Δεν «παραδίδουν τα όπλα» οι γιατροί ΕΣΥ

Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν με κάθε μέσο την πλήρη αποκατάσταση των απωλειών που υπέστησαν οι αποδοχές τους με το μνημονιακό ν. 4093/2012, είναι οι γιατροί ΕΣΥ. 

Οργή κυριαρχεί, μετά την αρχική «κρυάδα», στους γιατρούς ΕΣΥ για την κυβερνητική ρύθμιση που αφορά στα αναδρομικά, αφού ο κλάδος θα λάβει «ψίχουλα» σε σχέση με το ύψος και την έκταση των «περικοπών» σε μισθούς και εφημερίες στο 2012-2018, ενώ θα συνεχίσει να βλέπει με το κιάλι την επαναφορά του μισθολογίου στα προ του 2012 επίπεδα.

Διαβάστε επίσης:  Αποκατάσταση “περικοπών” στο… περίπου για τους γιατρούς ΕΣΥ

Στην πραγματικότητα αυτό που θα λάβουν οι γιατροί είναι ένα εφάπαξ επίδομα το οποίο έχει υπολογιστεί στο 30% του συνόλου των αναλογούντων ποσών.

Αποφασισμένη να μην «παραδώσει τα όπλα» εμφανίζεται η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και καλεί τον κλάδο να δώσει δυναμική απάντηση στα κυβερνητικά σχέδια με τη μαζική συμμετοχή του στις 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις που είναι προγραμματισμένες για την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018.

«Δεν αρκούμαστε στα «ψίχουλα» που περισσεύουν από το φαγοπότι των εφοπλιστών, των βιομήχανων, των τραπεζιτών. Αλλά και από το φαγοπότι των πολυεθνικών εταιρειών φαρμάκων και υλικών στον ίδιον τον χώρο της Υγείας. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από την απαίτηση της αναπλήρωσης όλων των απωλειών που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, από την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας» αναφέρει σχετικά.

Εξάλλου, είναι γνωστό ότι η μισθολογική περικοπή στα ειδικά μισθολόγια που προέκυψε από τις σχετικές διατάξεις του νόμου 4093/2012 έχει κριθεί αντισυνταγματική από αποφάσεις του ΣτΕ.

Βεβαίως, η αυριανή κινητοποίηση έχει ένα πλήθος αιτημάτων, άλλα από τα οποία είναι κλαδικά και άλλα γενικότερα. Με ανάλογα αιτήματα συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

 

Πηγη:https://virus.com.gr/