Δελτίο Τύπου: Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος

Η οικονομική εξαθλίωση των Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων από την εφαρμογή του Clawback

Αναρτήθηκε στο site του ΕΟΠΥΥ το clawback του Α’ εξαμήνου του 2017 για τις ιατρικές εξετάσεις και πράξεις.

Από την μελέτη των ποσοστών ανά κατηγορία εξετάσεων για το clawback διαφαίνεται η καταστροφική εφαρμογή του για όλες τις εργαστηριακές  εξετάσεις και ιατρικές πράξεις, αλλά αυτό ιδίως είναι τραγικό για τα υπερηχογραφήματα και τις λοιπές ιατρικές εξετάσεις και πράξεις που αφορούν την ειδικότητα της Καρδιολογίας.

 

Το ποσοστό για τα υπερηχογραφήματα του clawback ανέρχεται στο 48,38% ενώ για τις λοιπές ιατρικές πράξεις και εξετάσεις, που φυσικά εκεί υπάγονται το τεστ κοπώσεως το Holter ρυθμού και πιέσεως, ανέρχεται στο 35,15%.

Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι η εφαρμογή του clawback καταστρέφει ολοκληρωτικά ιδίως τις μικρές μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και φυσικά τα απλά ιατρεία των Καρδιολόγων.

Η Ένωσή μας από μακρού και με ανακοίνωση της από τον Οκτώβριο του 2016 είχε επισημάνει την καταστροφική εξέλιξη που θα είχε στο clawback η κοστολόγηση νέων εξετάσεων χωρίς αντίστοιχη μελέτη και χρηματοδότηση του συστήματος και για τον λόγο αυτό είχε προτείνει λύσεις, όπως την τοποθέτηση των νέων εξετάσεων  σε ειδικό κωδικό που θα χρηματοδοτείται ανεξάρτητα.

Η ανωτέρω πρότασή μας δεν είχε γίνει αποδεκτή και σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση των κωδικών των υπερηχογραφημάτων και των λοιπών εξετάσεων και πράξεων είχε ως αποτέλεσμα το καταστροφικό clawback που αναρτήθηκε για το οποίο ευθύνη έχουν και όσοι πίεσαν για την τοποθέτηση νέων εξετάσεων χωρίς αντίστοιχη μελέτη και αύξηση του κωδικού των αντίστοιχων εξετάσεων για το οποίο είχαμε επισημάνει με την επιστολή μας.

Η Ένωσή μας απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας και τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας (για την επιστολή πατήστε ΕΔΩ) με προτάσεις της ζητώντας την αύξηση των ορίων των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2018 αλλά παράλληλα άμεσα να χρηματοδοτηθούν οι κωδικοί των συγκεκριμένων εξετάσεων του 2017 από αδιάθετα υπόλοιπα του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.

Εάν αυτό δεν συμβεί θα σημαίνει καταστροφή για τους Ιατρούς και τα μικρά εργαστήρια και Πολυιατρεία με αποτέλεσμα και άλλη φυγή των Ιατρών  εκτός Ελλάδος και την καταστροφή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Υγεία χωρίς Ιατρούς δεν υπάρχει.

 

Μετά τιμής

 

 

Ο Πρόεδρος     Ο Γενικός Γραμματέας

 

Φ.Ν. Πατσουράκος       Δημόπουλος Βασίλειος

 

Πηγη:http://medispin.blogspot.gr