Γιατροί ΠΦΥ: Σε διάλυση οι δημόσιες δομές – Σε άνθιση οι ιδιωτικές

Την πλήρη απαξίωση και οικονομική εξαθλίωση βιώνουν οι γιατροί που υπηρετούν στις δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως προκύπτει από καυστική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας του, η οποία πρόσφατα μετονομάστηκε Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΟΣΕΥΠ –ΠΦΥ).

Σύμφωνα με την ΠΟΣΕΥΠ –ΠΦΥ οι δομές της ΠΦΥ έχουν διαλυθεί, με αποτέλεσμα η ιδιωτική δαπάνη για την Υγεία ανέρχεται στο 60% των συνολικών δαπανών αφού το 95% των παραπεμπτικών εκτελείται στα μεγάλα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Ενώ υπενθυμίζει ότι παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του κυβερνώντος κόμματος, όχι μόνο δεν επαναπροσλήφθηκαν οι απολυμένοι γιατροί, αλλά έρχονται και νέες απολύσεις.

Η Ομοσπονδία μάλιστα θεωρεί ότι είναι απαραίτητο «να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός της χώρας για την κατάσταση που επικρατεί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».

«Η συνεχιζόμενη υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας σε συνδυασμό με την επιχειρούμενη παράνομη μετατροπή των θεραπευτών ιατρών γενικής ιατρικής, παθολογίας και παιδιατρικής σε οικογενειακούς γιατρούς για την εφαρμογή του gatekeeping, αποδυναμώνει τη λειτουργία των Μονάδων ακόμα περισσότερο. Επί πλέον, η εισβολή των ΤΟΜΥ στα KY, επιτείνει τα προβλήματα» επισημαίνει.

Οι Μονάδες όπως σημειώνει ήδη υπολειτουργούν, ενώ η προκήρυξη του Υπουργείου 450 θέσεων ειδικευμένων γιατρών, παρά το γεγονός ότι έχει εξαγγελθεί προ έτους, ακόμα παραμένει υπόσχεση. Μάλιστα υπενθυμίζει ότι στο τέλος του 2018 λήγουν οι συμβάσεις των επικουρικών γιατρών και επίκεινται καινούργιες απολύσεις γιατρών.

«Δυστυχώς, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του κυβερνώντος κόμματος, όχι μόνο δεν επαναπροσλήφθηκαν οι απολυμένοι γιατροί, αλλά έρχονται και νέες απολύσεις.Επανέρχονται τα εκβιαστικά διλήμματα του Γεωργιάδη. Οι μνημονιακές πολιτικές λοιπόν έχουν συνέχεια. Ο νόμος 4461/2017 ολοκληρώνει τον πρώτο μνημονιακό νόμο 4238/2014» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η εικόνα που περιγράφει η ΠΟΣΕΥΠ –ΠΦΥ για την κατάσταση στις Μονάδες Υγείας είναι ζοφερή «βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση υποβάθμισης με ελλείψεις προσωπικού και υλικών, με υπολειτουργία των εργαστηριών, με κτίρια που λειτουργούν χωρίς φύλαξη».

Παράλληλά καταγγέλλει ότι πολλοί Διοικητές των ΥΠΕ φέρονται με σκαιότητα και προσβλητικά στους γιατρούς και στους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους τους. «Στην 4η ΥΠΕ ο Υποδιοικητής έχει μηνύσει τη συνδικαλιστική ηγεσία του ΣΕΥΠ Θεσσαλονίκης. Στη2η ΔΥΠΕ ο Υποδιοικητής, προσπάθησε να αλλάξει παράνομα το ωράριο εργασίας πολλών συναδέλφων, ενώ παρά τις δικαστικές αποφάσεις κρατά απλήρωτους γιατρούς, οι οποίοι μετά από αυτό κερδίζουν δίκες και προσχωρούν σε συντηρητικές κατασχέσεις σε βάρος της ΔΥΠΕ. Τόσο στη 2η ΔΥΠΕ όσο και στην 6η, οι Διοικήσεις αρνούνται παράνομα να προσλάβουν γιατρούς που έχουν κερδίσει δικαστικές αποφάσεις επαναπρόσληψης. Εν τω μεταξύ, καθημερινά δεκάδες συνάδελφοι σε όλη την επικράτεια κερδίζουν αγωγές επαναπρόσληψης» αναφέρει η Ομοσπονδία.

Όσο για το νέο σύστημα των τηλεφωνικών ραντεβού, υπογραμμίζουν ότι εξουθενώνει τους γιατρούς που υποχρεώνονται να δουλεύουν συνεχώς για 7 ώρες χωρίς κανένα διάλειμμα.

«Αυτά όλα είναι σε γνώση του υπουργού Υγείας, ο όποιος στις συναντήσεις που έχουμε, λεκτικά τα αποδοκιμάζει, αλλά στην πράξη δεν αλλάζει τίποτα. Είναι δυστυχώς πρωτοφανής η απαξίωση και ο εμπαιγμός του υπουργού Υγείας στους γιατρούς της ΠΦΥ» υποστηρίζει η ΠΟΣΕΥΠ –ΠΦΥ.

Η Ομοσπονδία καταλογίζει ευθύνες στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό ότι ενώ δεσμεύτηκε στις δυο τελευταίες συναντήσεις του τον Δεκέμβρη του 2017 και τον Απρίλη του 2018 για την παρουσία της Ομοσπονδίας, στις συνεδριάσεις του ΚΕΣΥΠΕ αυτό δεν έγινε. Παράλληλα στο Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο, στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης του ΕΟΠΥΥ (ΣΗΠ), στο Συμβούλιο Αξιολόγησης Ιατρών αλλά και κυρίως στην Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δεν υπάρχει κανένας γιατρός της ΠΦΥ.

«Παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργείου για πλήρη εξομοίωση των γιατρών ΠΑΑ με τους γιατρούς του ΕΣΥ, αυτό που βιώνουμε είναι η απαξίωσή τους και η οικονομική εξαθλίωσή τους. Στη μεγάλη πλειοψηφία δεν κάνουν εφημερίες, ενώ δεν κάνουν και απογευματινά ιατρεία όπως οι συνάδελφοι του ΕΣΥ. Οι γιατροί χειρουργικών ειδικοτήτων δεν έχουν πρόσβαση στα χειρουργεία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ. Οι απολαβές τους καθημερινά μειώνονται. Η αποτυχία στην προσπάθεια εφαρμογής του αποτυχημένου στη Μεγάλη Βρετανία συστήματος ΠΦΥ, βασισμένου στους γενικούς ιατρούς και στο gatekeeping, οδηγεί στην απαξίωση και εγκατάλειψη των σημερινών Κέντρων Υγείας, μετατρέποντάς τα σταδιακά σε χώρους για τις ΤΟΜΥ» προσθέτει .

Αντί λοιπόν οι ΤΟΜΥ σύμφωνα με την Ομοσπονδία να λειτουργήσουν περιφερειακά και υποστηρικτικά των ΚΥ, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, στην πράξη γίνεται προσπάθεια να υποκαταστήσουν τα ΚΥ. «Σήμερα λειτουργούν κάποιες δεκάδες ΤΟΜΥ σε όλη την χώρα με ελάχιστους γιατρούς και με πολλούς υπάλληλους άλλων καθηκόντων».

Για αυτό και θεωρεί ότι ως Ομοσπονδία που διαχρονικά έχει δώσει διαχρονικά έχει δώσει αγώνες για τη Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, «θεωρούμε απαραίτητο να ενημερώσουμε τον Πρωθυπουργό της Χώρας για αυτή την κατάσταση που επικρατεί στην ΠΦΥ»

Πηγη:https://www.onmed.gr