Γονιδιακή θεραπεία αντέστρεψε την παράλυση σε πειραματόζωα

Πρωτοποριακή γονιδιακή θεραπεία αποκατέστησε τα κατεστραμμένα νεύρα στη σπονδυλική στήλη τρωκτικών, διαλύοντας τον τραυματισμένο ιστό.

Οι επιστήμονες λένε ότι έχουν κάνει ένα σημαντικό βήμα, ώστε να βοηθήσουν παράλυτους ανθρώπους να ελέγξουν ξανά την κίνηση των χεριών τους.

Η ομάδα στο King’s College του Λονδίνου χρησιμοποίησε γονιδιακή θεραπεία για την αποκατάσταση βλαβών στο νωτιαίο μυελό των αρουραίων. Τα ζώα μπόρεσαν να πάρουν και να φάνε κύβους ζάχαρης με τα μπροστινά τους πόδια δυο μήνες μετά τη θεραπεία.

Πρόκειται για έρευνα σε πρώιμο στάδιο, αλλά οι ειδικοί είπαν ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν πως η λειτουργία των χεριών των ανθρώπων θα μπορούσε να αποκατασταθεί κάποια μέρα.

Ο νωτιαίος μυελός είναι ένας πυκνός σωλήνας νεύρων, που μεταφέρει οδηγίες από τον εγκέφαλο στο υπόλοιπο σώμα. Το σώμα επισκευάζει έναν τραυματισμένο νωτιαίο μυελό με ουλώδη ιστό. Ωστόσο η ουλή ενεργεί σαν εμπόδιο στις νέες συνδέσεις, που σχηματίζονται μεταξύ των νεύρων.

Η Dr Emily Burnside από την ερευνητική ομάδα δήλωσε: “Οι αρουραίοι κατάφεραν να προσεγγίσουν με ακρίβεια τους κύβους της ζάχαρης και να τους πιάσουν. Βρήκαμε, επίσης, μια σημαντική αύξηση της δραστηριότητας στο νωτιαίο μυελό των αρουραίων, κάτι που φανερώνει ότι είχαν γίνει νέες συνδέσεις στα δίκτυα των νευρικών κυττάρων”.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα βοηθήσουν τους τραυματίες σε τροχαία ατυχήματα ή σε πτώσεις.

“Η συγκεκριμένη γονιδιακή θεραπεία μας επέτρεψε να θεραπεύσουμε μεγάλες περιοχές του νωτιαίου μυελού με μία μόνο ένεση. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή ο νωτιαίος μυελός είναι μακρύς και ο τραυματισμός εξαπλώνεται σε όλο το μήκος του μετά από κάποιο σοβαρό ατύχημα”, είπε η επικεφαλής της μελέτης Elizabeth Bradbury.

Και πρόσθεσε: “Η ανάκτηση της χρήσης των χεριών αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την πλειοψηφία των ατόμων που ζουν με τραύματα του νωτιαίου μυελού. Θα τους επέτρεπε να κάνουν καθημερινά πράγματα, όπως να πλένονται και να ντύνονται χωρίς βοήθεια, να παίρνουν το φλιτζάνι με τον καφέ τους και να αλλάξουν τη ζωή τους”.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Brain.

Πηγη:http://healthmag.gr