Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Νέες συμβάσεις για περισσότερους αλλά με λιγότερα! Τι θα γίνει με τους νέους γιατρούς

Με λιγότερα χρήματα αναμένεται να συμβληθούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ στις νέες συμβάσεις που προωθεί το υπουργείο υγείας.

Μπορεί να δημιουργήθηκε επιτροπή στην οποία συμμετέχει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, η οποία θα συζητήσει και θα διαπραγματευθεί τις νέες συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, ωστόσο η πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι -όπως λένε πηγές του HealthReport.gr– να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερες συμβάσεις αλλά με λιγότερες αμοιβές.

Έτσι τα χρήματα που θα κατανεμηθούν στους γιατρούς που θα κάνουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ θα είναι σαφώς λιγότερα σε σχέση με το παρελθόν. Βέβαια και για τους οικογενειακούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, το υπουργείο Υγείας υποστήριζε ότι μπορούν να εισπράξουν ακόμη και 2000 ευρώ και πλέον το μήνα.

Η αλήθεια ωστόσο, κατά τους γιατρούς, περιορίσθηκε στα 0,72 λεπτά του ευρώ ανά ασθενή το μήνα.

Και μπορεί το υπουργείο Υγείας να μιλά για τις νέες συμβάσεις ότι υπάρχουν διαθέσιμα 110 εκατ. ευρώ ετησίως, αλλά στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ είναι μόνο 92 εκατ. ευρώ εγγεγραμμένα για επισκέψεις σε γιατρούς. Μάλιστα από αυτά, τα 60 με 67 εκατ. ευρώ είχαν προϋπολογισθεί για τους οικογενειακούς ιατρούς, τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές στο HealthReport.gr.

Να σημειωθεί ότι το κονδύλι που δινόταν για τους ιδιώτες γιατρούς κάθε χρόνο ώστε να βλέπουν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ήταν κοντά στα 110 εκατ. ευρώ για περίπου 12 εκατ. επισκέψεις.

Άνοιγμα στους νέους γιατρούς

Πάντως το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να κάνει άνοιγμα των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ στους νέους γιατρούς, ανεξάρτητα εάν τα χρήματα που θα κερδίζουν θα είναι περιορισμένα.

Αυτό που έχει πέσει στο τραπέζι – λένε πληροφορίες του HealthReport.gr – είναι να γίνουν οι συμβάσεις ανάλογα με τη γεωγραφική ανάγκη, γεγονός βέβαια που μπορεί να διαμορφώσει και διαφορετικές αποζημιώσεις ανάλογα την περιοχή.

Να σημειωθεί ότι σήμερα σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ έχουν όσοι γιατροί επιθυμούν και όχι όσοι απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών της κάθε περιοχής.

Αποτέλεσμα όμως είναι να υπάρχουν νομοί χωρίς βασικές ειδικότητες, όπως καρδιολόγους ή παιδιάτρους. Και έτσι οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώνουν τις επισκέψεις στους γιατρούς εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους.

Γι αυτό όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr, αυτή τη φορά πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι οι συμβάσεις να γίνουν με προαγορά χρόνου επίσκεψης ανάλογα με τις ανάγκες του πληθυσμού.
Κάτι για το οποίο βέβαια θα πρέπει να συμφωνήσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, καθώς αυτή τη φορά οι συμβάσεις θα είναι συλλογικές και όχι ατομικές.

 

Πηγη:http://www.healthreport.gr