Διαχείριση άγχους: το φάρμακο είναι ο διαλογισμός σύμφωνα με νέα μελέτη

Συμπτώματα άγχους όπως ανησυχία, αισθήματα ανησυχίας και τρόμου και προβλήματα ύπνου, μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινή ζωή, τις σχέσεις και τους επαγγελματικούς στόχους. Πολλοί άνθρωποι ανακουφίζονται χρησιμοποιώντας ψυχιατρικά φάρμακα, αλλά η εύρεση της θεραπείας που λειτουργεί καλύτερα είναι ένα ατομικό ταξίδι και μερικοί ψάχνουν να βρουν πρόσθετους τρόπους αντιμετώπισης των συμπτωμάτων τους.

Ο διαλογισμός είναι μια πολύ γνωστή μέθοδος ηρεμίας του άγχους , αλλά τώρα υπάρχουν νέα στοιχεία που δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικός στη διαχείριση του άγχους.

Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες συνέκριναν ασθενείς που έκαναν ένα εντατικό πρόγραμμα διαλογισμού ενσυνειδητότητας οκτώ εβδομάδων με ασθενείς που έλαβαν ένα ευρέως  γνωστό συνταγογραφούμενο φάρμακο για το άγχος.  Διαπίστωσαν ότι και οι δύο παρεμβάσεις λειτούργησαν εξίσου καλά στη μείωση των εξουθενωτικών συμπτωμάτων άγχους.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο JAMA Psychiatry  και η έρευνα ξεκίνησε πολύ πριν ξεσπάσει η πανδημία COVID-19, όταν μπορούσε ακόμα να διεξαχθεί αυτοπροσώπως.

Οι ερευνητές πήραν 276 ενήλικες που είχαν διαγνωστεί με αγχώδεις διαταραχές χωρίς θεραπεία, όπως γενικευμένο άγχος, διαταραχή πανικού ή κοινωνικό άγχος, και τους χώρισαν σε δύο τυχαιοποιημένες ομάδες. Μία ομάδα έλαβε ημερήσια δόση του φαρμάκου (σιταλοπράμη) 10 έως 20 mg – μια τυπική αρχική δόση.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που πήραν τα φάρμακα και εκείνοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα διαλογισμού αξιολογήθηκαν στο τέλος οκτώ εβδομάδων χρησιμοποιώντας την ίδια κλινική κλίμακα και και οι δύο ομάδες εμφάνισαν περίπου 20% μείωση στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους.

“Το γεγονός ότι βρήκαμε ότι είναι ίσοι είναι εκπληκτικό γιατί τώρα αυτό ανοίγει έναν εντελώς νέο πιθανό τύπο θεραπείας”, λέει η συγγραφέας της μελέτης Elizabeth Hoge , διευθύντρια του Ερευνητικού Προγράμματος Διαταραχών Άγχους στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Georgetown.

Η Hoge σημειώνει ότι δεν προτείνει ο διαλογισμός να αντικαταστήσει την σιταλοπράμη – η ίδια συνταγογραφεί το φάρμακο τακτικά σε ασθενείς με άγχος. Λέει ότι η πρόθεσή της είναι να προσθέσει νέες επιλογές θεραπείας και, τελικά, να παράσχει στοιχεία που θα κάνουν τις ασφαλιστικές εταιρείες να καλύψουν παρεμβάσεις που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα για το άγχος.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η ενσυνειδητότητα

Η Μείωση του Στρες με βάση την Ενσυνειδητότητα, η τεχνική που διδάσκεται στη μελέτη, αναπτύχθηκε πριν από περισσότερα από 40 χρόνια από τον Jon Kabat-Zinn και βασίζεται στις αρχές του διαλογισμού που καθιερώθηκαν στον βουδιστικό διαλογισμό vipassana .

Διδάσκει στους μαθητές να εστιάζουν στην αναπνοή και να κατευθύνουν την προσοχή σε ένα μέρος του σώματος κάθε φορά για να δουν πώς νιώθουν και τους ενθαρρύνει να προσπαθήσουν να επικεντρωθούν σε αυτό που συμβαίνει τώρα, αντί στο παρελθόν ή το μέλλον.

Προτείνει έναν τρόπο να βλέπουν τις αρνητικές τους σκέψεις με λιγότερη κρίση, εξηγεί η Hoge.

«Κάποιος με άγχος τείνει να ανησυχεί για άσχημα πράγματα που μπορεί να συμβούν, όπως η αποτυχία στις εξετάσεις», λέει. «Όταν προκύψει η σκέψη, τότε το άτομο μπορεί να μάθει να το βιώνει ως απλώς μια σκέψη, όχι την αλήθεια ή οτιδήποτε πρέπει να γίνει πράξη», λέει, και αυτό μπορεί να κατευνάσει το άγχος.

Το MBSR (Μείωση Άγχους μέσω Mindfulness) χρησιμοποιείται ευρέως για τη μείωση του στρες μεταξύ των επαγγελματιών υγείας και σε κλινικά περιβάλλοντα και έχει μελετηθεί ως παρέμβαση για τον πόνο, την κατάθλιψη και πολλές άλλες καταστάσεις.

Η νέα μελέτη παρέχει άλλη μια απόδειξη για τις δυνατότητες της προσέγγισης.

Ένα πιθανό συμπλήρωμα της φαρμακευτικής αγωγής

Ερευνητές και κλινικοί γιατροί που θεραπεύουν το άγχος επαίνεσαν τη μελέτη.

«Υποδηλώνει ότι και οι δύο θεραπείες είναι χρήσιμες, και περίπου το ίδιο», λέει ο Michael Mrazek , αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Austin και συνιδρυτής του Κέντρου Ενσυνειδητότητας & Ανθρώπινου Δυναμικού στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Σάντα Μπάρμπαρα.

«Είναι σημαντικό ότι η μελέτη δείχνει ότι το MBSR μπορεί να επιτύχει παρόμοια αποτελέσματα με απίστευτα λιγότερες παρενέργειες», λέει ο Mrazek.

 

 

Πηγη: https://healthmag.gr/