Αφρικανοί ερευνητές ηγούνται της εκστρατείας για ισότητα σε παγκόσμιες συνεργασίες
Ερευνητές στην έβδομη Παγκόσμια Διάσκεψη για την Ακεραιότητα στην Έρευνα, στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, έθεσαν επίμονα θέματα ισότητας που μαστίζουν τις επιστημονικές συνεργασίες μεταξύ Βορρά-Νότου. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του «Nature», αρκετές συνεδρίες στην εκδήλωση ήταν αφιερωμένες στον σχεδιασμό ενός εγγράφου που θα δημοσιευθεί σύντομα και θα ονομάζεται Δήλωση του Κέιπ Τάουν για την προώθηση της ακεραιότητας στην έρευνα. Η δήλωση θα προσφέρει καθοδήγηση για το πώς ερευνητές από χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος μπορούν να γίνουν ισότιμοι εταίροι σε διεθνή projects.
Οι διοργανωτές ελπίζουν ότι η ύπαρξη ενός συνόλου αρχών για δίκαιες και ισότιμες συνεργασίες θα βοηθήσει τους επιστήμονες από το Νότιο ημισφαίριο να μιλήσουν ενάντια σε αθέμιτες πρακτικές. Αυτές περιλαμβάνουν και το ότι τα ερωτήματα για έρευνες δεν σχεδιάζονται κατάλληλα για τις τοπικές κοινότητες και έτσι δεν τις ωφελούν. Αν και δεν είναι όλες οι διεθνείς συνεργασίες προβληματικές, οι άδικες και άνισες πρακτικές είναι διάχυτες, λέει η Λιν Χορν, επικεφαλής του γραφείου ακεραιότητας στην έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν. Η ίδια μαζί με μια ομάδα ερευνητών και ηθικολόγων εργάζονται για τη διατύπωση της δήλωσης.
Οι ερευνητές από χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος συχνά συνεργάζονται με ομοτίμους τους από πλουσιότερες χώρες. Αυτό, τους προσφέρει το πλεονέκτημα της ασφαλούς χρηματοδότησης, η οποία ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμη σε τοπικό επίπεδο, και καλύτερες προοπτικές σταδιοδρομίας ως αποτέλεσμα της συνεργασίας με ιδρύματα κύρους. Οι εταίροι τους από τις χώρες υψηλότερου εισοδήματος επωφελούνται επίσης, επειδή αποκτούν πρόσβαση σε τοπικές κοινότητες και τεχνογνωσία. Αλλά σε αυτές τις συνεργασίες μπορεί να κυριαρχεί η ανισότητα. Μερικές φορές η έρευνα χρηματοδοτείται και καθοδηγείται από επιστήμονες από το εξωτερικό καταλήγοντας σε ένα πλήρως διαμορφωμένο ερευνητικό ερωτηματολόγιο που είτε δεν αντιμετωπίζει τα ζητήματα των ντόπιων πληθυσμών είτε αγνοεί τα ήθη και τις παραδόσεις τους. Οι ντόπιοι ερευνητές έχουν συχνά μικρή συμμετοχή πέρα από τη συλλογής δεδομένων και της επιτόπιας εργασίας, και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν τους αποδίδεται δίκαιη αναγνώριση για τη συνεισφορά τους.
Μια ανάλυση 94 άρθρων για την COVID-19 που δημοσιεύθηκαν σε 10 από τα πιο κορυφαία ιατρικά περιοδικά και περιείχαν περιεχόμενο σχετικό με την Αφρική διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα των συγγραφέων δεν ήταν από την Αφρική και ότι ένα στα πέντε άρθρα δεν είχε Αφρικανούς συγγραφείς.
Οι ερευνητές ενδέχεται επίσης να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που προκύπτουν, εάν αυτά αποστέλλονται σε διακομιστές σε ιδρύματα στον Βορρά. Στη χειρότερη περίπτωση, οι ντόπιοι ερευνητές δεν έχουν καμία απολύτως ανάμειξη ή κάνουν εργασίες που δεν θα εγκρίνονταν ηθικά σε πιο πλούσιες χώρες.
Ερευνητές από ένα δίκτυο φινλανδικών ιδρυμάτων εργάζονται πάνω σε ένα σύνολο κατευθυντήριων γραμμών που θα βοηθήσουν στην «αποαποικιοποίηση» των ακαδημαϊκών συνεργασιών, ενώ και το London School of Hygiene & Tropical Medicine επανεξετάζει επί του παρόντος τις παγκόσμιες συνεργασίες του.
Πηγη:HealthDaily