Γρίπη: Κύτταρα – “φονιάδες” δίνουν ελπίδες για την ανάπτυξη ενός παγκόσμιου εμβολίου

ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν ανοσοποιητικά κύτταρα – “φονιάδες”, που μπορούν να καταπολεμήσουν όλους τους γνωστούς ιούς της γρίπης. Η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα παγκόσμιο εμβόλιο μιας δόσης, κατά της επικίνδυνης νόσου.

Οι εποχικές επιδημίες της γρίπης ευθύνονται για εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Λόγω των συνεχών μεταλλάξεων, που υφίσταται ο ιός της γρίπης, τα εμβόλια πρέπει να αλλάζουν κάθε χρόνο, ώστε να “πιάνουν” όσο το δυνατόν περισσότερα από τα νέα στελέχη. Ακόμη κι έτσι, όμως, η προστασία που παρέχουν δεν αγγίζει το 100% – ενίοτε φθάνει περίπου στο 70%, ποσοστό που οι λοιμωξιολόγοι λένε ότι είναι ικανοποιητικό.

Οι ερευνητές στην Αυστραλία δήλωσαν ότι τα ανοσοποιητικά κύτταρα “δολοφόνοι” – που βρέθηκαν σε περισσότερους από τους μισούς πληθυσμούς του κόσμου – φάνηκε ότι ήταν αποτελεσματικά στην καταπολέμηση όλων των κοινών τύπων γρίπης. Αυτό σημαίνει ότι τα κύτταρα θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για να αναπτυχθεί ένα νέο αντιγριπικό εμβόλιο, αποτελεσματικό για όλους τους κατοίκους του πλανήτη, το οποίο θα γίνεται άπαξ και όχι μια φορά τον χρόνο, όπως γίνεται τώρα.

Μάλιστα το νέο αυτό εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό ακόμη και σε ανθρώπους, που δεν έχουν αυτά τα κύτταρα.

“Οι ιοί της γρίπης μεταλλάσσονται συνεχώς, ώστε να μην μπορεί να τους αναγνωρίσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και είναι πολύ διαφορετικοί, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο να προβλέψουμε ποιο θα είναι το στέλεχος που θα προκαλέσει την επόμενη πανδημία γρίπης, ώστε να το εμβολιάσουμε”, δήλωσε ο Μάριος Κουτσάκος, ερευνητής στο Ινστιτούτο Doherty του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης και πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

Τα εν λόγω κύτταρα, γνωστά ως Τ κύτταρα, είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων, που “σαρώνει” το σώμα για τον εντοπισμό τυχόν ανωμαλιών και λοιμώξεων. Είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανθρώπινη ανοσία έναντι μιας σειράς εισερχομένων βακτηρίων και ιών. Τα αποκαλούμενα Τ κύτταρα “φονιάδες” είναι μοναδικά, στον βαθμό που μπορούν να στοχεύσουν άμεσα και να σκοτώσουν άλλα μολυσμένα κύτταρα.

Η επικεφαλής ερευνήτρια και επιστημονικά υπεύθυνη του εργαστηρίου του Ινστιτούτου Doherty, στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, Katherine Kedzierska, δήλωσε ότι πρόκειται για μια συναρπαστική ανακάλυψη, που έδειξε ξεκάθαρα ότι τα Τ κύτταρα “δολοφόνοι” παρέχουν
άνευ προηγουμένου ανοσία σε όλους τους ιούς της γρίπης, ένα βασικό συστατικό για ένα δυνητικά παγκόσμιο εμβόλιο.

“Την ανοσολογία της γρίπης Β δεν την έχουμε μελετήσει σε μεγάλο βαθμό, διότι δεν έχει πιθανότητες να το “γυρίσει” σε πανδημία. Ωστόσο είναι ένας σοβαρός ιός, που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ασθένεια και σε θάνατο κυρίως τα παιδιά και ήταν ένα από τα χαμένα κομμάτια του παγκόσμιου παζλ στην προστασία από τη γρίπη”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η γρίπη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα παιδιά, τα ηλικιωμένα άτομα και για όσους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό.

Η ερευνητική ομάδα πίσω από την έρευνα κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την ανακάλυψή της και οι ερευνητές δήλωσαν ότι ελπίζουν ότι θα τους δοθεί η δυνατότητα να αναπτύξουν ένα παγκόσμιο εμβόλιο κατά της γρίπης, για να μειώσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εποχικής γρίπης σε όλο τον κόσμο.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Immunology.

Πηγη:http://healthmag.gr/