Γενόσημα: Μια ρύθμιση με διαφορετικές αναγνώσεις

Σε αύξηση και των τιμών των γενοσήμων θα οδηγήσουν οι αλλαγές στην τιμολόγηση, ισχυρίζεται η Νέα Δημοκρατία. Πρόκειται για επιβράδυνση της μείωσης, σημειώνει η Αριστοτέλους. Δεν τίθεται κανένα θέμα ευνοϊκής μεταχείρισης ξεκαθαρίζει η ΠΕΦ.

Διαφορετικές προσεγγίσεις στις επιπτώσεις των αλλαγών στην τιμολόγηση και των γενοσήμων καταγράφονται από κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και αγορά. Η ρύθμιση που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, κυρίως από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία κατήγγειλε την κυβέρνηση πως κάνει δώρο εκατομμυρίων στις πολυεθνικές. Τις κατηγορίες αυτές, τις οποίες απέρριψε ο Υπουργός Υγείας, ακολούθησαν αιχμές για αυξήσεις και στα γενόσημα.

Όπως είχε γράψει το Virus, με τη νομοτεχνική βελτίωση προβλεπόταν πως όσα γενόσημα η τιμή τους θα έπεφτε, βάσει του νέου υπολογισμού, πάνω από 10% δεν θα τιμολογούνταν στο 65% της τιμής του φαρμάκου αναφοράς, αλλά στο 75%. Στόχος, κατα την Αριστοτέλους, είναι να αποφευχθούν απότομες μειώσεις που θα καταστήσουν δυσλειτουργική την κυκλοφορία των γενοσήμων αυτών στην αγορά.

Νέα Δημοκρατία

 «Η κυβέρνηση μετά την αύξηση των τιμών των φαρμάκων και το δώρο εκατοντάδων εκατομμυρίων που έκανε στις πολυεθνικές, αυξάνει τώρα και τις τιμές των γενοσήμων κατά 10%. Επιβαρύνει έτσι και τους ασθενείς καθώς αυξάνει τη δική τους συμμετοχή.Το κόμμα που ισχυρίζεται ότι πολεμά τα μεγάλα συμφέροντα, επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι είναι ο πιο πρόθυμος υπηρέτης τους και μάλιστα σε βάρος των ασθενέστερων πολιτών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μαστρογεωργίου.

Αριστοτέλους

Για «ανεύθυνη δημαγωγική και ανυπόληπτη αντιπολίτευση που και παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια με ευαίσθητα ζητήματα δημόσια υγείας», κάνει λόγο ο Υπουργός Υγείας, αντιδρώντας στις δηλώσεις των στελεχών της ΝΔ.

Επί της ουσίας, εξηγεί ότι η νομοτεχνική βελτίωση δεν οδηγεί σε αύξηση της τιμής των γενοσήμων. «Αντιθέτως, η  παρέμβαση αυτή αφορά στη μείωση των τιμών τους όπως προκύπτει από την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης. Πιο συγκεκριμένα,  προβλέπεται  επιβράδυνση της μείωσης σε όποια γενόσημα η τιμή «πέφτει» σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% σε σχέση με το προηγούμενο δελτίο τιμών», προσθέτει.

Σημειώνει, δε, ότι  πριν την κατάθεση της νομοτεχνικής βελτίωσης, ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Υγείας, Μ. Βορίδης είχε εγκαλέσει την κυβέρνηση για τον κίνδυνο απότομης πτώσης των τιμών σε ορισμένα γενόσημα. «Το αφήγημα για συναλλαγή της κυβέρνησης με συμφέροντα στο  χώρο του φαρμάκου όταν προέρχεται από αυτούς που έχουν τεράστια ευθύνη για το “party” των τελευταίων δεκαετιών καταντά προκλητικό και γελοίο. Αν συνεχίσετε έτσι κύριοι της ΝΔ  «ο εξευτελισμός σας θα γίνει τέλειος».

ΠΕΦ

Για την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας βέβαια, οι αλλαγές δεν συνιστούν ούτε «δώρο» ούτε καταφέρνουν να αποσοβήσουν τις μεγάλες μειώσεις. Μάλλον το αντίθετο…

«Με βάση την πρόσφατη τροπολογία για την τιμολόγηση, ενώ οι μέγιστες μειώσεις για τα φάρμακα αναφοράς προβλέπεται να είναι έως 10%, οι μειώσεις σε αρκετά γενόσημα φάρμακα θα ξεπερνούν ακόμη και το 30%!! Αυτό συνιστά διακριτική μεταχείριση εις βάρος των γενοσήμων φαρμάκων», ξεκαθαρίζει η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΦ, Φ. Κοσμοπούλου.

«Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το υπέρογκο clawback που πληρώνουν άδικα οι ελληνικές εταιρείες φαρμάκων, αποτελεί ένα καταστροφικό σενάριο. Κατά συνέπεια, με την νομοτεχνική βελτίωση της συγκεκριμένης τροπολογίας δεν τίθεται κανένα θέμα ευνοϊκής ρύθμισης», συμπληρώνει.

 

Πηγη:https://virus.com.gr/