Γενική Ιατρική: Μια ιατρική ειδικότητα υπό διωγμό!

Η Γενική Ιατρική, αποτελεί αδιαμφισβήτητα την πιο σχετική με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Ιατρική ειδικότητα παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, αν και δεν έχει μακρά ιστορία, μιας και κυρίως οι Παθολόγοι και οι Ιατροί άνευ ειδικότητας ασκούσαν καθήκοντα Πρωτοβάθμιας περίθαλψης ως το πρόσφατο παρελθόν, η Γενική Ιατρική αναπτύσσεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια προσπαθώντας να κατακτήσει τον χώρο που δικαιωματικά της ανήκει.

Ο αριθμός των Γενικών Ιατρών αυξάνεται, αν και η κρίση ανέκοψε μερικώς την τάση αυτή, η ποιότητα της εκπαίδευσής τους και συνεπακόλουθα οι γνώσεις και οι δεξιότητές τους βελτιώνονται συνεχώς και το κύρος τους τόσο στον Ιατρικό κόσμο όσο και στους χρήστες υπηρεσιών υγείας, αυξάνεται.

Πέρα από την προσφορά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όλο και περισσότεροι Γενικοί Ιατροί επιλέγουν πλέον να δοκιμαστούν στον ιδιωτικό στίβο με άριστες επιδόσεις, ενώ όσοι επέλεξαν να ξενιτευτούν, διαπρέπουν σε χώρες με υψηλό επίπεδο υπηρεσιών υγείας.

Ενώ λοιπόν η κοινή λογική επιτάσσει, μια χώρα που επιθυμεί να επανιδρύσει το σύστημα υγείας της σε μια στέρεα βάση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, να επενδύσει στους Γενικούς Ιατρούς, να ενισχύσει το ρόλο και το κύρος τους και να εμπλουτίσει το οπλοστάσιό τους, στην Ελλάδα η πολύπαθη αυτή Ιατρική ειδικότητα τελεί παραδόξως υπό διωγμό.

Η προκλητική αγνόηση των δίκαιων αιτημάτων των συλλογικών οργάνων των Γενικών Ιατρών αλλά και μια σειρά περίεργων αποφάσεων της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας αλλά και της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ ναρκοθετούν την άσκηση των καθηκόντων μας, εις βάρος τελικά των ασθενών.

Η αδικαιολόγητη άρνηση μετονομασίας της ειδικότητας σε Γενική/Οικογενειακή Ιατρική, ο αποκλεισμός από την εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη με τουλάχιστον αστεία αιτιολόγηση, τα άδικα πρόστιμα του ΕΟΠΥΥ για υποτιθέμενες παραβάσεις στην συνταγογράφηση, η αδυναμία χορήγησης ιατρικής γνωμάτευσης για άδεια οπλοκατοχής, η αφαίρεση της δυνατότητας συνταγογράφησης επιθεμάτων, καθετήρων και φυσικοθεραπειών αποτελούν μόνο κάποια παραδείγματα.

Μάλιστα, κάποιες από τις παραπάνω αρνητικές εξελίξεις δημιουργούν και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τους ιδιώτες Γενικούς Ιατρούς μιας και οι ιδιώτες Παθολόγοι χαίρουν προνομιακής μεταχείρισης.

Σε αυτό το ήδη δυσμενές για την ειδικότητα περιβάλλον προστέθηκε πριν δύο μέρες και η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ για την καταχώρηση των ασθενών στο μητρώο διαβήτη που απέκλειε τους Γενικούς Ιατρούς, παρά την προ μόλις λίγων εβδομάδων διαβεβαίωση του Υπουργείου πως δεν θα υπάρξει κανένας περιορισμός στην ειδικότητά μας στη διαχείριση της ιδιαίτερα συχνής αυτής νόσου!

Άσχετα αν λίγες ώρες μετά και έπειτα από παρεμβάσεις υπήρξε διόρθωση, η αρχική ανακοίνωση, αν δεν είναι προϊόν απίστευτης προχειρότητας, δείχνει για άλλη μια φορά την αρνητική στάση της πολιτείας απέναντι στους Γενικούς Ιατρούς.

Κόντρα στις υπάρχουσες απογοητευτικές συνθήκες, η συντριπτική πλειοψηφία των Γενικών Ιατρών συνεχίζει αγόγγυστα να επιτελεί τον ρόλο της, αποτελώντας πολύτιμο συνεργάτη της πολιτείας στη βελτίωση του επιπέδου των υπηρεσιών υγείας.

Ωστόσο και η ηγεσία του Υπουργείου πρέπει επιτέλους να τείνει μια χείρα φιλίας προς την ειδικότητά μας και να αποδείξει έμπρακτα την επιθυμία ειλικρινούς συνεργασίας ικανοποιώντας αρχικά τουλάχιστον κάποια από τα εξόφθαλμα δίκαια αιτήματά μας για τα οποία δεν απαιτείται παρά μόνον καλή θέληση και μια απλή υπουργική απόφαση.

Ηλίας Τσιαούσης, Επιμελητής Β Γενικής Ιατρικής ΕΣΥ και Γ.Γ. Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής

 

Πηγη:https://www.healthreport.gr