Διεθνές μητρώο για επεξεργασία ανθρώπινων γονιδίων ζητά ο ΠΟΥ

Μετά το σάλο που ξέσπασε με τα γενετικά τροποποιημένα μωρά από Κινέζο επιστήμονα η Παγκόσμια Οργάνωση Υγεία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη δημιουργία ενός διεθνούς μητρώου που θα παρακολουθήσει όλες τις έρευνες για την επεξεργασία του ανθρώπινου γονιδιώματος. Η επιτροπή δημιουργήθηκε μετά τη γέννηση των πρώτων γονιδιακώς τροποποιημένων μωρών – το αποτέλεσμα ενός πειράματος από έναν Κινέζο επιστήμονα, τον Jiankui, ο οποίος γενετικά τροποποίησε τα ανθρώπινα έμβρυα και τα εμφύτευσε σε μια γυναίκα που γεννούσε δίδυμα το περασμένο φθινόπωρο.

Οι ενέργειές του προκάλεσαν συναγερμό μεταξύ άλλων ερευνητών, ηθικών και πολιτικών, επειδή τόσο λίγα είναι γνωστά για τις επιπτώσεις στην ασφάλεια και την υγεία της επεξεργασίας του γονιδιώματος ενός ανθρώπινου εμβρύου. Πολλοί φοβούνται ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να καταστρατηγηθεί για να δημιουργήσει «μωρά σχεδιαστών» γενετικά τροποποιημένα για να αυξήσουν τα φυσικά χαρακτηριστικά, τη νοημοσύνη ή την αθλητική ανδρεία.

Τα επιστημονικά και ιατρικά ιδρύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο δεσμεύτηκαν να καθορίσουν σαφείς κατευθυντήριες γραμμές και ένα σύστημα παρακολούθησης αυτής της έρευνας. “Η επιτροπή συμφωνεί ότι αυτή τη στιγμή είναι ανεύθυνο να προχωρήσει ο καθένας με κλινικές εφαρμογές επεξεργασίας γενετικού γονιδιώματος ανθρώπου”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Δρ Margaret Hamburg, πρόεδρος της επιτροπής. Η φράση “germline” αναφέρεται στην τροποποίηση των γενετικών χαρακτηριστικών που μπορεί να μεταδοθούν σε μελλοντικές γενιές. Η Δρ Hambourg δήλωσε ότι το προτεινόμενο μητρώο προορίζεται εν μέρει να «αυξήσει την ευθύνη των επιστημονικών ερευνητών σε όλο τον κόσμο».

Επιστημονικά περιοδικά και χρηματοδότες αυτής της έρευνας θα κληθούν να απαιτήσουν να αναγράφεται στο μητρώο οτιδήποτε δημοσιεύεται ή μπορεί να χρηματοδοτεί. Η επιτροπή ζήτησε από τον ΠΟΥ να ξεκινήσει αμέσως τη δημιουργία του μητρώου. “Αυτό θα μπορούσε να κάνει μια πολύ σημαντική διαφορά και θα αυξήσει πραγματικά τη διαφάνεια”, πρόσθεσε. Η επιτροπή δήλωσε επίσης ότι κατά τα επόμενα δύο χρόνια, θα αναπτύξει συστάσεις για ένα “ολοκληρωμένο πλαίσιο διακυβέρνησης” για την αποτροπή αθέμιτων χρήσεων της επεξεργασίας του γονιδιώματος.

 

Πηγη:https://www.healthweb.gr/