Γνωστό αναλγητικό αποτοξινώνει τα κύτταρα. Τι έδειξε μελέτη

Άγνωστες μέχρι σήμερα ιδιότητες της γνωστής σε όλους μας ασπιρίνης διερευνούν Γάλλοι ερευνητές σε συνεργασία με Έλληνες συναδέλφους τους.

Μελέτες που έγιναν σε πειραματόζωα έδειξαν ότι το φάρμακο μπορεί να ενεργοποιήσει κυτταρικές διαδικασίες που έχουν να κάνουν με την αποτοξίνωση, όπως η μιτοφαγία (ο μηχανισμός που καταστρέφει τα μιτοχόνδια που έχουν υποστεί βλάβες και σχετίζονται με τη γήρανση) και η αυτοφαγία (μία διαδικασία πολύ σημαντική που κάνουν τα κύτταρα προκειμένου να καταστρέφουν χαλασμένα μόρια μέσα τους).

“Φαίνεται, λοιπόν, ότι η ασπιρίνη σε μοριακό επίπεδο λειτουργεί μέσα στα κύτταρα έτσι ώστε να επιταχύνει τη διαδικασία της αυτοφαγίας και άρα να αυξάνει την ικανότητα των κυττάρων να αυτοκαθαρίζονται και να αποτοξινώνονται. Και έτσι έχει δειχτεί ότι, για παράδειγμα σε πειραματόζωα, η ασπιρίνη μπορεί να προστατεύσει από νευροεκφυλιστικές νόσους, από καρκίνο και από άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση” εξηγεί ο πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας στο Ηράκλειο και καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νεκτάριος Ταβερναράκης.

Οι Έλληνες που συμμετέχουν στις προαναφερόμενες μελέτες βρήκαν, μάλιστα, πως η ασπιρίνη αποτελεί έναν πολύ ειδικό ενεργοποιητή της αυτοφαγίας και της μιτοφαγίας, δύο διαδικασιών οι οποίες, μεταξύ άλλων, ανακυκλώνουν και τα μιτοχόνδριά μας. Τα τελευταία παράγουν την ενέργεια που χρειάζονται τα κύτταρα για να επιβιώσουν.

“Αυτό ήταν κάτι που αποτελούσε μυστήριο μέχρι πριν από μερικά χρόνια” διευκρινίζει ο κ. Ταβερναράκης.

Στο μεταξύ, σε συνεργασία με ένα από τα μεγαλύτερα εργαστήρια του κόσμου για τη μελέτη του καρκίνου και τη σχέση της με τη γήρανση, που βρίσκεται στο Παρίσι, είναι σε εξέλιξη μελέτες σε ανθρώπους – χρόνιους λήπτες ασπιρίνης. Μεταξύ αυτών και ασθενείς υψηλού κινδύνου για έμφραγμα του μυοκαρδίου. Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν ισχύει το ίδιο και σε αυτούς. Αν, δηλαδή, και ο άνθρωπος δείχνει χαμηλότερη συχνότητα παθολογικών καταστάσεων που σχετίζονται με τη γήρανση.

Πηγή: amna.gr ,https://virus.com.gr