Διαπραγματεύσεις τιμών στα φάρμακα με διαδικασίες εξπρές και με βάση την αποτελεσματικότητα! Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο Κικίλια

Με ταχύτερες διαδικασίες επιδιώκει να γίνονται οι διαπραγματεύσεις στις τιμές ειδικά των ακριβών φαρμάκων η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, γι αυτό και προωθεί αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.

Άλλωστε όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας, μέχρι σήμερα ελάχιστες διαπραγματεύσεις τιμών έχουν ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα η φαρμακευτική δαπάνη να παραμένει στα ύψη και να μην εξοικονομούνται κονδύλια.

Ειδικότερα όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο που τέθηκε προς δημόσια διαβούλευση, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης είναι εννεαμελής, συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και αποτελείται από έξι μέλη που ορίζονται από τον Υπουργό Υγείας, εκ των οποίων πέντε με ειδίκευση ή εμπειρία στη φαρμακοοικονομία ή φαρμακευτική αγορά ή φαρμακευτική νομοθεσία ή διοίκηση υπηρεσιών υγείας και έναν νοσοκομειακό φαρμακοποιό, δύο μέλη που ορίζονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., και ένα μέλος που ορίζεται από τον Ε.Ο.Φ.

Τα μέλη ορίζονται με τριετή θητεία, η οποία μπορεί να ανανεωθεί μία φορά με απόφαση του Υπουργού Υγείας.

Οι αρμοδιότητες της Επιτροπής

Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο Κικίλια η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης εξετάζει κατά προτεραιότητα αιτήσεις που αφορούν σε φάρμακα ή σε επέκταση ενδείξεων φαρμάκων με επίδραση στον ετήσιο προϋπολογισμό άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ ή με ετήσιο κόστος θεραπείας ανά ασθενή άνω των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ.

Επίσης ο Υπουργός Υγείας, κατόπιν εισήγησης του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και αιτιολογημένης γνώμης της Επιτροπής, παραπέμπει στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης:

α) φάρμακα ή κατηγορίες φαρμάκων που έχουν ήδη ενταχθεί στον θετικό κατάλογο και των οποίων η αποζημίωση έχει σημαντική επίδραση στη φαρμακευτική δαπάνη, ή

β) προϊόντα που αφορούν σε ακάλυπτη ιατρική ανάγκη ή πάθηση υψηλής σοβαρότητας, τα οποία δεν έχουν υποβληθεί προηγουμένως σε διαδικασία διαπραγμάτευσης. Επίσης, δύνανται να επαναναπέμπονται στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, πριν τη λήξη της συμφωνίας, ιδίως φάρμακα για τα οποία παρατηρείται σημαντική αύξηση της προϋπολογισθείσας κατά τη διαπραγμάτευση κατανάλωσης.

Παράλληλα όμως η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης έχει τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται συμφωνίες που περιλαμβάνουν εκπτώσεις, κλιμακωτές εκπτώσεις βάσει του όγκου πωλήσεων, συμφωνίες με βάση το αποτέλεσμα, συμφωνίες ανά θεραπευτική ένδειξη, συμφωνίες επιμερισμού κινδύνου και συμφωνίες σε συνάρτηση με θεραπευτικά ορόσημα σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι πλέον η Επιτροπή φαίνεται να αναλαμβάνει και αρμοδιότητες του φορέα αξιολόγησης καθώς θα έχει τη δυνατότητα να επιτυγχάνει μειωμένες τιμές με βάση και το αποτέλεσμα ενός φαρμάκου. Κάτι που στο παρελθόν δεν ίσχυε. Εξάλλου η Επιτροπή Αξιολόγησης των νέων σκευασμάτων είχε παγώσει τους τελευταίους μήνες, με συνέπεια να στοιβάζονται νέα φάρμακα στα οποία δεν έχουν δοθεί έγκριση για κυκλοφορία.

Κάτι που θα υποχρεωθεί βέβαια να κάνει ο Βασίλης Κικίλιας έως τον Νοέμβριο οπότε και θα πρέπει να εκδοθεί το νέο Δελτίο Τιμών.

Κύκλοι πάντως του υπουργείου Υγείας έλεγαν στο HealthReport.gr ότι η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης θα ενεργοποιηθεί άμεσα ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τις τιμές, ενώ ο υπουργός Υγείας προτίθεται να ορίσει συγκεκριμένο χρόνο για την ολοκλήρωση των διαδικασιών.

 

 

Πηγη:https://www.healthreport.gr/