Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταφορά μητρικής ατράκτου

Παγκόσμια ιατρική πρωτιά για την Ελλάδα, με τη γέννηση σήμερα του πρώτου παιδιού με μεταφορά μητρικής ατράκτου.

Το αγοράκι βάρους 2.960 kg, γεννήθηκε στις 07:46 π.μ. από Ελληνίδα 32 ετών, με ιστορικό πολλαπλών αποτυχημένων προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης και πτωχής ποιότητας ωαρίων. Τόσο η μητέρα όσο και το βρέφος είναι καλά στην υγεία τους.

Η μέθοδος της μεταφοράς της μητρικής ατράκτου, που αναπτύχθηκε μετά από δυόμιση χρόνια πρωτοποριακών κλινικοεργαστηριακών ερευνών στην Ελλάδα, αφορά στη μιτοχονδριακή αντικατάσταση σε ανθρώπινα ωάρια, διατηρώντας ακέραιο το γενετικό υλικό της γυναίκας, που επιθυμεί να τεκνοποιήσει.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στους ειδικούς να αντιμετωπίσουν προβλήματα γυναικών με υπογονιμότητα και επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης, που οφείλονται σε κυτταροπλασματικές δυσλειτουργίες των ωαρίων τους ή γυναικών που πάσχουν από σπάνιες μιτοχονδριακές γενετικές παθήσεις. Η κλινική εφαρμογή της μεθόδου τελεί υπό την αδειοδότηση και την εποπτεία της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο μαιευτήρας-χειρουργός-γυναικολόγος Παναγιώτης Ψαθάς: «Το αναφαίρετο δικαίωµα της γυναίκας να γίνει µητέρα µε δικό της γενετικό υλικό έγινε σήμερα πραγματικότητα, για πρώτη φορά σε παγκόσμιο ιατρικό επίπεδο. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι σαν Έλληνες επιστήμονες, που ανακοινώνουμε μία διεθνή πρωτοπορία στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και που είμαστε πλέον σε θέση να προσφέρουμε τη δυνατότητα σε γυναίκες με επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής ή σπάνιες μιτοχονδριακές παθήσεις να αποκτήσουν υγιή παιδιά».

Από την πλευρά του ο Dr Nuno Costa-Borges επεσήμανε: «Η απόλυτα επιτυχημένη και ασφαλής, για πρώτη φορά στα διεθνή ιατρικά χρονικά, εφαρμογή της τεχνικής μεταφοράς μητρικής ατράκτου αποτελεί τομή στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Επιθυμώ να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την ελληνική επιστημονική ομάδα για την άψογη συνεργασία που έχουμε, καθώς και το εξαιρετικό αυτό αποτέλεσμα, που θα βοηθήσει πολλές γυναίκες να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους και να γίνουν μητέρες, διατηρώντας το δικό τους γενετικό υλικό».

Πηγη:http://healthmag.gr/