Γιατί η μετάλλαξη Delta ανησυχεί τους επιδημιολόγους

Η μετάλλαξη Delta του κορονοϊού, γνωστή έως πρόσφατα ως “ινδική μετάλλαξη” είναι, σύμφωνα με κορυφαίο Βρετανό επιδημιολόγο 60% πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη Alpha (γνωστή ως “βρετανική μετάλλαξη”) που ήταν, μέχρι πρόσφατα, κυρίαρχη στη Βρετανία.

Ο Νιλ Φέργκιουσον, καθηγητής στο Imperial College του Λονδίνου και επιδημιολόγος, απάντησε στις ερωτήσεις δημοσιογράφων ότι το πλεονέκτημα μετάδοσης της μετάλλαξη Delta έναντι της Alpha μειώθηκε και «η καλύτερή μας εκτίμηση είναι ότι πιθανόν είναι 60% πιο μεταδοτική». Ο καθηγητής επισήμανε ότι η μοντελοποίηση υποδηλώνει ότι οποιοδήποτε τρίτο κύμα λοιμώξεων ενδέχεται να ανταγωνιστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας του περασμένου χειμώνα στην Βρετανία – που τροφοδοτήθηκε από την μετάλλαξη Alpha, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ, στην νοτιοανατολική Αγγλία.

Η εκτίμηση για νοσηλείες, απώλειες

Ωστόσο, για την ώρα χρειάζονται περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την προστασία των εμβολίων απέναντι σε σοβαρές ασθένειες της μετάλλαξης Delta, ούτως ώστε να εκτιμηθεί το κατά πόσο, οποιαδήποτε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας θα μεταφραστεί και σε αύξηση του αριθμού θανάτων από τη νόσο.

«Είναι πολύ πιθανό να δούμε ένα άλλο, τρίτο κύμα τουλάχιστον συγκρίσιμο σε ό,τι αφορά τον αριθμό νοσηλειών», είπε ο Φέργκιουσον και συνέχισε, «Νομίζω ότι ο αριθμός θανάτων πιθανότατα θα είναι χαμηλότερος, τα εμβόλια έχουν πολύ αποτελεσματική προστασία, όμως και πάλι ενδέχεται να είναι αρκετά ανησυχητικό. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα».

Σύμφωνα με την υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) η μετάλλαξη Delta μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca μεταξύ εκείνων που έχουν λάβει μόνο μία δόση, αν και η προστασία είναι μεγαλύτερη για όσους έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.

Ο Φέργκιουσον ανέφερε ότι έως και το ένα τέταρτο του πλεονεκτήματος μετάδοσης της μετάλλαξης Delta έναντι της Alpha μπορεί να προέρχεται από την ανοσοδιαφυγή της από τα εμβόλια, λέγοντας αυτό ότι είναι «μεν, μια συμβολή, αλλά όχι συντριπτική» για το πλεονέκτημά της.

 

 

Πηγή: https://www.healthreport.gr/