Γεγονός η 1η εγκυμοσύνη με μεταφορά μητρικής ατράκτου σε Ελληνίδα

Η πρώτη εγκυμοσύνη με τη μεταφορά της μητρικής ατράκτου σε Ελληνίδα ανακοινώθηκε στο Επιστημονικό Συμπόσιο της Institute of Life αντιμετωπίζοντας, με τη μέθοδο αυτή, τα προβλήματα υπογονιμότητας που οφείλονται σε σοβαρές μιτοχονδριακές δυσλειτουργίες, σε γενετικά μιτοχονδριακά προβλήματα και σε επαναλαμβανόμενες αποβολές.

Με την μέθοδο της μεταφοράς της μητρικής ατράκτου τα μιτοχόνδρια διατηρούν αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά των ωαρίων. Μέχρι σήμερα μία πολύ προηγμένη Πειραματική τεχνική που αντιμετώπιζε της μιτοχονδριακές δυσλειτουργίες ήταν η εγκυμοσύνη με τρεις γονείς.
Μία πειραματική διαδικασία κατά την οποία συνδυάζονταν το DNA δύο γυναικών ώστε να αντικατασταθούν με τα ελαττωματικά μιτοχόνδρια της μέλλουσας μητέρας από τα υγιή μιτοχόνδρια της άλλης γυναίκας.

Κατά την καινοτόμο τεχνική εγκυμοσύνης με τη μεταφορά της μητρικής ατράκτου δημιουργείται μία διαδικασία κατά την οποία μία γυναίκα μπορεί να γίνει μητέρα χωρίς πια το έμβρυο να έχει τρεις γονείς.

Η εντυπωσιακή ανακοίνωση για την πρώτη Ελληνίδα μάνα πρόκειται να αποκτήσει μωρό με αυτήν την τεχνική έγινε από το Institute of life στο πλαίσιο του συνεδρίου και τον επιστημονικό συνεργάτη του Dr Nuno Costa Borges. H διαδικασία αναμένεται να αποτελέσει τομή στην εξωσωματική γονιμοποίηση στην Ελλάδα καθώς θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση πολλών περιστατικών υπογονιμότητας.

Το Επιστημονικό Συμπόσιο της Institute of Life αποτελεί πόλο έλξης για επιστήμονες παγκοσμίως και σκοπός του είναι η επίτευξη διεθνών επιστημονικών συνεργασιών σε φλέγοντα θέματα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Στο συνέδριο συμμετέχουν ως ομιλητές, διακεκριμένοι επιστήμονες από όλον τον κόσμο, προκειμένου να παρουσιάσουν καινοτόμες μεθόδους αντιμετώπισης των προβλημάτων γονιμότητας και να ανταλλάξουν την επιστημονική τους εμπειρία με τους Έλληνες ειδικούς.

«Ο ρόλος των μιτοχονδρίων στην αναπαραγωγή»

Στο πλαίσιο του συμποσίου πραγματοποιήθηκε, εκτός των άλλων, στρογγυλή τράπεζα ανταλλαγής απόψεων από κορυφαίους επιστήμονες με καινοτόμο θέμα: «ο ρόλος των μιτοχονδρίων στην αναπαραγωγή» η οποία αναμεταδόθηκε ζωντανά διαδικτυακά, από την Αμερικανική Εταιρία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής (ASRM) που εκδίδει το περιοδικό Fertility – Sterility, σε 7.000 επιστήμονες από 100 χώρες.

Σύμφωνα με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Institute of Life «Η μέθοδος της Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου, με την οποία για πρώτη φορά επιτεύχθηκε εγκυμοσύνη στην Ελλάδα, μπορεί να αποτελέσει τομή για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Είμαστε πολύ περήφανοι που μας δίνεται η ευκαιρία να μοιραζόμαστε με συναδέλφους από όλον τον κόσμο τις νεότερες εξελίξεις στον κλάδο. Η καινοτομία είναι η τροφή της επιστήμης και στην Institute of Life κατευθύνουμε όλες μας τις προσπάθειες προς το νεότερο, το καλύτερο και το αποτελεσματικότερο».

Πηγη:https://www.healthpharma.gr