Γιατροί: Μπαίνουμε μέσα με το πλαφόν στα τεστ κορωνοϊού

Πέντε παρεμβάσεις στο θέμα, προτείνει στην κυβέρνηση ο τομέας Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Αντιδράσεις από εργαστηριακούς γιατρούς προκαλεί η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να ορίσει πλαφόν τιμών στα τεστ κορωνοϊού.

Σε ανάρτηση σε ιατρικό blog, το οποίο στηρίζεται από την αντιπρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Άννα Μαστοράκου, επισυνάπτονται προσφορές, από τις οποίες προκύπτει μεγάλη δυσαρμονία μεταξύ του πλαφόν και των τιμών που ισχύουν στην αγορά.

Τα rapid tests, τα οποία αναμένεται να κοστολογούνται με έως 10 ευρώ, εμφανίζονται να έχουν χρονδρική τιμή είναι 13,3 ευρώ ανά τεστ συν 6% ΦΠΑ.

Οι γιατροί σημειώνουν πως ένα αξιόπιστο rapid test κοστολογείται (ανάλογα με τις ποσότητες) σε 7 έως 10 ευρώ συν 6% ΦΠΑ. Στον αντίποδα, ένα μη αξιόπιστο τεστ έχει τιμή 2 ευρώ + ΦΠΑ 6%.

Αναφέρουν πως στις παραπάνω τιμές πρέπει να προστεθούν: το κόστος για διαμόρφωση ειδικού χώρου στο ιατρείο με συνθήκες βιοασφάλειας, ατομικά μέτρα προστασίας (FFP2 μάσκα + γάντια + ρόμπα χειρουργική μίας χρήσεως + σκούφος + προστατευτικά γυαλιά) αξίας 7 έως 10 ευρώ, έξοδα απολύμανσης 3 έως 5 ευρώ και πάγια έξοδα προσωπικού και μισθοδοσίας.

Τονίζουν, δε, πως με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση 878 Β 13/3/20, η τιμή εξέτασης δείγματος κυμαίνεται από 67,5 έως 85 ευρώ, ανάλογα με την ποσότητα των δειγμάτων που αναλύονται.

ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ

Από την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) γίνεται λόγος για “καθεστωτική πράξη διατίμησης στο υπέρτατο αγαθό της διάγνωσης, του ακρογωνιαίου λίθου στην αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα:

“Η προτεινόμενη διατίμηση είναι κάτω από τα όρια του κόστους και με σαφή υπόδειξη παραβίασης της τήρησης των αυστηρών υγειονομικών και εργαστηριακών πρωτοκόλλων και έκπτωσης στην αξιοπιστία των διαγνώσεων”, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ τονίζουν πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος Δημόσιας Υγείας από τη δραματική μείωση διενέργειας των rapid και μοριακών τεστ από τον ιδιωτικό τομέα και κίνδυνος αύξησης της διασποράς του ιού στην κοινότητα:

“Εν μέσω lockdown και κρίσιμης φάσης της πανδημίας, η σοβαρή Πολιτεία οφείλει να σέβεται το πολιτικό της πλαίσιο, να ψάχνει συμμάχους και όχι να κάνει εχθρούς”, σημειώνουν.

 

ΙΣΘ

Για “σαγήνη αυταρχισμού”, ιδεοληψία και αντιιατρικές εμμονές κατηγορεί ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, με αφορμή τον ορισμό πλαφόν στα τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού – σε τιμές κάτω του κόστους όπως υποστηρίζεται – χωρίς ανάλογη διατίμηση στις τιμές των υλικών.

Σε ανακοίνωσή του ασκεί κριτική σε υψηλούς τόνους, κάνει λόγο για κάποιους που προσπαθούν να κρύψουν τις ευθύνες τους κατασκευάζοντας ενόχους, ενώ προχωρά και στην εκτίμηση πως η επιβολή πλαφόν θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιβάρυνση των δημόσιων δομών υγείας, αλλά και σε λιγότερες τεστ πανελλαδικά.

“Μετά τις ήδη μερικώς ανακληθείσες επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών, την στοχοποίηση των …’αδιάφορων να συμβάλλουν στο ΕΣΥ’ ιδιωτών γιατρών, ανακοινώθηκε η διατίμηση ιατρικών υπηρεσιών κάτω του κόστους των αναλωσίμων που χρησιμοποιούνται για αυτές!

Η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης για ορισμό ανώτατης τιμής των τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού, χωρίς ανάλογη διατίμηση στις τιμές των υλικών, προέρχεται από πολιτικούς που είτε κυριαρχούνται από ιδεοληψία, είτε από αντιιατρικές εμμονές βρισκόμενοι μακριά από τη σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Να θυμίσουμε εδώ την άρνησή τους, την άνοιξη, να επιβάλλουν διατίμηση στο ποσοστό κέρδους των μέσων ατομικής προστασίας όταν αυτά …ξαφνικά πωλούνταν σε τιμές δεκαπλάσιες!”, αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει:

“Το φιλελεύθερο προσωπείο καταρρέει. Η σαγήνη αυταρχισμού υπερισχύει. Η δημόσια υγεία πλήττεται, καθώς η ενέργεια αυτή θα οδηγήσει σε επιβάρυνση των δημόσιων δομών και εν κατακλείδι σε λιγότερα ημερήσια τεστ πανελλαδικά”!

Ο ΙΣΘ υποστηρίζει πως “η παροχή υπηρεσιών Υγείας δεν μπορεί να βασίζεται σε clawback και διατιμήσεις και να οδηγεί τους εργαστηριακούς συναδέλφους σε μαρασμό προς όφελος εκείνων που μπορούν να επιβιώσουν. Αυτές οι πρακτικές είναι που οδήγησαν σήμερα ένα μεγάλο μέρος νέων γιατρών στο εξωτερικό και φυσικά δεν κινούνται – σε καμία περίπτωση- προς την κατεύθυνση επιστροφής τους

Εννέα μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας θα περιμέναμε να έχει σχεδιαστεί και υλοποιηθεί ένα ευρύ πρόγραμμα εργαστηριακών ελέγχων με τη συμμετοχή δομών του ΕΣΥ του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τον ΕΟΠΠΥ”.

“Κάποιοι κωφεύουν προκλητικά και συστηματικά στις πρακτικές προτάσεις του ιατρικού κόσμου καταφεύγοντας στη διατίμηση. Ακόμη μια φορά αποφασίζουν ερήμην και σε βάρος των γιατρών και για άλλη μια φορά μέσα σε λίγες μέρες επιχειρούν να κρύψουν τις ευθύνες τους κατασκευάζοντας …ενόχους. Το παραμύθι αυτό είναι παλιό και χιλιοειπωμένο.

Ο ΙΣΘ από την αρχή της πανδημίας καθημερινά με συνεχείς προτάσεις και παρεμβάσεις προσπαθεί να συμβάλλει ώστε η κρίση αυτή να έχει τις λιγότερες το δυνατόν απώλειες συνανθρώπων μας. Το ίδιο πράττουν και οι συνάδελφοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Κάποιες φορές όμως αισθανόμαστε να μιλούμε σε «ώτα μη ακουόντων”, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΥΡΙΖΑ

Για το θέμα του πλαφόν στις τιμές των τεστ εξέδωσε ανακοίνωση και ο τομέας Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία σημειώνεται – μεταξύ άλλων – πως “μέχρι χθες, μάς έλεγε μονότονα το υπουργείο Υγείας ότι όσα τεστ χρειάζονται γίνονται δωρεάν από τις δημόσιες δομές και τον ΕΟΔΥ”.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται πως η κυβέρνηση αναγκάζεται να παρέμβει σε μια αγορά που συνειδητά την είχε αφήσει ανεξέλεγκτη και ασύδοτη. “Μόνο που η διατίμηση, την οποία εξήγγειλε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, δεν είναι αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που απαιτείται σε μια στιγμή δραματικής έξαρσης της πανδημίας, είναι:

  • Ανακοστολόγηση των τεστ από το ΚΕΣΥ και αναπροσαρμογή των τιμών τους με βάση τα δεδομένα της διεθνούς αγοράς.
  • Ηλεκτρονική συνταγογράφηση τους από τους γιατρούς με συγκεκριμένα κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια.
  • Αποζημίωση τους από τον ΕΟΠΥΥ με μηδενική συμμετοχή του πολίτη.
  • Εξαίρεση της δαπάνης αυτής από τον κλειστό προϋπολογισμό των διαγνωστικών εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ και άρα από το μηχανισμό του clawback.
  • Υποχρεωτική δήλωση στον ΕΟΔΥ του συνόλου των διαγνωστικών τεστ (PCR ή rapid) που διενεργούνται σε ιδιωτικά εργαστήρια και φυσικά όλων των θετικών δειγμάτων.

“Το ζητούμενο δεν είναι ο απλός έλεγχος των τιμών στα διαγνωστικά τεστ, αλλά μια ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα εγγυηθεί την αξιοπιστία των εξετάσεων, την ισότιμη πρόσβαση με μηδενική επιβάρυνση και την προστασία της Δημόσιας Υγείας”, σημειώνουν οι συντάκτες της ανακοίνωσης.

 

 

Πηγή: https://www.iatronet.gr/