Διακίνηση φυματίνης για τη διενέργεια δερμοαντίδρασης. Ένα άλυτο απλό πρόβλημα

Του Κωνσταντίνου Καρύδη,
Παιδιάτρου – Λοιμωξιολόγου
KKarydis@otenet.gr
Πριν λίγες μέρες τηλεφώνησα στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙΠ) για να προμηθευθώ φυματίνη, το υγρό υλικό που αγοράζουμε από εκεί τόσον οι ιδιώτες γιατροί, αλλά και τα νοσοκομεία-κρατικά και ιδιωτικά, τα κέντρα υγείας, ΤΟΜΥ κι όλοι γενικά οι υγειονομικοί φορείς που τη χρειάζονται. Άκουσα από τον ευγενέστατο υπάλληλο, ότι δεν έχουν τώρα και θα φέρουν σε 10 έως 15 μέρες. Το ίδιο είχα ακούσει και προ πολλών ημερών. Η κατάσταση αυτή, δυστυχώς, επαναλαμβάνεται συχνότατα τις τελευταίες 10ετίες.
Έχει καταγγελθεί προφορικά και γραπτά στους αρμοδίους του Παστέρ και, κυρίως του Υπουργείου Υγείας, αλλά ουδεμία εξέλιξη περαιτέρω. Την φυματίνη εισάγει στην Ελλάδα από την πρώην κρατικών συμφερόντων δανέζικη εταιρία SSI (:Statens Serum Institut) και από Ιανουάριο 2017 ιδιωτικών μαλαισιανών συμφερόντων-στις ίδιες εγκαταστάσεις-εταιρεία AJ Vaccines Holding, μια και μόνη αδειοδοτημένη από το ελληνικό κράτος, φαρμακευτική εταιρεία ελληνικών συμφερόντων, που αντί να τη διαθέσει στο χονδρεμπόριο/λιανεμπόριο (Ιδιωτικά φαρμακεία), όπως γίνεται με όλα τα φάρμακα, τη διαθέτει στο ΕΙΠ-γιατί άραγε;;;-περιμένοντας να τελεσφορήσουν οι χρονοβόροι διαγωνισμοί του. Φυσικά απομένει κέρδος στο ΕΙΠ από αυτή τη μεταπράτηση. Στην πράξη έχουμε πολλές φορές πληροφορηθεί ότι υπάρχει προϊόν στα ψυγεία της εισαγωγικής φαρμακευτικής εταιρείας, που δεν μπορεί να το διαθέσει αλλού, πλην του ΕΙΠ, ΔΕΝ υπάρχει, όμως, για τον εν Ελλάδι αναμένοντα-με ό,τι αυτό σημαίνει για τη Δημόσια Υγεία-νοσηλευόμενο ασθενή ή επί εξωτερικής βάσεως παρακολουθούμενο πολίτη! Άλλες πληροφορίες για το θέμα μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ΕΕΕ) της Ελλάδας αρκετές φορές ασχολήθηκε με το θέμα των προβλημάτων της διακίνησης της φυματίνης στη χώρα. Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, ανέθεσε την εις βάθος μελέτη του θέματος σε μέλος της, του οποίου την εισήγηση έκανε ομόφωνα αποδεκτή σε συνεδρίαση του φθινοπώρου 2014. Στη συνέχεια διατυπώθηκαν από την ΕΕΕ οι παρακάτω προτάσεις προς την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, δια της Διευθύνσεως Δημόσιας Υγείας της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας: α/.Να αφεθεί το Παστέρ στα υψηλά καθήκοντά του απαλλασσόμενο από τη διακίνηση φυματίνης για τις ανάγκες της Δημόσιας Υγείας της χώρας, β/.Η ήδη υπάρχουσα αποκλειστική αντιπρόσωπος στην Ελλάδα της έγκυρης SSI (σ.σ.το 2014) να έχει την αποκλειστική ευθύνη της πώλησης τόσο στον κρατικό όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Προφανώς δεν θα προκύπτει επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Την εισήγηση (12/9/2014) είχε συντάξει ο υπογραφόμενος, ως μέλος της ως άνω Επιτροπής, εκπροσωπώντας τότε την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής. Σχετικό ενημερωτικό άρθρο για Συναδέλφους Παιδιάτρους κ.ά. δημοσιεύθηκε ακολούθως σε ειδικό τεύχος (Θεσσαλονίκη 2016-2017). Ήταν το Ενημερωτικό Έντυπο της Παιδιατρικής Εταιρείας Β. Ελλάδος, το οποίο συνετάγη με την επίβλεψη της Καθηγήτριας κ. Φ. Κανακούδη-Τσακαλίδου, όπου με τη συνεργασία της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (Πρόεδρος ο Καθηγητής Παιδιατρικής κ.Γ.Χρούσος) γράφτηκαν κι άλλα επτά (7) άρθρα ενημέρωσης.
Γιατί έγραψα το σημερινό άρθρο; Aφενός το θέμα παραμένει άλυτο για δεκαετίες και κάποιοι από μας κινδυνεύουμε να γίνουμε-αν δεν γίναμε ήδη- γραφικοί, επειδή το αναδεικνύουμε συνέχεια, πρέπει δε αφετέρου να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι πάνω από τα συμφέροντα ενός Οργανισμού, υπάρχουν η Υγεία και το συμφέρον των πολιτών (Δημόσια Υγεία), η αποφυγή περιττού κοινωνικού κόστους και ταλαιπωρίας των ιατρών και να αντιληφθούμε κυρίως ότι «όπου εμπλέκεται η δημόσια δομή δεν λειτουργεί σωστά η εφοδιαστική αλυσίδα». Στη Δανία με τη SSI το αντελήφθησαν και την πούλησαν. Εδώ, πότε θα γίνει αυτό με το ΕΙΠ,που «κρατάει» τη φυματίνη κι αυτή δεν αφήνεται για πώληση στο ελεύθερο εμπόριο, όπως τα φάρμακα;
Πηγή: medispin.blogspot.com  ,  https://virus.com.gr