Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση πιέζει τους εργαστηριακούς γιατρούς, ορίζοντας τιμές εξετάσεων πολύ κάτω του κόστους

Η κυβερνητική απόφαση να ορίσει πλαφόν στις εξετάσεις του κοροναϊού έχει οδηγήσει για άλλη μια φορά τους εργαστηριακούς ιδιώτες γιατρούς σε έντονες διαμαρτυρίες. Οι τιμές είναι πολύ κάτω του κόστους και για τον λόγο αυτό διαμαρτύρονται οι γιατροί ότι υπό αυτές τις συνθήκες είναι σαν να αποκλείονται οι ιδιώτες εργαστηριακοί από την διαδικασία ελέγχου του πληθυσμού. Ολους αυτούς τους μήνες οι ιδιώτες γιατροί έχουν προσπαθήσει με εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες να βοηθήσουν στον έλεγχο του πληθυσμού από τον κοροναϊό. Για να το κάνουν αυτό εξοπλίστηκαν με όλων των ειδών προστασίες πρώτον για να μην κολλήσουν οι ίδιοι από κοροναϊό και δεύτερον να μην γίνουν αιτία διασποράς του ιού στον χώρο του ιατρείου και των οικογενειών τους. Το κόστος δε των αναλωσίμων και των προστατευτικών το αναλαμβάνουν οι ιδιοι από την τσέπη τους. Οπως δε είναι λογικό οι τιμές λόγω ανταγωνισμού διαμορφώνονται από την αγορά. Ετσι σήμερα οι τιμές είναι κατά πολύ χαμηλότερες από τον περασμένο Απρίλιο. Είναι λοιπόν περίεργο γιατί μετά από τόσους μήνες τώρα να έρχεται το υπουργείο Ανάπτυξης και να βάζει πλαφόν.

Διαμαρτυρία Συντονιστικού Οργάνου για την διατίμηση των εξετάσεων COVID-19

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ (ΠΟΣΚΕ)
ΧΑΡ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ 12,ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ Τ.Κ 16346, ΤΗΛ.210-9959181,FAX:210-9916854
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΠΟΣΙΠΥ)
Πανεπιστημίου 56, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3304298
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ (ΠΑΣΙΔΙΚ)
Πανεπιστημίου 58, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3306487
Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ)
Καραγεώργη Σερβίας 2, Αθήνα – Σύνταγμα Τ.Κ. 10562, ΤΗΛ.2111825400
Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)
Πατησίων 210, Αθήνα, Τ.Κ. 10446, ΤΗΛ. 2610639539
Προς
Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Αδ. Γεωργιάδη
Κοινοποίηση
Υφυπουργό Υγείας, κ. Βασ. Κοντοζαμάνη

Αθήνα, 30/11/2020

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Ο ιδιωτικός τομέας Π.Φ.Υ. από την έναρξη της πανδημίας στέκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης στηρίζοντας τον Έλληνα πολίτη και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Σε μηνιαία βάση διενεργούνται στη χώρα περισσότερα από 750.000 διαγνωστικά test για τη διάγνωση της νόσου εκ των οποίων το 50% εξ’ αυτών εξυπηρετούνται από ιδιώτες παρόχους υγείας. Ως εκ τούτου ο κλάδος μας συμβάλλει τα μέγιστα τόσο στην προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας όσο και στη προάσπιση του ΕΣΥ.
Δυστυχώς την Παρασκευή 27/11/2020, φάνηκε ότι η κυβέρνηση δεν εκτιμά αυτή την προσπάθεια και συμβολή, δεκάδων χιλιάδων ιδιωτών ιατρών.
Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση επιβολής πλαφόν στις τιμές των διαγνωστικών test για τη νόσο Covid-19 γεννά πολλά ερωτηματικά για τους πραγματικούς λόγους που σας οδήγησαν στη λήψη αυτής της απόφασης.
Το κυριότερο ερωτηματικό είναι γιατί δεν ερωτήθηκαν οι θεσμικοί φορείς αυτού του κράτους, (Ιατρικοί Σύλλογοι και ΚΕΣΥ) ως καθ’υλην αρμόδιοι και γνώστες του αντικειμένου.
Για τον καθορισμό της ανώτατης τιμής στα 40€ για το μοριακό test και στα 10€ το rapid test λάβατε υπόψη σας τα κάτωθι ;
1. Το κόστος απόσβεσης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
2. Το κόστος αγοράς των αντιδραστηρίων.
3. Το κόστος των επαναλήψεων στα test με οριακές τιμές (υπολογίζεται στο 10-15%).
4. Το κόστος του αναλωσίμου υλικού για τη δειγματοληψία.
5. Το κόστος της αντισηψίας μετά την δειγματοληψία.
6. Το κόστος εργασίας εξειδικευμένου προσωπικού (ιατροί, μοριακοί βιολόγοι, νοσηλευτές).
7. Το κόστος του διοικητικού προσωπικού.
8. Το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων.
Και αν λάβετε υπόψη σας όλα τα ανωτέρω, μπορείτε να μας αποδείξετε πως γίνεται όταν μόνο το κόστος αγοράς του αντιδραστηρίου ξεπερνά σε πολλές εταιρείες την τιμή διατίμησης των rapid test και των PCR test, πως μπορούν να διαμορφώσουν τις ανώτατες τιμές που ανακοινώσατε ; Όλα τα υπόλοιπα έξοδα τα λάβατε υπόψη σας; Αν ναι θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μας τα γνωστοποιήσετε.
Ο ιδιωτικός τομέας Π.Φ.Υ εξυπηρετεί στις υποδομές του με εγκυρότητα , αξιοπιστία και ταχύτητα τον Έλληνα πολίτη. Συγχρόνως όμως γνωρίζετε πολύ καλά, ότι ο κλάδος μας από το 2013 έως σήμερα χρηματοδοτεί τη Δημόσια Υγεία με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ καταβάλλοντας ετησίως Rebate και Claw back για το οποίο δεν ευθύνεται.
Και σε αυτή τη μάχη δηλώσαμε και δηλώνουμε παρόν. Αν επιθυμείτε λοιπόν τη μείωση της τιμής των test για τον Έλληνα πολίτη , είμαστε μαζί σας, να επιβάλλετε όμως και ανώτατη τιμή πώλησης σε όλα τα αναλώσιμα που εμπλέκονται στα κέντρα κόστους διενέργειας της εξέτασης σε τιμές προ της πανδημίας (αντιδραστήρια, εργαστηριακά αναλώσιμα, μάσκες ποδιές, απόβλητα, υλικά αντισηψίας κ.α ) και απαλλαγή από τον ΦΠΑ στα συγκεκριμένα υλικά. Σας επισημαίνουμε δε ότι η αξιοπιστία των εξετάσεων εξαρτάται από την ποιότητα των αντιδραστηρίων και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιεί ο κάθε φορέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Δηλώνουμε πως είμαστε υπέρ και της κάλυψης του εν λόγω κόστους από τον ΕΟΠΥΥ σε διακριτό κωδικό με έκτακτη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, με την τιμή που έχει ήδη αποφασιστεί και έχει κοινοποιηθεί με το ΦΕΚ 848/Β’/13-03-2020 και η οποία βασίζεται στην γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο Έλληνας πολίτης, εξαιρούμενου του κόστους αυτού από το claw back και το rebate.
Είναι απορίας άξιον γιατί δεν έχει ληφθεί υπόψη σας η κοστολόγηση που έχει ήδη πραγματοποιηθεί από το ΚΕΣΥ από 6μήνου, η οποία καθόσον γνωρίζουμε έχει περιέλθει εις γνώση σας και η οποία κινείται σε εντελώς διαφορετικά επίπεδα.
Σε αντίθετη περίπτωση ο αριθμός των test που θα διενεργούνται ημερησίως από τον ιδιωτικό τομέα θα περιοριστεί στο ελάχιστο δεδομένου ότι δεν μπορούμε να λειτουργούμε κάτω από κόστος με ό,τι αυτό συνεπάγεται στον έλεγχο της διασποράς της νόσου.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι επιτέλους μια φορά αυτό το Κράτος θα λειτουργήσει θεσμικά και όχι επικοινωνιακά.
Τέλος θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι η παραμονή του claw back και η καταβολή του από τα εργαστήρια, πολυϊατρεία και κλινικο-εργαστηριακούς ωθεί τους φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε αδυναμία λειτουργίας τους με τραγικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΚΕ                       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΙΠΥ
Φ.Ν.ΠΑΤΣΟΥΡΑΚΟΣ                         Θ.ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΙΔΙΚ                     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΙΔΙ
Ι.ΚΑΡΑΜΗΝΑΣ                                Δ. ΦΑΣΙΤΣΑΣ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ
Α. ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ

Πηγή: https://medlabgr.blogspot.com