Γκ. Μαγιορκίνης: Προς το παρόν όχι γενική χρήση μάσκας

Δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής στο τραπέζι των συζητήσεων το ενδεχόμενο γενικής χρήσης της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους διευκρίνισε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης. «Απέχουμε αυτή τη στιγμή από τέτοιο σενάριο» πρόσθεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σχετικά με το ζήτημα του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, ο καθηγητής υποστήριξε ότι τα μαθηματικά μοντέλα δεν δείχνουν μεγάλο κέρδος εάν μικρύνει ο αριθμός των παιδιών σε κάθε σχολική αίθουσα, καθώς αλλάζει η επίδραση μόνο με τον διπλανό τους, ενώ η μάσκα παραμένει σημαντικό μέσο για την προστασία από την αερογενή μετάδοση. Ο κ. Μαγιορκίνης συμπλήρωσε ότι εάν υπάρξουν περισσότερες σχολικές τάξεις και αυτομάτως διπλασιος αριθμός εκπαιδευτικών, τα μοντέλα δείχνουν μεγαλύτερο κίνδυνο από περισσότερες εστίες.

Την παράταση όλων των περιοριστικών μέτρων για 14 ημέρες ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε τα ειδικά περιοριστικά μέτρα για Λέσβο και Ζάκυνθο, την απαγόρευση των πτήσεων από την Καταλωνία, την ισχύ των περιορισμών συνδέσεων (οδικών, ακτοπλοϊκών και αεροπορικών) με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και την παράταση της ισχύος των προϋποθέσεων εισόδου από τα χερσαία σύνορα κ.ά..

Ομπρέλα προστασίας στις ευπαθείς ομάδες όπως είναι οι ηλικιωμένοι επιχειρείται με σειρά μέτρων που ανακοίνωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου με την επικαιροποίηση πρωτοκόλλων λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένωνν και χρονίως πασχόντων,  την εντατικοποίηση και συστηματικοποίηση των ελέγχων συμμόρφωσης στις οδηγίες και την εντατικοποίηση διενέργειας μοριακών ελέγχων ανίχνευσης του SARS-CoV-2  κ.ά..

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αξιοποίηση των δωρεών, τονίζοντας ότι έχει αντικατασταθεί  πεπαλαιωμένος εξοπλισμός, ανοίχθηκαν ΜΕΘ και την αύξηση της επάρκειας των μέσων ατομικής προστασίας. Ο υφυπουργός σημείωσε ότι υπάρχει και θα υπάρχει  αναφορά για τις δωρεές έτσι ώστε οι δωρητές να γνωρίζουν ότι οι προσφορές τους πιάνουν τόπο.

Επιδημιολογικά στοιχεία

Η ημερήσια έκθεση για την λοίμωξη από τον SARS-CoV-2  καταγράφει 270 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα.

Εξ  αυτών τα 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 9800, εκ των οποίων το 55.6% είναι άνδρες.

Από το σύνολο 2012 (20.5%)  σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και 4347 (44.4%)  συνδέονται με ήδη γνωστό κρούσμα.

Από τους νοσηλευόμενους 35  είναι  διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 12 (34.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 42.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 147 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τo τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν πέντε ακόμη θάνατοι και πλέον ο αριθμός των νεκρών είναι 259  συνολικά στη χώρα.  Εκ των θανόντων 91 (35.1%) ήταν γυναίκες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 93.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια, από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 917.265 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 10342(1.12%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Πηγή: https://virus.com.gr/