Γονείς παιδιών με διαταραχές κατά Πολάκη: «Είμαστε στον αέρα για τις θεραπείες ειδικής αγωγής»

Συνεχίζουν να βασανίζονται οι γονείς που έχουν παιδιά τα οποία χρειάζονται θεραπείες ειδικής αγωγής, αφού μήνες μετά την προαναγγελθείσα αλλαγή του συστήματος αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ, εξακολουθούν να μην πληρώνονται στη ώρα τους αλλά και να μη γνωρίζουν πόσα τελικά θα τους καλύψει ο Οργανισμός.

Μάλιστα πρόσφατα στη Βουλή όπου συζητήθηκε η τροπολογία για να αποζημιωθούν άμεσα όσοι πρέπει να λάβουν χρήματα για θεραπείες ειδικής αγωγής και όσοι έχουν πάρει γυαλιά οράσεως, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης φαίνεται ότι δημιούργησε περισσότερη ανησυχία στους γονείς από ότι στο παρελθόν.

Η Ομάδα Συντονισμού των γονέων που έχουν παιδιά με διαταραχές όπως με νοητική καθυστέρηση, με εγκεφαλική παράλυση, κινητικά ελλείμματα, αλλά και παιδιά με πλήθος άλλες διαταραχές όπως ΔΕΠΥ, αρθρωτικές δυσκολίες, δυσπραξία κτλ, σε μια ανοικτή τους επιστολή βγάζουν κραυγή αγωνίας για τα όσα περνούν, ενώ καταφέρονται και κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π.Πολάκη.

Διαβάστε παρακάτω την ανοικτή επιστολή τους:

«Τα τελευταία δύο χρόνια ζούμε στον ρυθμό των ανακοινώσεων που ποτέ δεν είναι σαφείς, παρατάσεις στις ήδη υπάρχουσες παρατάσεις και οι γονείς μετέωροι να μην γνωρίζουμε αν στο μηνιαίο κόστος θεραπειών των παιδιών τους έχουν αρωγό το κράτος ή όχι. Οι ασάφεια των ανακοινώσεων είναι πράγματι αξιομνημόνευτη και κανείς δεν γνωρίζει το καθεστώς που υπάρχει.

Την Πέμπτη 04 Απριλίου ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Κος Πολάκης παρουσίασε στην Ολομέλεια της Βουλής την τροπολογία που αφορά τις ειδικές θεραπείες μαζί με τους οπτικούς. Σε αυτή την ομιλία αλλά και στο πλήθος των κατευθυνόμενων δημοσιευμάτων υπάρχουν τα ακόλουθα γκρίζα σημεία που όλοι πρέπει να προσέξουμε:

• Στην ειδική αγωγή έχουν κάνει συμβάσεις μια σειρά από κέντρα. Να κάνουν όλοι συμβάσεις, ούτως ώστε οι ασθενείς που λαμβάνουν αυτές τις υπηρεσίες να μην προπληρώνουν αυτές τις υπηρεσίες, είτε στους οπτικούς είτε στους επαγγελματίες της ειδικής αγωγής”.

Κανένα κέντρο ειδικών θεραπειών δεν έχει κάνει συμβάσεις με το Υπουργείο. Άρα ή ο Υπουργός ψεύδεται ή εννοεί τα κέντρα ημέρας ή τα κέντρα αποκατάστασης που τους έχει δώσει ήδη το διακαίωμα να εκτελούν μεμονωμένες θεραπευτικές ενέργειες. Σε αυτή την περίπτωση αν οι συγκεκριμένες δομές αναλάβουν να κάνουν τις ειδικές θεραπείες των παιδιών μας, καταλαβαίνουμε όλοι ότι η ειδική αγωγή θα πάρει την κατιούσα από άποψη παρεχομένων υπηρεσιών.

Ήδη ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών (ΝΠΔΔ) έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για ακύρωση του νόμου αυτού.

• Η τροπολογία ξεκάθαρα αναφέρει πως αντί για πληρωμή με voucher που θα άρχιζε 01/03 οι γονείς θα συνεχίσουν να πληρώνονται με κατάθεση δικαιολογητικών.

• Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για το τι θα γίνει με τις γνωματεύσεις, μέχρι πότε θα πληρώνονται με παλιό ΕΚΠΥ και από πότε με τον καινούριο.

• Να μας ενημερώσει ο ΕΟΠΥΥ από τους 400.000 δικαιούχους που έχει μπλοκάρει η αποζημίωσή τους, πόσοι είναι από τον τομέα των οπτικών και πόσοι από την ειδική αγωγή. Έχει άραγε ο ΕΟΠΥΥ αυτά τα στοιχεία;

Εμείς ως γονείς απαιτούμε:

• Να καταργηθεί η διάταξη που αναφέρεται στα Voucher και που θα εφαρμόζονταν από την 1η Μαρτίου.
• Να αλλάξει το παράρτημα και να υλοποιηθεί η δέσμευση του Υπουργού Υγείας για επιδημιολογική μελέτη.
• Να μάθουμε την σύνθεση της ελεγκτικής επιτροπής που εγκρίνει τις γνωματεύσεις. Ονόματα και ειδικότητες.
• Να περιληφθούν στον νέο ΕΚΠΥ τα παιδιά με Asperger που συνεχίζουν ακόμη να είναι στον αέρα και δεν καλύπτονται καθώς και άλλες διαγνωστικές κατηγορίες.
• Να λάβουν τέλος οι πολύμηνες καθυστερήσεις που έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί γονείς να σταματούν σταδιακά την θεραπευτική παρέμβαση των παιδιών τους.

Σας τονίζουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούμε ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΣΤΙΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ. Άλλωστε το αποδιδόμενο ποσό από την πολιτεία είναι το ελάχιστο που μπορεί να καλύψει τις πραγματικές θεραπείες των παιδιών μας.

Σε καμία περίπτωση δεν θα πέσουμε στην παγίδα προεκλογικών δεσμεύσεων από κανέναν ούτε θα παρασυρθούμε από την παράταση μέχρι 30/06 που ακούγεται μεν ελκυστική, αλλά δείχνει τις ξεκάθαρες προθέσεις του Υπουργείου Υγείας.

Η Ομάδα Συντονισμού»

 

Πηγη:https://www.healthreport.gr