Διεθνής Ημέρα Παιδικού Καρκίνου: Όχι άλλος πόνος, όχι άλλες απώλειες παιδιών!

Η 15η Φεβρουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο Παιδικής Ηλικίας (ICCD), όπως έχει καθιερωθεί από τo Childhood Cancer International (CCI) ήδη από το 2002.

Με τον όρο «παιδικός καρκίνος» περιγράφεται ο καρκίνος που εκδηλώνεται σε ηλικίες κάτω των 18 ετών. Πρόκειται για σπάνιους καρκίνους που αντιστοιχούν κατά προσέγγιση σε ποσοστό 0,5 έως 4,6% όλων των περιστατικών καρκίνου. Ο συνολικός δείκτης επίπτωσης του παιδικού καρκίνου κυμαίνεται ανάμεσα σε 50 και 200 περιστατικά ανά εκατομμύριο παιδιά στον κόσμο.

Σύμφωνα με στοιχεία κάθε χρόνο, περισσότερα από 300.000 παιδιά ηλικίας έως 19 ετών διαγιγνώσκονται με καρκίνο σε όλο τον κόσμο. Περίπου 8 στα 10 από αυτά τα παιδιά ζουν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, όπου το ποσοστό επιβίωσης τους είναι συχνά κοντά στο 20%. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κατάσταση στις χώρες υψηλού εισοδήματος, όπου τα ποσοστά θεραπείας υπερβαίνουν το 80% για πολλούς κοινούς καρκίνους της παιδικής ηλικίας.

Όχι άλλος πόνος, όχι άλλες απώλειες παιδιών!

Φέτος η εκστρατεία ICCD 2019 επικεντρώνεται στα συνθήματα «No More Pain» και «No More Loss» για τα παιδιά με καρκίνο και τις οικογένειές τους, δηλαδή στην εξάλειψη του πόνου και της απώλειας ζωών αυτών των παιδιών.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι κυβερνήσεις, οι φορείς παροχής υγειονομικής περίθαλψης, η βιομηχανία Υγείας, οι ομάδες υποστήριξης γονέων και η κοινωνία γενικά, πρέπει να υποστηρίξουν έμπρακτα το δικαίωμα στην έγκαιρη και ορθή διάγνωση, το δικαίωμα πρόσβασης σε βασικά φάρμακα που σώζουν ζωές, το δικαίωμα σε κατάλληλες και ποιοτικές ιατρικές θεραπείες, το δικαίωμα θεραπείας χωρίς πόνο και ταλαιπωρία και, όταν δεν είναι εφικτή η θεραπεία, το δικαίωμα του παιδιού σε θάνατο χωρίς πόνο.

Το ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ (www.karkinaki.gr) ενώνει τη φωνή του με όλα τα μέλη του CCI και, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο Παιδικής Ηλικίας, φωνάζουμε όλοι μαζί #NoMorePain και #NoMoreLoss, όχι άλλος πόνος και όχι άλλες απώλειες παιδιών με καρκίνο, όπου κι αν ζουν στον κόσμο.

 

Πηγη:https://www.healthreport.gr