Δέσμευση Novartis για κυρίαρχο ρόλο στην ανοσοδερματολογία

Συμφωνία αποκλειστικής αδειοδότησης με τις εταιρείες βιοτεχνολογίας Galapagos NV, Mechelen (Βέλγιο) και MorphoSys AG, Planegg/Munich (Γερμανία) ανακοίνωσε η Novartis, αναφορικά με την ένωσή τους MOR106. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Novartis αποκτά τα αποκλειστικά παγκόσμια δικαιώματα ανάπτυξης και διάθεσης στην αγορά της MOR106 για την ατοπική δερματίτιδα και όλες τις υπόλοιπες δυνητικές ενδείξεις. Η Novartis θα προκαταβάλει το ποσό των 95 εκατομμυρίων ευρώ στις Galapagos και MorphoSys, ενώ στη συνέχεια θα κάνει πρόσθετες πληρωμές για δικαιώματα εκμετάλλευσης και τέλη ανάλογα με την επίτευξη των συμφωνημένων οροσήμων. Το κλείσιμο της συμφωνίας υπόκειται στη λήξη ή τον τερματισμό της περιόδου αναμονής βάσει του Νόμου Hart-Scott-Rodino Antitrust Improvements Act.

«Είμαστε ηγέτιδα δύναμη στον τομέα της ανοσοδερματολογίας και δεσμευόμαστε να επαναπροσδιορίσουμε τη φροντίδα που λαμβάνουν οι ασθενείς με σοβαρές νόσους, όπως η ψωρίαση, η χρόνια αυθόρμητη κνίδωση και η ατοπική δερματίτιδα. Οι βιολογικοί παράγοντες παίζουν βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτών των σοβαρών νόσων, οι οποίες είναι κάτι περισσότερο από απλά δερματικές παθήσεις, καθώς έχουν περίπλοκες υποκείμενες γενεσιουργές αιτίες», δήλωσε ο Eric Hughes, Global Development Unit Head, Immunology, Hepatology and Dermatology. «Είμαστε χαρούμενοι για τη συνεργασία μας με τις Galapagos και MorphoSys, οι οποίες έχουν αποδεδειγμένο ιστορικό στην ανάπτυξη υποψήφιων φαρμάκων για σοβαρές φλεγμονώδεις νόσους».

Η ατοπική δερματίτιδα (ΑΔ), μία μορφή εκζέματος, είναι μία δερματική νόσος που μπορεί να προκαλέσει έντονο κνησμό και υποτροπιάζουσες δερματικές βλάβες 1,4. Η ατοπική δερματίτιδα (ΑΔ) προσβάλλει περίπου το 8% των ενηλίκων και το 14% των παιδιών παγκοσμίως 4.Υπάρχει σημαντική ιατρική ανάγκη για καινοτόμες θεραπείες που θα βοηθήσουν τους ασθενείς στην αντιμετώπιση αυτής της εξουθενωτικής νόσου4.

Η MOR106 είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα έναντι της IL-17C. Η MOR106 αποτελεί προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο των υπό ανάπτυξη προϊόντων της Novartis για την ατοπική δερματίτιδα (ΑΔ), το οποίο περιλαμβάνει το από του στόματος χορηγούμενο ZPL389 στη φάση II. Η MOR106 επέδειξε τα πρώτα σημεία αποτελεσματικότητας και ήταν γενικά ασφαλής και καλά ανεκτή σε μία διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη Φάσης Ib. Η MOR106 είναι δυνητικά το πρώτο στην κατηγορία του μονοκλωνικό αντίσωμα κατά της IL-17C για την ΑΔ και πιθανώς άλλες νόσους. Η ανάληψη της άδειας εκμετάλλευσης της MOR106 υπογραμμίζει τη δέσμευση της Novartis να πρωταγωνιστήσει στον τομέα της ανοσοδερματολογίας, αποτελώντας προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων σεκουκινουμάμπης και ομαλιζουμάμπης της Novartis, που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά.

 

Πηγη:https://virus.com.gr/