Δελτίο τύπου 12-11-2018 :θέσεις Ε.Ε.Π.Ε

ΘΕΣΕΙΣ Ε.Ε.Π.Ε ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΠΑΘΟΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ Π.Ι.Σ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ
Ο Παθολόγος στη Ελλάδα και από την ημέρα ίδρυσης της ειδικότητός του προσφέρει υπηρεσίες οικογενειακού ιατρού, αλλά και υψηλής ποιότητος υπηρεσίες διαγνώστη, θεραπευτή με αναλυτικές, αλλά και συνθετικές ικανότητες, με ανθρωποκεντρική πάντα προσέγγιση, συνδυάζοντας εκ της φύσεως της ειδικότητος την ολιστική και την εξατομικευμένη Ιατρική.
Θεωρούμε απαράδεκτη την ταύτισή μας με τους Γενικούς Ιατρούς και απαιτούμε άμεσα των διαχωρισμό των θέσεων Γενικών Ιατρών και Παθολόγων και απάλειψη του διαζευκτικού «ή» των προκηρύξεων, όπως άλλωστε συμβαίνει με τους παιδιάτρους.
Πέραν τούτου ζητούμε την συμπερίληψή μας ως ειδικών ιατρών στην διαπραγμάτευση, που πρόκειται να προβεί ο ΠΙΣ, για τον καθορισμό των συλλογικών συμβάσεων με τους ειδικούς. Επίσης ζητούμε τον τερματισμό του καθεστώτος των ιατρών δύο ταχυτήτων με άλλες συνθήκες εργασίας και αμοιβής για τους Οικογενειακούς Ιατρούς (ασχέτως ειδικότητος) και άλλες για τους «Ειδικούς».
Αυτή την στιγμή η χώρα διαθέτει έναν αριθμό (~4000) Παθολόγων, οι οποίοι ενώ στήριξαν επι πολλά χρόνια το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ελλάδος και έχουν αναβαθμίσει πολλά συστήματα υγείας του εξωτερικού, νοιώθουν ανεπιθύμητοι στην χώρα τους.
Θεωρούμε, ότι χρήζουν απαντήσεως τα κάτωθι ερωτήματα:
1) Τι θα απογίνουν οι Παθολόγοι που θα μείνουν εκτός Π.Φ.Υ… ; Θα μπορούν να συνταγογραφούν ; να παραπέμπουν ; θα αναγνωρίζει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. την ισοτιμία της υπογραφής;
2)Εάν ο Παθολόγος είναι μόνο οικογενειακός ιατρός σε ποια ειδικότητα θα παραπέμπονται τα δυσεπίλυτα περίπλοκα περιστατικά ; Ποια ειδικότητα θα διαχειρίζεται ασθενείς με πολυνοσηρότητες ;
Θεωρούμε πως ή οι Παθολόγοι θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις και όποιοι δεν συμμετέχουν στην Π.Φ.Υ. ως οικογενειακοί ιατροί, να ενταχθούν στο πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων των ειδικοτήτων .
ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ. ΕΥΕΛΠΙΣΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΡΟΛΟ ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΝΗΚΕΙ.
Ο Πρόεδρος               Ο Γενικός Γραμματεύς
Ευάγγελος Τούλης        Σόλων Κωτούλας
Πηγη:http://medispin.blogspot.com