Διατροφή πλούσια σε Ωμέγα-3 καταπολεμά το παιδικό άσθμα!

Μια σημαντική κλινική μελέτη με τη συμμετοχή και Ελλήνων επιστημόνων έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή, εμπλουτισμένη με ψάρια, όπως ο σολομός, η πέστροφα και οι σαρδέλες, που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά, μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα άσθματος στα παιδιά.

Η μελέτη έγινε σε συνεργασία του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης με το European Institute of Nutritional Medicine (E.I.Nu.M) της Ρώμης και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η μελέτη έτυχε μεγάλης διεθνής δημοσιότητας με άρθρα στον τύπο στις ΗΠΑ στην Huffington Post στην Αγγλία, την Ινδία, την Αυστραλία έως και την Αλάσκα.

Στην κλινική μελέτη συμμετείχαν 64 παιδιά από την Αθήνα, ηλικίας 5 έως 12 ετών, που είχαν ήπιο άσθμα και τα συμπεράσματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο διεθνές, ιατρικό περιοδικό Journal of Human Nutrition and Dietetics. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά με άσθμα που ακολούθησαν μια υγιή μεσογειακή διατροφή εμπλουτισμένη με λιπαρά ψάρια είχαν βελτιωμένη πνευμονική λειτουργία μετά από έξι μήνες.

Ερευνητές από Αυστραλία και Ελλάδα χώρισαν τα παιδιά σε δύο ομάδες και παρότρυναν τα μέλη της μίας να καταναλώνουν για 6 μήνες 2 γεύματα μαγειρεμένων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα (τουλάχιστον 150 γρ. το καθένα), στα πλαίσια της Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής.

Τα υπόλοιπα παιδιά ακολούθησαν την συνηθισμένη τους διατροφή. Στο τέλος της μελέτης, λοιπόν, βρέθηκε ότι τα παιδιά που κατανάλωσαν ψάρι είχαν μειωμένη βρογχική φλεγμονή κατά 14 μονάδες. Πάνω από 10 μονάδες θεωρείται σημαντικό σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες.

Η επικεφαλής των ερευνητών, ελληνικής καταγωγής Μαρία Παπαμιχαήλ από το πανεπιστήμιο La Trobe δήλωσε ότι τα ευρήματα προστίθενται σε ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που αποδεικνύουν ότι μια υγιεινή διατροφή θα μπορούσε να είναι μια πιθανή θεραπεία για το παιδικό άσθμα.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, ζάχαρη και αλάτι μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και εξέλιξη του άσθματος στα παιδιά και τώρα έχουμε αποδείξεις ότι είναι επίσης δυνατό να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα του άσθματος μέσω της υγιεινής διατροφής», ανέφερε η κ. Παπαμιχαήλ.

Τα λιπαρά ψάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η μελέτη μας δείχνει ότι η κατανάλωση ψαριών μόλις 2 φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει σημαντικά την φλεγμονή των πνευμόνων σε παιδιά με άσθμα.

Ο Δρ. Δημήτρης Τσουκαλάς, Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine αναφέρει ότι «το άσθμα είναι μια ασθένεια που οφείλεται σε αυξημένη αντίδραση του ανοσοποιητικού και ανήκει μαζί με τις αλλεργίες στην ευρύτερη κατηγορία των αυτοάνοσων νοσημάτων. Οι αναλύσεις που διενεργήθηκαν στα παιδιά έδειξαν διαφορά στα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών που ρυθμίζουν τη φλεγμονή, πριν και μετά τη διατροφική παρέμβαση και αναδεικνύουν το κεντρικό ρόλο της διατροφής στις σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις των χρόνιων και αυτοάνοσων ασθενειών».

Η καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο La Trobe, Κατερίνα Ιτσιοπούλου, επικεφαλής της School of Allied Health πρόσθεσε ότι «η υιοθέτηση της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής, που βασίζεται σε φρούτα και λαχανικά σε συνδυασμό με την κατανάλωση λιπαρών ψαριών, θα μπορούσε να είναι ένας εύκολος, ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των συμπτωμάτων άσθματος στα παιδιά».

Ο αναπληρωτής καθηγητής Bircan Erbas, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του La Trobe, ειδικός στο άσθμα και τις αλλεργίες, επεσήμανε ότι «το άσθμα είναι η πιο συχνή αναπνευστική νόσος στους νέους και ένας από τους κύριους λόγους επισκέψεων στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και νοσηλείας στο νοσοκομείο για τα παιδιά. Δυστυχώς, ο ρυθμός του άσθματος σε όλο τον κόσμο παραμένει υψηλός. Είναι επιτακτική ανάγκη να εντοπίσουμε νέες θεραπείες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαζί με συμβατικά φάρμακα για το άσθμα».

 

Πηγη:https://virus.com.gr/