Γιατί «φρενάρει» ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού – «Αγκάθι» η έλλειψη παθολόγων

Οι παθολόγοι ζητούν γραπτές εγγυήσεις από υπουργείο και ΕΟΠΠΥ
Παρόλο που πριν δύο μέρες τέθηκε σε εφαρμογή η πλατφόρμα prosopikos.gov.gr από τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Πολιτικής, ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού, δεν προχωρά όπως είχε σχεδιαστεί από το υπουργείο Υγείας.
Ο θεσμός αυτός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, χωλαίνει και μάλιστα πολύ, καθώς οι γιατροί Παθολόγοι και Γενικοί, δεν δείχνουν προθυμία να συμμετάσχουν ενεργά και να «ρολάρουν» τον Προσωπικό Γιατρό. Και αυτό επειδή δεν διασφαλίζονται από πλευράς ΕΟΠΥΥ και Υπουργείου Υγείας οι προϋποθέσεις που έχουν θέσει οι ιδιώτες ιατροί.
Αποτέλεσμα αυτής της ισχνής συμμετοχής των παθολόγων και γενικών γιατρών είναι οι πολίτες κυρίως των αστικών Κέντρων σε Αττική και Θεσσαλονίκη να μην μπορούν να καλυφθούν.
Οι εγγεγραμμένοι πολίτες στην πλατφόρμα ανέρχονται σε 4.539.704, αποτελώντας το 51,2% του συνόλου των δικαιούχων για εγγραφή σε προσωπικό γιατρό με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων να προσδοκούν ότι το ποσοστό θα φτάσει και ίσως να ξεπεράσει το 70% το 2023.
Την ίδια στιγμή, έχουν ενταχθεί 3.333 γιατροί, από τους οποίους οι 2.251 είναι γιατροί των δημόσιων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και άλλοι 1.083 έχουν ενταχθεί από τον ιδιωτικό τομέα. Αριθμός ισχνός έως και απογοητευτικός ο οποίος δεν καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών για δωρεάν πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Για να μπορέσει να επιτευχθεί η πανελλαδική κάλυψη των πολιτών θα πρέπει να προστεθούν και άλλοι γιατροί στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού, από τον ιδιωτικό τομέα. Γιατροί μη συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι προτείνουν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ένα μικτό σύστημα, σύμφωνα με το οποίο θα καλύπτουν έναν αριθμό πολιτών δωρεάν αλλά θα έχουν και την δυνατότητα να βλέπουν ασθενείς στα ιατρεία τους και επί πληρωμή. Ουσιαστικά οι ιδιώτες γιατροί θα έχουν το δικαίωμα να εγγράφουν ιδιωτικά και άλλους ασθενείς, χωρίς περιορισμό, στους οποίους θα καθορίζουν οι ίδιοι το πλαίσιο των αμοιβών. Οι ασθενείς αυτοί θα είναι εγγεγραμμένοι σε προσωπικό γιατρό χωρίς να επιβαρυνθούν με τις ποινές που προβλέπει η μη συμμετοχή τους στον θεσμό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Οι ιδιώτες με την ειδικότητα Παθολόγου είναι 4000 και άλλοι 4000 Γενικοί Ιατροί, (θα υπερκάλυπταν τις ανάγκες του θεσμού αν συμμετείχαν) οι οποίοι για να μπορέσουν να υπηρετήσουν ως Προσωπικοί Γιατροί ζητούν γραπτές εγγυήσεις και προϋποθέσεις από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ. Διότι όπως τονίζουν, μέσω του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, δεν είναι δυνατόν να μην αναφέρεται στις όποιες συμβάσεις, κάθε πότε θα πληρώνονται, πότε θα έχουν την δυνατότητα οικειοθελούς αποχώρησης τους από τον θεσμό, πως θα διασφαλιστεί ο αριθμός των ελαχίστων ασθενών που θα εξετάζουν ετησίως.
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Α. Εξαδάκτυλος, που δηλώνει φανατικά προσκείμενος στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού, μιλώντας στο «Vradini.gr» και ερωτηθείς για ποιον λόγο δεν προχωρά ο θεσμός, αναφέρθηκε στην μη τήρηση του νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο.
«Ο νόμος που φημίστηκε τον Μάιο του 2022 δίνει τρεις δυνατότητες για την στελέχωση του Προσωπικού Γιατρού. Ο πρώτος αφορά στελέχωση του θεσμού από Γιατρούς παθολόγους και γενικούς που εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η δεύτερη περίπτωση αφορά γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥ και επιθυμούν να συνδράμουν στον θεσμό και η τρίτη κατηγορία αφορά τους ιδιώτες γιατρούς που έχουν ειδικότητα γενικών και παθολόγων και δεν είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ» εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός αναφέροντας ότι από αυτούς που υπηρετούν στο ΕΣΥ και όσοι γιατροί προχώρησαν σε συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ τον περασμένο Ιούλιο φάνηκε ότι η συμμετοχή ήταν ανεπαρκής.
«Για αυτό άλλωστε το υπουργείο υγείας άνοιξε και άλλες ειδικότητες γιατρών να μπουν στον θεσμό αλλά και πάλι με πενιχρή προσέλευση».
Η επόμενη κίνηση του υπουργείου υγείας ήταν να θέσει σε συζήτηση την τρίτη κατηγορία που προβλέπει ο νόμος για τους ιδιώτες μη συμβεβλημένους γιατρούς.
«Μόλις πριν μερικές ημέρες συζητήθηκε η πρόταση για το αποκαλούμενο μικτό σύστημα το οποίο δίνει την δυνατότητα στους ιδιώτες γιατρούς να συνάπτουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Δηλαδή να επισκέπτονται τα ιατρεία τους μέχρι 850 ασθενείς ετησίως, να αναγράφεται στην σύμβαση πότε θα πληρώνονται, να έχουν την δυνατότητα αποχώρησης από τον θεσμό χωρίς να χρειάζεται να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές ένα εξάμηνο νωρίτερα, και από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ να μην έχει ανά πάσα στιγμή το δικαίωμα να διώξει τον ιδιώτη γιατρό από το θεσμό» μας επισημαίνει ο κ. Εξαδάχτυλος.
Ο πρόεδρος του ΠΙΣ μας είπε ότι το υπουργείο έδειξε θετική διάθεση προφορικά στα όσα ζητήθηκαν, ωστόσο όπως τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος αναμένουν και γραπτώς τις δεσμεύσεις αυτές. Κάτι το οποίο μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει από το υπουργείο Υγείας. «Δεν υπάρχει γραπτή δέσμευση αντίθετα υπάρχει αβεβαιότητα αφού στις συμβάσεις δεν αναγράφονται συγκεκριμένα πράγματα» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, επιρρίπτοντας αρκετές ευθύνες και στον ΕΥΠΥΥ που τον κατηγορεί για αδιαφορία και δημιουργία προσχωμάτων.
Στην ερώτηση μας για το αν ο ασθενής θα κληθεί να πληρώσει επίσκεψη στον ιδιώτη γιατρό μη συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, ο κ. Εξαδάκτυλος μας είπε ότι: «Οι πολίτες πρέπει να έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής του προσωπικού τους γιατρού. Αυτοί που δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν θα επισκεφτούν τον ιατρό τους μέσω του ΕΟΠΥΥ. Αυτοί που δεν θα επιβαρύνουν το δημόσιο σύστημα θα πάνε στον ιδιώτη γιατρό και θα πληρώσουν, επειδή έχουν αυτήν την επιλογή. Θα πρέπει να υπάρξει ευελιξία» μας αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΙΣ για να καταλήξει: «ο νόμος που ψηφίστηκε είχε τις καλύτερες προοπτικές. Δυστυχώς όμως ενώ ο νόμος έχει προοπτικές βλέπουμε πολλές κινήσεις που δεν βοηθούν να αναδειχθούν τα θετικά».
Οι ηλικιωμένοι θέλουν τον προσωπικό τους γιατρό
Από τους ήδη εγγεγραμμένους πολίτες στην ψηφιακή πλατφόρμα φαίνεται ότι οι ηλικιωμένοι είναι αυτοί που έχουν εκδηλώσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και είναι πολύ λογικό αφού οι μεγαλύτεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα υγείας.
Επτά στους 10 πολίτες ηλικίας άνω των 70 χρόνων έχουν κάνει την εγγραφή τους, στον θεσμό του προσωπικού γιατρού δηλαδή ποσοστό 69,2% .
Η επόμενη ηλικιακή ομάδα που έχει επιλέξει προσωπικό γιατρό σε ποσοστό 62,5% είναι αυτή των 50 έως 69 χρόνων.
Χωρίς δωρεάν κάλυψη προσωπικού γιατρού παραμένει μεγάλος αριθμός των 50άρηδων, όπου το ποσοστό φτάνει στο 37,5%.
Τα άτομα ηλικίας 17-49 χρόνων έχουν πολύ χαμηλό ποσοστό κάλυψης από τον θεσμό αφού μόλις το 38% των δικαιούχων έχει κάνει την σχετική αίτηση.
Πηγη: http://medispin.blogspot.com/