Δελτίο τύπου – από Ένωση Ψυχιατρικών κλινικών Ελλάδος για ΕΚΠΥ

Αθήνα, 13/06/2018
ΕΝΩΣΗ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Από ιδρύσεως του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., οι κεντρικοί άξονες που καθορίζουν την συνεργασία του Οργανισμού με τους Παρόχους Υγείας, είναι ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) και οι Συμβάσεις που υπογράφονται μεταξύ του Οργανισμού και των Παρόχων.
Η Ένωση Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδος, από τον Μάρτιο του 2016, που έλαβε επιστολή από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με την οποία ο Οργανισμός καλούσε τα θεσμικά όργανα των Παρόχων Υγείας να ορίσουν τους εκπροσώπους που θα συμμετείχαν στην συζήτηση για την δημιουργία νέων Συμβάσεων με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, η οποία είχε μόλις επαναλειτουργήσει, εξακολουθεί να αναμένει την πολυπόθητη πρόσκληση για την εν λόγω συζήτηση. Συνεπώς, εξακολουθεί να υφίσταται Σύμβαση, η οποία δεν περιγράφει την τρέχουσα συνεργασία, ούτε κατ’ ελάχιστο.
Την ίδια περίπου περίοδο, είχαμε τοποθετηθεί και αναφορικά με ένα σχέδιο νέου Ε.Κ.Π.Υ., το οποίο είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., προς διαβούλευση. Ουδεμία περαιτέρω συζήτηση δεν έλαβε χώρα έκτοτε για το εν λόγω θέμα.
Σήμερα, μετ’ εκπλήξεως, πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα, πως σήμερα θα τεθεί προς ψήφιση ο Νέος Ε.Κ.Π.Υ., το περιεχόμενο του οποίου αγνοούμε παντελώς.
Η Ένωση Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδος, θεωρεί το λιγότερο απαράδεκτο, να λειτουργούν τα μέλη της, τα οποία προσφέρουν περισσότερες από 5.000 κλίνες κλειστής νοσηλείας και απασχολούν περισσότερους από 2.500 εργαζόμενους, σε πλαίσιο το οποίο καθορίζουν κείμενα, στην σύνταξη των οποίων δεν συμμετείχε θεσμικά.
Η μονομερής υπαγόρευση του πλαισίου που θα ορίζει μια συνεργασία, παραπέμπει σε πρακτικές καθεστώτων, όπου τα δελτία ειδήσεων ξεκινούν αναφερόμενα σε «εξοχότατους ηγέτες». Αν το Υπουργείο Υγείας και ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αισθάνονται και επιθυμούν να λειτουργούν ως ηγέτες, οφείλουν να επαναπροσδιορίσουν τον ορισμό της λέξης. Ηγέτης είναι εκείνος που προπορεύεται άλλων, οι οποίοι ακολουθούν με την θέληση τους. Οτιδήποτε πέραν αυτού δεν αποτελεί ηγεσία! Αποτελεί κατάχρηση εξουσίας.
Η Ένωση Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδος, με το παρόν:
1. Καλεί το Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., όπως αναβάλλει την ψήφιση του Ε.Κ.Π.Υ. και όπως επικοινωνήσει το περιεχόμενο του μεταξύ των Παρόχων ώστε να αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης,
2. Θέτει το ερώτημα, αν τα δημοσιεύματα αντανακλούν την πλήρη αλήθεια, γιατί η διαδικασία της ψήφισης του Ε.Κ.Π.Υ., γίνεται απουσία του Προέδρου του Οργανισμού,
3. Θέτει το ερώτημα, αν είναι ενήμερος ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και κατά πόσο
συναινεί στην εν λόγω διαδικασία,
4. Θέτει το ερώτημα, ποιοι επαΐοντες διαμόρφωσαν τον νέο Ε.Κ.Π.Υ. και κατά πόσο είναι ενήμεροι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός κατά την λειτουργία του και την συνεργασία του με τους συμβεβλημένους Παρόχους.
Καθ’ όλη την διάρκεια της οικονομικής κρίσης, που έπληξε και εξακολουθεί να πλήττει την χώρα μας, τα μέλη της Ένωσης Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδος, αντιλαμβανόμενοι τα οξεία προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ασφαλισμένοι και ο Ασφαλιστικός τους Οργανισμός, στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθεια εξορθολογισμού και ανάκαμψης του συστήματος υγείας.
Αν μη τι άλλο, δικαιούμαστε ισότιμη και δίκαιη μεταχείριση και όχι υπαγορεύσεις και διαταγές.
Ο Πρόεδρος της
Ένωσης Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδος
Γιώργος Αλαφούζος
Πηγη:http://medispin.blogspot.com