ΔΗΣΥ: Απειλείται σοβαρά η λειτουργία του Κέντρου Δηλητηριάσεων

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Δηλητηριάσεων, χρόνια υποστελέχωση και επικινδυνότητα εγκαταστάσεων, αναδεικνύει με Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε, αυτή τη στιγμή, το προσωπικό του Κέντρου είναι 1ας Συντονιστής Διευθυντής, 3 γιατροί του ΕΣΥ με βαθμό Διευθυντή, 1ας με βαθμό επιμ. Α, 1ας φαρμακοποιός, 2 επισκέπτριες υγείας και από επικουρικό προσωπικό 1ας γιατρός και 1ας φαρμακοποιός.

«Για να καλυφτεί το πρόγραμμα 30 ημερών/μήνα, στο τμήμα εφημερεύουν επικουρικοί γιατροί από άλλες ειδικότητες, οι οποίοι καλύπτουν 12-13 ημέρες το μήνα. Αυτό σημαίνει ότι στις 31/12/2018 που λήγουν οι συμβάσεις αυτών, θα αναγκασθεί άμεσα να σταματήσει την λειτουργία του το μοναδικό και απαραίτητο για ολόκληρη τη χώρα τμήμα, διότι η αντικατάσταση υπηρετούντων γιατρών, ακόμη και επικουρικών, είναι χρονοβόρα» τονίζει ο βουλευτής.

Αναφέρεται, παράλληλα, την κατάρρευση για δεύτερη φορά σε μια πενταετία της οροφής του δωματίου 4*5 που λειτουργεί το Κέντρο Δηλητηριάσεων, στις 3 Σεπτεμβρίου 2018.

«Από τύχη δεν τραυματίσθηκε ο εφημερεύων γιατρός» τονίζει, εξηγώντας πως για να μη σταματήσει η λειτουργία του Κέντρου μεταφέρθηκε προσωρινά μερικώς η υποδομή που απαιτείται σε διπλανό γραφείο, το οποίο όμως είναι ακατάλληλο. «Δεν διαθέτει στοιχειώδεις εγκαταστάσεις για λειτουργία τμήματος και παραμονή του εφημερεύοντος χωρίς δυνατότητα μετακίνησής του καθ όλο το 24ωρο από το χώρο» διευκρινίζει ο Κ. Μπαργιώτας. Στο μεταξύ, επειδή η βλάβη είναι σοβαρή, χρειάζεται ειδική μελέτη αποκατάστασης. Όπως εξηγεί ο βουλευτής, η ανάθεσή της προϋποθέτει προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού, μέσα από μια μακροχρόνια διαδικασία.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Κέντρο Δηλητηριάσεων καλείται κάθε χρόνο να αντιμετωπίσει περίπου 35.000 περιστατικά, τα οποία δηλώνονται είτε από δομές υγείας, είτε από ιδιώτες γιατρούς, είτε από το κοινό.

«Επειδή το έργο που παράγεται από το Κέντρο Δηλητηριάσεων είναι απαραίτητο και νομικά καθορισμένο και οπωσδήποτε δεν αφορά μόνο την τηλεφωνική 24ώρη κάλυψη» προσθέτει καταλήγοντας ο Κ. Μπαργιώτας και ρωτά τον Υπουργό Υγείας:

  • Πότε θα καλύψει τα κενά σε απαραίτητο προσωπικό και τι σκοπεύει να κάνει με τις συμβάσεις επικουρικού προσωπικού που λήγουν στις 31/12/2018.
  • Εάν υπάρχει πρόβλεψη να διατεθεί κατάλληλος και λειτουργικός χώρος, που να πληροί τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής, για να μπορούν οι εργαζόμενοι στο τακτικό ωράριο, αλλά και οι εφημερεύοντες όλο το 24ωρο να επιτελούν το έργο τους.
  • Εάν έχει διερευνήσει τη δυνατότητα οριστικής μετεγκατάστασης του Κέντρου Δηλητηριάσεων σε έναν από τους χώρους του Νοσοκομείου που με δωρεές έχουν επισκευαστεί, δεδομένης της ακαταλληλότητας του υπάρχοντος χώρου.

Πηγη:https://virus.com.gr