Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ διαπίστωσαν ότι οι γενετικές μεταλλάξεις στον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο (Staphylococcus aureus) γνωστό ως MRSA (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus) του επιτρέπουν να εξελιχθεί και να γίνει πιο ανθεκτικός στα αντιβιοτικά όπως η πενικιλίνη.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο PLOS Pathogens, διαπίστωσε ότι οι γενετικές μεταλλάξεις στον MRSA επιτρέπουν στα βακτήρια να γίνουν εξαιρετικά ανθεκτικά στα αντιβιοτικά χωρίς να μειωθεί η ικανότητά τους να προκαλούν ασθένειες.
Τα περισσότερα κλινικά MRSA εμφανίζουν χαμηλή αντοχή στα αντιβιοτικά, επειδή αποκτούν ένα νέο γονίδιο που κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη (MecA) η οποία αποτελεί το κυτταρικό του τοίχωμα. Αλλά ορισμένα στελέχη μπορούν να αναπτύξουν αντοχή υψηλού επιπέδου.
Τα αντιβιοτικά, όπως η πενικιλίνη και η μεθικιλλίνη, δεν συνδέονται καλά την πρωτεΐνη MecA που σημαίνει ότι δεν μπορούν να σκοτώσουν τα βακτήρια. Η επόμενη φάση αυτής της έρευνας είναι να κατανοηθεί πώς η πρωτεΐνη MecA λειτουργεί μαζί με άλλους παράγοντες μέσα στα βακτήρια για να προκύψει ένα υψηλότερο επίπεδο αντοχής στα αντιβιοτικά. Oι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, της οσμωτικότητας και του pH μεταβάλλουν το επίπεδο αντίστασης. Παρόλο που πρωτεΐνη MecA είναι απαραίτητη για την αντίσταση, το επίπεδο αντίστασης που παρουσιάζεται στους κλινικά απομονωμένους MRSA ποικίλλει σημαντικά και αυτή η διακύμανση δεν μπορεί να οφείλεται απλώς στα γονίδια που κωδικοποιούν τις πρωτεΐνες.
Τα ευρήματα ανοίγουν το δρόμο για περισσότερη κατανόηση της αιτίας και της εξέλιξης της αντοχής στα αντιβιοτικά και θα βοηθήσουν τους ερευνητές να αναπτύξουν νέες θεραπείες και φάρμακα για τον MRSA.
Ο Simon Foster, καθηγητής μοριακής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, δήλωσε: «Τα αντιβιοτικά υπήρξαν το στήριγμα της ανθρώπινης υγειονομικής περίθαλψης για πάνω από 70 χρόνια αλλά η εμφάνιση της μικροβιακής αντοχής είναι πλέον παγκόσμια καταστροφή. Προκειμένου να καταπολεμηθούν οι ανθεκτικοί μικροοοργανισμοί πρέπει να τους κατανοήσουμε. Η δουλειά μας αποκαλύπτει τους περίπλοκους μηχανισμούς που υποστηρίζουν την αντίσταση στα αντιβιοτικά, δίνοντας μια εικόνα για το πώς θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την παγκόσμια πρόκληση».
Ο Δρ. Viralkumar Panchal, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε: «Η έρευνα παρέχει μια νέα προοπτική στη διαδικασία εξέλιξης της αντίστασης στα αντιβιοτικά και αποκαλύπτει σημαντικές λεπτομέρειες για το πώς ο MRSA είναι τόσο ανθεκτικός. Μπορούμε τώρα να εκμεταλλευτούμε αυτά τα ευρήματα για να αναπτύξουμε νέες θεραπείες».
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αποτελεσματικότητα των αντιμικροβιακών φαρμάκων μειώνεται καθώς τα μολυσματικά είδη γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά. Το Florey Institute for Host-Pathogen Interactions του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ στοχεύει στη δημιουργία μιας παγκόσμιας εστίασης στην αντιμικροβιακή αντίσταση και στο να φέρει σε επαφή ερευνητές και κλινικούς γιατρούς για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.
Πηγή: Evolving MRSA: High-level β-lactam resistance in Staphylococcus aureus is associated with RNA Polymerase alterations and fine tuning of gene expression. PLOS Pathogens, 2020; 16 (7): e1008672 DOI: 10.1371/journal.ppat.1008672
Πηγή: https://www.healthyliving.gr/