Δεν «βγαίνουν» τα μικρά διαγνωστικά κέντρα – Τι ζητούν από το Υπουργείο Υγείας

Απέχουν από τα ιατρεία και τα εργαστήρια οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί το διάστημα 8-10 Μαΐου, αντιδρώντας για την ασφυκτική οικονομική τους κατάσταση λόγω των αυτόματων επιστροφών

 

Πλαφόν στο clawback κι εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και συνταγογραφικών κανόνων για να περιοριστεί η δαπάνη και κατά συνέπεια οι αυτόματες επιστροφές ζητούν οι εκπρόσωποι των μικρών διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων.

Τα μικρά εργαστήρια και τα πολυϊατρεία βιώνουν οικονομική ασφυξία εξαιτίας του υπέρογκου clawback, όπως υποστηρίζουν, έχοντας φτάσει πλέον σε μη βιώσιμο επίπεδο. Για το λόγο αυτό θα απέχουν από τα καθήκοντά τους και δεν θα εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους από τις 8 έως 10 Μαΐου, έχοντας τρία αιτήματα.

Πιο αναλυτικά, οι περιφερειακές Ενώσεις Εργαστηριακών Γιατρών ζητούν ένα όριο, έως 5%, στο clawback που δίνουν, με το υπόλοιπο να το καλύπτει το κράτος. Όπως υποστηρίζουν, εδώ και δέκα χρόνια δεν έχει γίνει απολύτως καμία κίνηση για τον περιορισμό των αυτόματων επιστροφών, με αποτέλεσμα οι εργαστηριακές ειδικότητες να μην έχουν ενδιαφέρον από τους νέους γιατρούς. Οι γιατροί βλέπουν τι ακολουθεί στην εργασιακή τους ζωή μετά την ειδικότητα και έτσι δεν επιλέγουν εργαστηριακές ειδικότητες.

Δεύτερο αίτημά τους είναι η συλλογική σύμβαση, την ώρα που ζητούν επειγόντως μέτρα για τον έλεγχο της συνταγογράφησης. Το Υπουργείο Υγείας επιχειρεί να εφαρμόσει «κόφτες» στη συνταγογράφηση, αλλά όπως λένε οι εκπρόσωποι των εργαστηριακών γιατρών, τα μέτρα γίνονται με πολύ αργό ρυθμό.
Έχει περάσει μία δεκαετία χωρίς την ουσιαστική εφαρμογή Πρωτοκόλλων ορθής άσκησης της Ιατρικής. Η λογική εφαρμογής κλειστού προϋπολογισμού στην Π.Φ.Υ. από πλευράς της Πολιτείας οφείλει να καλύπτει όχι μόνο τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αλλά και τους επιστήμονες που παρέχουν έργο», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Ο ΠΙΣ με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου καλύπτει απόλυτα τις επερχόμενες κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει οι περιφερειακές Ενώσεις Εργαστηριακών Ιατρών και καλεί την Πολιτεία να αναλογιστεί άμεσα την κρισιμότητα της κατάστασης.

 

 

Πηγη: https://www.ygeiamou.gr/