Δίμηνη παράταση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ναρκωτικών – Τα 4 «αγκάθια»

Δίμηνη παράταση εφαρμογής του νόμου 4600/2019 για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ναρκωτικών αποφάσισαν από κοινού το υπουργείο Υγείας, η ΗΔΙΚΑ και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), προχωρώντας σε επίσημη ενημέρωση, με σχετικό έγγραφο, προς τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας.

Όπως επισημαίνει η απόφαση που φέρει την υπογραφή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Γιώργου Γιαννόπουλου, η ημερομηνία έναρξης του άρθρου 90, του νόμου 4600/2019 περί ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ναρκωτικών, μετατίθεται για τις 30 Ιουνίου 2019.

Ωστόσο, πρόσφατα ο ΕΟΠΥΥ σε ανακοίνωση του ενημερώνει ότι οι αλλαγές στον τρόπο συνταγογράφησης ναρκωτικών έπρεπε ήδη να εφαρμόζονται από τις 2 Μαΐου 2019.

Στην πρόσφατη συνάντηση στο υπουργείο Υγείας, μεταξύ του γενικού γραμματέα του υπουργείου Γιώργου Γιαννόπουλου, του πρόεδρου της ΗΔΙΚΑ Τάσου Τάγαρη, του προέδρου του ΠΦΣ Απόστολου Βαλτά, μελών του προεδρείου του ΠΦΣ και υπηρεσιακών παραγόντων, διαπιστώθηκαν τέσσερα βασικά σημεία που έκριναν «υποχρεωτική» την μετάθεση εφαρμογής του νόμου. Συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με το έγγραφο απαιτείται περαιτέρω χρόνος για την προσαρμογή των σχετικών με την υπηρεσία πληροφοριακών συστημάτων, που αφορούν:

Α) στο Σύστημα για την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση της ΗΔΙΚΑ ΑΕ
Β) των λογισμικών ιατρείων τρίτων κατασκευαστών
Γ) των λογισμικών των φαρμακείων της Κοινότητας και του ΕΟΠΥΥ και
Δ) των μηχανισμών διαλειτουργικότητας ανάμεσα στα παραπάνω πληροφοριακά συστήματα, μέσω του API της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση συνταγών με φάρμακα που περιλαμβάνονται στους πίνακες Α΄ – Δ΄ του άρθρου 1 του ν. 3459/2006 (Α΄ 103) και της παρ. 8 του άρθρου 1 του π.δ. 148/2007 (Α΄ 191), η συνταγή καταχωρίζεται ηλεκτρονικά και φέρει ειδική σήμανση με αναγραφή της φράσης «ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ».

Δηλαδή, καταργείται η υποχρέωση των γιατρών να εκδίδουν παράλληλα και χειρόγραφη συνταγή με την εφαρμογή του νόμου. Τονίζεται δε ότι «κάθε συνταγή περιλαμβάνει μόνο ιδιοσκευάσματα ή σκευάσματα που περιέχουν τις ουσίες του ίδιου πίνακα». Γι’ αυτές τις συνταγές οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί οφείλουν να εκτυπώνουν αντίγραφό τους, το οποίο φυλάσσουν επί τριετία από την καταχώριση/εκτέλεσή τους.

Επίσης, με την κατάργηση παραγράφων από το παλαιότερο Π.Δ. 148/2007 που όρισε ο πρόσφατος νόμος 4600/2019 για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ναρκωτικών, καταργείται και η χειρόγραφη ειδική συνταγή ναρκωτικών (μονόγραμμη και δίγραμμη). Όπως και οι δέσμες (μπλοκ) που φέρουν διπλότυπες συνταγές ναρκωτικών του ν. 3456/2006.

 

Πηγη:https://www.healthpharma.gr