«Δέσμιοι» του ΕΦΚΑ χιλιάδες υγειονομικοί

Με «ψίχουλα» καλούνται να βγάλουν το μήνα τους χιλιάδες υγειονομικοί, οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας του ΕΦΚΑ για την οριστική απονομή συντάξεων.

Σύμφωνα με στοιχεία του πρώην Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, πάνω από 3.500 εργαζόμενοι στο ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ βρίσκονται σε αναμονή για 2 και πλέον χρόνια, καθώς η εκκαθάριση συνεχίζεται με ρυθμούς «χελώνας». Εκτός αυτών, είναι και 850 γιατροί που δεν εξετάζονται τα αιτήματα απονομής των συντάξεών τους λόγω μη αποσαφήνισης της διαδικασίας (διαθέτουν δύο ταμεία κύριας ασφάλισης). Η προκαταβολή που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι είναι το μισό του βασικού μισθού που λάμβαναν ως εργαζόμενοι τον Οκτώβριο 2011, δηλαδή 500 ευρώ το μήνα.

Στο μεταξύ, επειδή δεν εκκαθαρίζεται η κύρια σύνταξή τους, δεν εκδίδονται ούτε οι επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ βοήθημα.

Όπως εκτιμά η ΠΟΕΔΗΝ, η κυβέρνηση σκοπίμως αφήνει να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση προκειμένου να εμφανίζει πλεονασματικό τον ΕΦΚΑ. Οι λόγοι που οι συντάξεις δεν εκκαθαρίζονται, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, είναι οι εξής:

  • Δεν έχει διευκρινισθεί με εγκυκλίους ο τρόπος έκδοσης των συντάξεων (π.χ. των γιατρών).
  • Συνεχίζουν οι συνταξιούχοι να ταλαιπωρούνται με τις διαδικασίες της διαδοχικής ασφάλισης. Ανταλλάσσεται αλληλογραφία μεταξύ δύο ταμείων ή και τριών που ενδεχομένως διέθετε ο συνταξιούχος κατά τον ασφαλιστικό του βίο για την χορήγηση βεβαιώσεων ασφάλισης προκειμένου να υπολογισθεί η σύνταξή του. Ένα ταμείο πια (ΕΦΚΑ) καθυστερεί από υπηρεσία σε υπηρεσία. Η μία υπηρεσία του ΕΦΚΑ που πριν την ενοποίηση αποτελούσε ξεχωριστό ταμείο Κύριας Ασφάλισης κάνει δύο χρόνια να απαντήσει στην άλλη υπηρεσία του ΕΦΚΑ που απονέμει την σύνταξη.
  • Αποψίλωσαν με προσωπικό την υπηρεσία που εκδίδει τις συντάξεις των υγειονομικών Δημόσιων Υπαλλήλων πρώην Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Από 130 υπαλλήλους που διέθετε πριν την ενοποίηση παραμένουν 50. Εκ των 50 υπαλλήλων με την απονομή των συντάξεων ασχολούνται μόνο 25 υπάλληλοι. Αν και η εκκαθάριση των συντάξεων είναι πιο πολύπλοκη με το Νόμο Κατρούγκαλου, οι υπάλληλοι αποδεκατίστηκαν. Πώς να βγουν οι συντάξεις;
  • Ζητείται από τα Νοσοκομεία η υποβολή στον ΕΦΚΑ των συντάξιμων αποδοχών κατ’ έτος από το έτος 2002 έως την ημερομηνία συνταξιοδότησης των υπαλλήλων που παραιτούνται. Η καθυστέρηση είναι αναπόφευκτη λόγω έλλειψης αρχείων μισθοδοσίας. Σε πολλά Νοσοκομεία η μισθοδοσία εκδίδεται από την Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.

«Θα καταλήξουν οι συνταξιούχοι να μη δουν ποτέ την προσωπική διαφορά που βαίνει προς κατάργηση. Έτσι δεν θα αντιληφθούν τις επερχόμενες μειώσεις» τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Την ίδια ώρα, παρά την ενοποίηση των ασφαλιστικών φορέων, οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στο ΕΚΑΒ και στην Πρόνοια δεν εντάχθηκαν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ). Αντίθετα, νοσηλευτές και άλλα επαγγέλματα υγείας που προέρχονται από τον ασφαλιστικό φορέα του ΙΚΑ είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ.

«Κληρονομήσαμε τις δυσμενείς υποχρεώσεις του ΕΦΚΑ και όχι την ένταξή μας στα ΒΑΕ» σχολιάζει η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία συμμετέχει στις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ για τα Β.Α.Ε. και το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου, με 24ωρη πανελλαδική απεργία.

 

Πηγη:https://virus.com.gr