«Γαϊτανάκι» μετακινήσεων σε μονάδα χρονίως πασχόντων

Μεγάλη αναστάτωση έχουν προκαλέσει στους πάσχοντες από θαλασσαιμία οι συνεχείς μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας (ΜΜΑ) του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΕΟΘΑ), λίγους μήνες μετά την αλλαγή του νοσηλευτικού προσωπικού από την υπάρχουσα Διοίκηση, η νοσηλεύτρια που τοποθετήθηκε άλλαξε ξανά, προκαλώντας για μία ακόμη φορά αισθήματα φόβου, αγωνίας και εγκατάλειψης στους μεταγγιζόμενους.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο Virus, ο Πρόεδρος του Συλλόγου ΜΑ Τρικάλων Κώστας Τσόγιας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά οι χρόνιοι ασθενείς να έχουν σταθερό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. «Ενάντια σε αυτή την υπόδειξη και στην, κατά γενική ομολογία, πρακτική που εφαρμόζουν οι 35 ΜΜΑ της χώρας, η διοίκηση του ΓΝ Τρικάλων μετακινείται για 5η φορά προσωπικό της νοσηλευτικής υπηρεσίας μέσα στα τελευταία 2 με 3 χρόνια» αναφέρει σχετικά.

Οι ανάγκες των ασθενών πρέπει να εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα

Σε οχλήσεις των ασθενών προς τη Διοίκηση για το θέμα, η μόνη απάντηση που δόθηκε ήταν ότι η μετακίνηση της νοσηλεύτριας καλύπτεται από το νόμο περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Παράλληλα, η Διευθύνουσα υπεραμύνθηκε της απόφασής της επικαλούμενη τους τίτλους της νέας νοσηλεύτριας που τοποθετήθηκε.

«Προχωρούν σε αλλαγή της νοσηλεύτριας χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο, χωρίς καμία προφορική ή έγγραφη διαμαρτυρία των ασθενών ή των προϊσταμένων της Μονάδας» σχολιάζει ο κος Τσόγιας, αφήνοντας αιχμές για τα πραγματικά κίνητρα της εν λόγω πρακτικής στη ΜΜΑ του ΓΝ Τρικάλων.

Για τους θαλασσαιμικούς είναι σαφές ότι η εξυπηρέτηση των ασθενών έχει προτεραιότητα.

«Έχουμε την πρώτη γενιά πασχόντων που μπαίνουν στην γ΄ ηλικία. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά» λέει ο κος Τσόγιας. «Πλέον βγάζουμε πολλά δευτερογενή παθολογικά προβλήματα όπως οστεοπόρωση, καρδιολογικά, ηπατολογικά, κλπ. και χρειαζόμαστε έμπειρο προσωπικό» εξηγεί και κάνει έκκληση στους θεσμικούς φορείς της υγείας να σταματήσουν αυτή την άσκοπη κίνηση σε βάρος ασθενών με χρόνιο πρόβλημα υγείας.

Η ΜΜΑ του ΓΝ Τρικάλων σήμερα στελεχώνεται από 1αν μόνιμο γιατρό και 3 νοσηλευτές (από 4 που είχε πριν), που παρακολουθούν 70 ασθενείς. Από αυτούς, οι 26 μεταγγίζονται τακτικά και οι 7 περιστασιακά, ενώ 3 είναι σε αφαιμάξεις. Τη διετία 2016-17 εξυπηρέτησε 3.300 εισαγωγές ασθενών και μετάγγισε 2.360 φιάλες αίματος.

 

Πηγη:https://virus.com.gr/