον πλανήτη.

 

 

Πηγή: https://www.healthreport.gr