Διαμαρτυρία γιατρών για τις ΜΕΘ, τις προσλήψεις και το προστατευτικό υλικό

Σε κινητοποίηση προχωρούν σήμερα μέλη της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης έξω από το ΑΧΕΠΑ, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις σε ΜΕΘ και σε μέτρα ατομικής προστασίας εν μέσω πανδημίας, καθώς και τις προσλήψεις.

Την άμεση ενίσχυση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας ζητά η ΕΝΙΘ, υποστηρίζοντας ότι οι προσλήψεις δεν ήταν αρκετές για να καλύψουν τα κενά, ενώ είναι κενές το 1/3 των οργανικών θέσεων ιατρών στα νοσοκομεία της πόλης.

Η ΕΝΙΘ επισημαίνει ότι «οι προσλήψεις του αναγκαίου εξειδικευμένου προσωπικού δεν επαρκούν για την λειτουργία των κλειστών ΜΕΘ», υπογραμμίζοντας την υστέρηση σε αριθμούς, καθώς σύμφωνα με τον ΠΟΥ στην Ελλάδα αντιστοιχούν σε 3500 ΜΕΘ και ΜΑΦ.

Προστατευτικό υλικό

Για τρομερή έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας παντού κάνει λόγο η ένωση, εκφράζοντας την οργή για το ποσοστό των  επαγγελματιών υγείας που έχουν νοσήσει κατά την διάρκεια της πανδημίας.

«Τιμούμε την μνήμη των συναδέλφων που έχασαν τη ζωή τους στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της επιδημίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΝΙΘ.

Έκκληση κάνει η κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ και ζητά χαρακτηριστικά «να σταματήσει την προπαγάνδα παραπληροφόρησης ότι οι συνάδελφοι που προσλήφθηκαν μείναν αχρείαστοι και πλεονάζουν».

Τα αιτήματα της ΕΝΙΘ είναι τα εξής:

  1. Άμεση και ανελλιπή χορήγηση των κατάλληλων Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) σε όλους τους εργαζόμενους στις δομές υγείας.
  2. Ανάπτυξη του απαραίτητου αριθμού κλινών ΜΕΘ με άμεση πρόσληψη μόνιμου εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και αναγκαίου εξοπλισμού.
  3. Πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό όλων των δημόσιων δομών υγείας. Mονιμοποίηση των συμβασιούχων τώρα.
  4. Άμεση επίταξη κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εργαστηρίων, εξοπλισμού και προσωπικού του ιδιωτικού τομέα χωρίς όρους, ώστε να χρησιμοποιηθούν στον κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των επιπλέον αναγκών που προκύπτουν λόγω πανδημίας.
  5. Μόνιμο μηχανισμό επιδημιολογικής επιτήρησης και δειγματοληπτικής παρακολούθησης της επιδημίας. Ενίσχυση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας με μόνιμο προσωπικό. Διαγνωστικούς ελέγχους με επιστημονικά κριτήρια, με επίταξη των διαγνωστικών μέσων του ιδιωτικού τομέα.
  6. Να αρθεί άμεσα η απόφαση για αναστολή της λειτουργίας των περιφερειακών Ιατρείων. Να ενισχυθούν άμεσα με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό όλες οι δομές της ΠΦΥ για να παρέχουν τις αναγκαίες ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες στο λαό.
  7. Ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ηλικιωμένοι, μετανάστες, πρόσφυγες, άστεγοι, φυλακισμένοι).
  8. Ένταξη του προσωπικού στα ΒΑΕ.
  9. Στελέχωση και εξοπλισμό του ΕΚΑΒ

 

 

Πηγή: https://virus.com.gr/