Δείτε πόσα χρήματα έδωσαν για φάρμακα τα νοσοκομεία όλης της χώρας το 2017!

Εκατομμύρια ευρώ ξοδεύονται κάθε χρόνο για φάρμακα και θεραπείες στα δημόσια νοσοκομεία.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία από τα οικονομικά δεδομένα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων όλης της χώρας.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, την περσινή χρονιά καταβλήθηκαν συνολικά 763.358.733 εκατ. ευρώ για φάρμακα των νοσοκομείων και στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες.

Βέβαια τα χρήματα αυτά δεν έχουν αποπληρωθεί στις φαρμακευτικές εταιρείες δεδομένων των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις αποπληρωμές αλλά και των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών.

Πάντως τα περισσότερα φάρμακα αγοράζονται για τα Νοσοκομεία της Αθήνας τα οποία είναι και τα περισσότερα αλλά και τα μεγαλύτερα σε όλη την Ελλάδα.

Ενδεικτικά για τα νοσοκομεία της 1η Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής ξοδεύτηκαν 263.952.177,99 εκατ. ευρώ ενώ σε ποσά ακολουθεί η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης όπου ανήκουν και τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με 129.331.587,57 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα υψηλά είναι και τα ποσά για φάρμακα στα νοσοκομεία της 2η Υγειονομικής Περιφέρειας όπου ανήκουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα Πειραιώς και Αιγαίου. Το 2017 αξιοποιήθηκαν φαρμακευτικά σκευάσματα 103.941.394,38εκατ. ευρώ.

Δείτε αναλυτικά όλα τα ποσά για φάρμακα ανά Υγειονομική Περιφέρεια στον πίνακα που ακολουθεί:

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα 590 εκατ. ευρώ γι αυτό και οι φαρμακευτικές εταιρείες θα κληθούν να επιστρέψουν (claw back) την υπέρβαση του προϋπολογισμού.

Είναι ενδεικτικό ότι με βάση τους υπολογισμούς εκτός από τα 1,945 δις ευρώ που διαθέτει το κράτος, οι φαρμακευτικές εταιρείες για το 2017 θα πρέπει να επιστρέψουν σε εκπτώσεις (Rebate και claw back) κοντά στα 1,2 δις ευρώ τόσο από νοσοκομειακά φάρμακα όσο και από τα υπόλοιπα που καταλήγουν στους ασθενείς.

 

Πηγη:http://www.healthreport.gr