Γέμισε πλαστά αντικαρκινικά φάρμακα το ίντερνετ! Σαρώνουν την ελληνική αγορά οι αρχές

Πλαστά ακόμη και αντικαρκινικά φάρμακα βρέθηκαν σε διεθνή επιχείρηση εντοπισμού παράνομων σκευασμάτων που διακινούνταν μέσω ίντερνετ

Ανησυχία επικρατεί στις υγειονομικές αρχές μετά την διεθνή επιχείρηση «Pangea XI», για την καταπολέμηση της παράνομης προώθησης και πώλησης φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων μέσω διαδικτύου.

Στην επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν υπηρεσίες από 116 χώρες μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι αρμόδιοι εντόπισαν αμέτρητες ποσότητες παράνομων και πλαστών φαρμάκων στο διαδίκτυο μεταξύ αυτών και πολλά αντικαρκινικά φάρμακα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο διάστημα που έγιναν οι έρευνες από 9 έως 16 Οκτωβρίου 2018, βρέθηκαν και ελέγχθηκαν 16.218 ιστοσελίδες, προφίλ σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αλλά και ιστότοποι που προωθούσαν παράνομα σκευάσματα μέσω διαφημίσεων. Οι αρχές απενεργοποιήσαν 3.671 σελίδες, ενώ συνέλαβαν και 859 άτομα. Το απίστευτο είναι ότι κατασχέθηκαν περίπου 500 τόνοι σκευασμάτων, που θα έφθαναν στα σπίτια ασθενών. Εκτιμάται ότι η αξία τους αγγίζει τα 14 εκατ. δολάρια.

Τι φάρμακα βρέθηκαν

Στη χώρα μας από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εντοπίσθηκαν 84 ιστοσελίδες, εκ των οποίων βγήκαν εκτός «αέρα» οι 16, ενώ ταυτοποιήθηκαν έξι διαχειριστές ιστοσελίδων που προωθούσαν και πουλούσαν παράνομα προϊόντα αδυνατίσματος.
Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που και στη χώρα μας σημαίνει συναγερμός από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές για προϊόντα που διατίθενται από το ίντερνετ.

Συχνά πυκνά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) γνωστοποιεί τα παράνομα προϊόντα τα οποία πωλούνται ακόμη και για την … «καταπολέμηση» σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος. Άλλωστε επισήμως έχει διατυπωθεί ότι σχεδόν τα μισά φάρμακα που διατίθενται από το διαδίκτυο είναι πλαστά και τελικά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Και το ζήτημα είναι ότι η οικονομική κρίση που μαστίζει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, έχει καταστήσει ελκυστικά τα φαρμακευτικά σκευάσματα μέσω ίντερνετ τα οποία πωλούνται συνήθως σε πολύ χαμηλές τιμές.

Πάντως ανάμεσα στους τόνους των φαρμάκων που κατάσχεσαν οι αρχές με τη μεγάλη επιχείρηση που έγινε σε 116 χώρες, ήταν πλαστά και παράνομα αντικαρκινικά φάρμακα, παυσίπονα, φάρμακα επιληψίας, αντιψυχωτικά, αντιδιαβητικά, αναβολικά στεροειδή, φάρμακα για τη θεραπεία του HIV,συμπληρώματα διατροφής κ.α

Παράλληλα η διεθνής έρευνα έβγαλε από την αγορά παράνομα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, όπως οδοντιατρικές συσκευές και εμφυτεύματα, σύριγγες, βοηθήματα ακοής, φακούς επαφής, χειρουργικό εξοπλισμό κ.α.

Πηγη:http://www.healthreport.gr